Bij Cirtex krijgt oude kleding een nieuw leven

Je hoeft geen milieuactivist te zijn om te zien dat hergebruik van afval en een zuiniger aanspreken van grondstoffen noodzakelijk is. Met een groeiende wereldbevolking en een sterke consumptietoename per persoon kan het haast niet anders dat zonder maatregelen op het gebied van hergebruik, consumptievermindering, tegengaan van verspilling en milieuzorg onze welvaart ernstig bedreigd wordt. Bij de opening op 27 oktober van het nieuwe pand van Cirtex wees Gelders gedeputeerde Helga Witjes er op dat in 2023 50 % van alle afval hergebruikt moet worden. In 2050 mag er volgens de regeringsplannen zelfs nagenoeg niets meer gestort of verbrand worden. Dan zou vrijwel alle afval hergebruikt moeten worden.

Witjes vertelde dat bij haar korte toespraak bij de officiële opening van het nieuwe veel grotere pand (ongeveer 2000m2 ) van Cirtex. Samen met de voorzitter van de raad van toezicht, wethouder Karima Bouchtaoui van Zaltbommel en twee medewerkers van Cirtex verrichte zij de openingshandeling.

Regio Rivierenland loopt voorop

In Nederland loop de regio Rivierenland voorop wanneer het om het inzamelen en hergebruik van kleding gaat. De ervaringen worden gedeeld met alle organisaties die elders in het land soortgelijke projecten gaan opzetten of hier al mee bezig zijn.

Cirtex heeft in nog geen twee jaar forse stappen gezet. De textielketen van inzameling, sorteren en wederverkoop van nog bruikbaar kleding en de verwerking van de kleding en stoffen die niet als kleding dienst kunnen doen is in de regio nagenoeg rond. En het gebeurt vrijwel helemaal in de eigen regio. Wanneer we dit schrijven verwerken de 38 medewerkers per dag op industrieterrein kellen aan de Morsestraat 3000 kilo kleding. Dat moet de komende maanden groeien naar 5000 kilo per dag. Manager Cor van de Wetering verteld gedreven over de noodzaak van organisaties als Cirtex om de wereld een stuk duurzamer te maken .

Het sorteerproces

Van de Wetering legt het werkproces uit. De kleding wordt door de Avri-auto die de kledingcontainers in het hele werkgebied leegmaakt aangevoerd. Bij een eerste selectie wordt duidelijk onbruikbare kleding verwijderd. Jammer en ook triest is dat ongeveer 1/8 deel van de lading bestaat uit restafval, die inwoners dumpen in de kledingcontainers. Na de eerste ruwe selectie wordt de kleding gesorteerd op gebruiker (man, vrouw of kind, soort en samenstelling. De medewerkers die sorteren op samenstelling kunnen met hun opgebouwde ervaring veel kleding door kijken en voelen de meeste kledingstukken op samenstelling sorteren. Bij twijfel is er een gevoelige plaat die razendsnel aangeeft wat de belangrijkste stof is waarvan het kledingstuk gemaakt is en welk percentage er van die stof inzit. Alle nog te gebruiken kleding gaat keurig gesorteerd en gecontroleerd naar kringlooporganisatie 2-Switch, die het in de eigen winkel verkoopt of doorverkoopt aan andere organisaties. 2-Switsch betaald een bedrag per kilo voor de kleding aan Cirtex. Een aantal partnerbedrijven maakt fraaie nieuwe artikel van niet bruikbare textiel. Resterend Afval is weer grondstof voor tapijten en bijvoorbeeld buitenmeubilair.

Mooi werk

Vrijwel alle medewerkers van Cirtex hebben een beperking of een andere bijzondere reden om via Werkzaak bij Cirtex te werken. Velen zijn bezig met een traject dat in een gewone betaalde baan moet uitmonden. Tijdens een rondgang langs de verschillende sorteerplekken blijkt dat de medewerkers veel plezier hebben in hun werk, erg gemotiveerd zijn en enthousiast vertellen over hun werkgever en het werk dat zij verrichten.

Cirtex is een mooie organisatie en vervult een belangrijke rol op de weg naar een duurzamere samenleving. Voor mensen met een kleine beurs is de verkoop van goede gebruikte kleding een uitkomst. Maar steeds meer inwoners met een beter gevulde beurs zien in dat hergebruik van spullen en materialen noodzakelijk is voor een duurzamere samenleving. Zij kopen en dragen zonder schroom gebruikte kleding. Die kleding is vaak nog splinternieuw of nauwelijks gebruikt.

Tielse politici waren aanvankelijk wat terughoudend toen de plannen voor Cirtex, waarin Avri en werkzaak de belangrijkste spelers zijn, bekend werden. Nu is er alom tevredenheid met de maatschappelijke prestaties en heeft men veel vertrouwen in de toekomst van dit unieke bedrijf. Een aantal afvalverwerkers hebben zich opgeworpen als ontwikkelaar van methoden om meer van bepaalde soorten afval opnieuw te gebruiken. Avri heeft daarbij gekozen voor textiel en gaat de opgedane kennis en ervaring delen met andere afvalverwerkers.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights