Z.I.N.K. 88 op herhaling; veelzijdige kunstexpositie toont voor elk wat wils

Pieter van den Burg (r) samen met Mark Robert Peters

We gaan terug naar het Bleekveld in 1988. Aan de kant van de Sint Maartenskerk staan de lege gebouwen van de groothandel in lompen, metalen en huishoudelijke artikelen Jansen, leeg en klaar voor de sloop. “Daar zouden we voor de sloop nog een kunstexpositie moeten kunnen organiseren”, was de gedachte die toen bij Jan Vermeulen opkwam. Hij besprak het idee met zijn boezemvriend, Pieter van den Burg, evenals Jan toen vooral kunstenaar. Na enige bedenktijd omarmde ook Pieter het idee en Z.I.N.K 88 was geboren. Z.I.N.K. staat voor het metaal zink waarvoor Jansen ook toen al een aantrekkelijke prijs betaalde en vormt de eerste letters van Zeer Interessante Nieuwe Kunst. Z.I.N.K. 88 was een opzienbare tentoonstelling van enkele jonge kunstenaars die van de gebruikelijke en begaande paden durfden af te wijken. Alleen de opening was al bijzonder. De toegangsdeuren waren dichtgelast en een smid moest met een snijbrander de zware metalen toegangsdeuren los snijden waarna bezoekers de geëxposeerde werkstukken konden bewonderen. De expositie was een enorm succes en trok honderden bezoekers. Omroep Gelderland kwam langs en de Gelderlander publiceerde wekenlang portretten van de deelnemende kunstenaars. Peter Schipper noemde zondag 17 september bij de opening van de tentoonstelling Z.I.N.K. 23 in de Sint Maartenskerk de eerste editie van Z.I.N.K verrassend, ontregelend, spraakmakend en hypocriet.

Z.I.N.K. 23

De tweede editie van Z.I.N.K ontsprong ook nu weer aan het brein van Jan Vermeulen. Zijn maatje Pieter was helaas overleden, dus besprak hij zijn idee met de partner van Pieter, Simone de Boer. Simone was direct enthousiast. Corona zorgde voor de nodige vertraging, maar eind 2022 besloot het duo er voor te gaan. Subsidies werden aangevraagd, kunstenaars benaderd en er volgde een zoektocht naar een geschikte locatie. Die locatie werd de Sint Maartenskerk, waar liefst veertien kunstenaars deze weken een selectie van hun werk tonen. Mooi is dat vijf van de deelnemende kunstenaars van Z.I.N.K 88 ook nu weer deelnemen. Daarbij is ook bijzonder werk van Pieter van den Burg. Pieter tref je samen met Simone ook aan in een getekende portrettenreeks van Jan Hoppenbrouwers.

De opening

De tentoonstelling werd ditmaal niet met grof geweld geopend, maar was niettemin verrassend. Zo liepen er twee engelen rond. Peter Schipper haalde herinneringen op aan Z.I.N.K 88 en hield een boeiend betoog over de betekenis van Kunst en de kunstenaar. Peter die naast Tieloloog en rasverteller ook kunsthistoricus is, toonde zich zeer verrast door het mooie en gevarieerde aanbod aan kunstwerken. “Geen bezoeker zal hier teleurgesteld weggaan”, was zijn conclusie. Verrassend was de aanwezigheid van Oud-Tielenaar en undergroundlegende, Floris Kolvenbach, die speciaal voor deze tentoonstelling in zijn bekende stijl een aansprekend muzieknummer gemaakt had.

Deelnemende kunstenaars

De deelnemende kunstenaars zijn: Ad Arma, Doron Beuns, Pieter Bosma, Pieter van den Burg, Dorien Grötzinger, Jan Hoppenbrouwers, Guusje Kaaijk; Paul Kleman, Jelle van Kuilenburg. Mart Robert Peters, Daan Roukens, Jonne Stout, Jan Vermeulen en Sem Isabelle Wierenga.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Tiel en het Prins Bernhard cultuurfonds en materiële bijdragen van creatief filmplatform DZIGA, Stimio De Meerpaal Bouwbedrijf van der Helden te Ophemert en de stichting Grote of Sint Maartenskerk Tiel.

De tentoonstelling is nog te zien op 22, 23, 24, 29 en 30 september en 1 oktober steeds van 11.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk.

ZINK23 Op de foto staand van links naar rechts; Ad Arma, Floris Kolvenbach, Jan Hoppenbrouwers, Pieter Bosma, Mark Robert Peters, Dorien Grötzinger, Guusje Kaayk.
Op de voorgrond; Jelle van Kuilenburg, Daan Roukens, Jan Vermeulen en Sem-Isabelle Wierenga.
Niet op de foto; Pieter van den Burg, Doron Beuns, Jonne Stout en Paul Klemannn.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights