Presentatie boek over Joodse oud-Tielenaar

In het atrium van het Regionaal Archief Rivierenland werd op dinsdag 7 februari een bijzonder boek ten doop gehouden. Het betrof de biografie van Ben Manassen. Hij is de in 1939 geboren zoon van de bekende Joodse slager uit Tiel Sal Manassen (1908-1988). In het boek dat geschreven is door Emile Smit wordt allereerst de achtergrond van de familie Manassen en van de Joodse gemeenschap in Tiel verteld. Ben Manassen moest als kind van bijna vier jaar onderduiken en was twee jaar gescheiden van zijn ouders. Dat tekende zijn leven. Daarvan is dit boek de weerslag.

video:

De bijeenkomst in het Regionaal Archief werd opgeluisterd met een drietal Joodse liederen. Deze werden ten gehore gebracht door een viertal zangers van het Amsterdams Synagogaal Koor onder leiding van Ilia Belianko. Van dat koor maakt Ben Manassen al sinds de oprichting in 1985 deel uit.

Het eerste exemplaar van het boek werd door Ben Manassen en Emile Smit aangeboden aan Martin van der Mark, de voorzitter van de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken. Deze vereniging was namelijk bereid om de uitgave te bekostigen. Na het dankwoord van voorzitter Van der Mark sprak nog de jongste broer van Ben, Alex Manassen. Ben Manassen dankte de Vereniging Oudheidkamer en diverse aanwezigen. Daarna moest hij volop aan het signeren.

De bijeenkomst werd afgesloten met het welbekende drankje en hapje. Daarbij werd speciaal voor de vele Joodse gasten kosjere wijn geschonken en ook de geboden hapjes voldeden aan de Joodse spijswetten.

Fotoalbum

Voor de boekbespreking zie:  https://detielenaar.nl/nieuws/2023/02/ben-het-levensverhaal-van-een-tielse-slagerszoon/

Een uitgebreide reportage van de presentatie:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights