Champagne voor de Tielse Stadsfabriek

De Tielse Stadmakers, we gaan nog veel van ze horen!

Stadmakers is een landelijk project. Stadmakers halen de kracht uit de stad naar boven, onder andere door de inzet en verbinding van lokale netwerken en verbinding met de omgeving. Tiel kende al een tijdje een groep enthousiastelingen die zich willen gaan inzetten voor de stad, onlangs hebben zij een aantal mijlpalen bereikt.

Gemeenteraadslid Maureen Klijn is één van de initiatiefnemers van het project. Zij begon op bescheiden schaal met het ontwikkelen van een aantal highlights voor Tiel, onder andere de Vlindertuin en de Wisselmarktkraam waren het resultaat daaarvan. Maar Maureen en de andere stadmakers wilden meer. Franka Boudewijn, geboren en getogen in Tiel sloot zich bij hen aan. Franka verhuisde terug naar Tiel na een lange periode in Dordrecht gewoond te hebben, waar zij een echte trekker van een Dordtse stadmakersproject was.

Stadsfabriek
De samenwerking leidde medio 2022 tot de oprichting van de Stichting Stadsfabriek Tiel, met vijf bestuursleden. Met deze stap beoogde de stichting te komen tot een professionele uitstraling die nodig was voor een subsidie. Hun grote wens was namelijk een ruimte te vinden voor hun activiteiten als stadmakers voor Tiel. Die moest ‘Stadsfabriek Tiel’ gaan heten en een gastvrije maakplaats zijn om goede ideeën te prikkelen.

Samen Sterk
Gaandeweg kwam het bestuur van de Stadsfabriek erachter dat er wel erg veel raakvlakken waren met Stichting Samen Sterk in Tiel, met onder andere Peter Dikker in het bestuur. Een organisatie voortgekomen uit De Tielse Uitdaging en Trots op Tiel. De beide besturen maakten kennis, werden het samen meer dan eens en werden samengesmolten tot één nieuwe organisatie. De naam Stadsfabriek Tiel bleef, ook toen de stichting Actief in Tiel zich bij hen aansloot, alle genoemde organisaties bleken elkaar veel te kunnen bieden.

Pand

ondertekenen van de huurovereenkomst door de voorzitter van de Stichting Stadsfabriek = Franka Boudewijn en Antoon Wesselink van de Stichting Sociaal Plein Tiel.

En toen was er ineens een pand. Sociaal Plein 2 aan de Medelsestraat, in de voormalige mavoschool, had zijn bovenverdieping nog niet verhuurd en die bleek precies geschikt te maken te zijn voor de plannen van de Stadsfabriek en bovendien goed bereikbaar, met parkeergelegenheid en dicht bij het centrum, op loopafstand zelfs. Bovendien laagdrempelig, net zoals alle organisaties die in één van de sociaal pleinen van Tiel gevestigd zijn. Begin dit jaar ondertekende de Stadsfabriek hun huurcontract. En toen werd het even spannend. Want er moest nog wel het één en ander aan hun pand gedaan worden.

Subsidie
Onlangs kreeg de kersverse Stadsfabriek het verheugende nieuws dat ze in aanmerking komen voor een mooie subsidie van de Stichting Doen. Zij hebben daarmee de middelen waarmee ze aan de slag kunnen gaan om van hun pand een plek te maken van waaruit zij haar activiteiten vorm gaan geven. “Het wordt een maakplaats”, aldus voorzitter Franka, “voor onze activiteiten en we creëren er meerwaarde voor de stad, niet alleen wij hoor, wij willen vooral in ons pand maar ook op locatie samenwerken met andere initiatiefnemers en parels van de stad.” De maakplaats, voor mensen zonder ruimte thuis, moet een gastvrije proeftuin worden en een uitvalsbasis voor allerlei ontmoetingen. In de praktijk komt er hun pand bijvoorbeeld een ruimte voor wisselexpo, een keukengedeelte, zitplaatsen, ontmoetingsruimten, een podium om talenten te tonen en nog veel meer. De initiatiefnemers staan ondertussen te popelen om aan de slag te gaan, met ideeën zoals Stadsiroop maken met de Tielenaren en werken aan een wandkleed over Tiel met lokale wol en verf. Alles altijd voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig, maar wel met oog voor duurzaamheid, vernieuwend en verbindend.

Oproep
Op dit moment is het bestuur nog eigenhandig druk aan het klussen om hun geoogde pand gestalte te geven. Zij zijn dringend op zoek naar mensen die willen komen helpen met bijvoorbeeld schilderklussen en allerlei andere werkzaamheden om de maakplaats te realiseren. Vooral andere stichtingen en verenigingen worden opgeroepen om te komen helpen, zo kunnen zij meteen kennismaken en kunnen diensten in de toekomst worden geruild, want ‘de spullenbank’ is ook één van de pijlers van de Stadsfabriek, ze willen verbinden en zorgen ervoor dat materiele behoeften maar ook sociale activiteiten en kunstzaken als vraag en aanbod onder de aandacht gebracht wordt van organisaties met een sociale doelstelling zoals vrijwilligersorganisaties, clubs en verenigingen. Om te klussen is uiteraard ook een handige particulier van harte welkom. Bent u of kent u iemand die wil komen klussen, meldt het dan vooral op info@stadsfabriektiel.nl . Nieuwsgierig geworden naar de Stadsfabriek? Vragen staat vrij op hetzelfde e-mailadres! Neem vast een voorproefje via www.stadsfabriektiel.nl

Het project Stadsfabriek is nog niet zo bekend bij het grote publiek maar daar lijkt nu verandering in te gaan komen.

Fotoalbum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights