Expositie Cor Litjens en hommage aan Antoon Thiry in Zinder

Op donderdag 15 december waren er twee bijzondere momenten in gebouw Zinder. Allereerst werd een expositie van kunstenaar Cor Litjens geopend en daarna werd een door hem gemaakte plaquette in glas onthuld ter herinnering aan de eerste bibliothecaris in Tiel, de Vlaming Antoon Thiry.

2 st fotoalbums onder de tekst. Klik op een foto en ‘swipe’.

Kunstenaar Cor Litjens is in de regio niet onbekend. Hij maakte onder andere het kunstwerk ‘Huizen op de dijk’ in Passewaaij. In Zinder exposeert hij zowel twee- als driedimensionaal werk. Omdat hij veel werk maakt dat bestaat uit vlakken met een rechte hoek kan hij deze zodanig opstellen dat men de indruk krijgt van een dorp of juist van een moderne stad. Op sommige plaatsen zet hij deze op een stellage, maar in Zinder staan ze op de grond. Dan kijkt de toeschouwer van bovenaf en daarom heet de expositie ‘Vogelvlucht’. Aan de wand hangen kleine en grote abstracte tekeningen. Met een heel fijn penseel trekt Litjens lijnen en door die van richting te laten veranderen krijgt de toeschouwer de indruk dat ook hier iets driedimensionaals te zien is. Het is een kleine expositie, maar zeker de moeite waard.

Na de opening van de expositie begaven de ongeveer dertig aanwezigen zich naar de bibliotheek. Na een korte inleiding werd daar door cultuurwethouder Dave Verbeek en oud-stadsarchivaris Wim Veerman een plaquette onthuld met een afbeelding van de eerste bibliothecaris in Tiel Anton Thiry. Ook die plaquette is van de hand van Cor Litjens. Daarna hield Wim Veerman een korte inleiding over de Tielse bibliotheek en de persoon Thiry.

Eigenlijk had Tiel al in 1818 een leesbibliotheek. Die was gesticht door het Departement Tiel tot Nut van het Algemeen. Deze Nutsbibliotheek had echter maar een paar honderd boeken en was maar een paar uur per week open. Het aantal leners bleef met rond de honderd dan ook erg laag. In de veelheid van initiatieven die er kort na de Eerste Wereldoorlog in Tiel waren, kwam daar verandering in. Een bibliotheekcommissie zorgde er voor, dat Tiel op 12 december 1920 een echte Openbare Bibliotheek kreeg. Ook die moest het van vrijwillige bijdragen hebben. Tielenaren werden zelfs opgeroepen om hun overbodige boeken te schenken.

Bij de stichting van de bibliotheek werd een advertentie geplaatst voor een bibliothecaris. Bij de drie sollicitanten was de Vlaming Antoon Thiry. Deze was in november 1918 naar Nederland gevlucht. Hij hoorde namelijk tot de groep Vlaamsgezinden die tijdens de Duitse bezetting van 1914-1918 meer steun verwachtten van de Duitsers dan ze in de voorgaande driekwart eeuw hadden gekregen van de Franstalige Belgische overheid. Die betitelde Thiry dan ook als collaborateur en hij werd bij verstek ter dood veroordeeld. Na enige omzwervingen belandde hij dus in Tiel.

Thiry was eigenlijk schrijver van professie. Hij was bevriend met de bekende schrijver Felix Timmermans. Zijn tijd in Tiel besteedde Thiry dan ook vooral aan schrijfwerk. Tijdens zijn verblijf in Tiel schreef hij liefst zeventien boeken. Met Tiel hadden die niet echt veel te maken. Het was wat men noemt ‘heimweeliteratuur’. Nagenoeg alles speelde zich af in zijn geboortestad Lier.

Fotoalbum expo Cor Litjens

Fotoalbum plaquette Thiry bibliotheek

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights