Het moet weer gaan gonzen in Rivierenland

Het moet beter met de biodiversiteit in het Rivierenland. Rivierenland moet weer gaan gonzen van de insecten. In 30 jaar is 75% van alle insecten verdwenen en het aantal egels is zelfs in de laatste 10 jaar met de helft afgenomen. Dat moet veranderen staat er in het manifest ‘Gonzend Rivierenland’. Dat manifest is opgesteld door De Fruitmonitor en wordt breed gesteund door onder meer, de provincie Gelderland, het Waterschap Rivierenland, het regiobestuur en de regiogemeenten. Coöperatie ‘De Fruitmotor’ wil onder meer inwoners van de Regio Rivierenland inspireren en motiveren om zelf actief te worden om hun woonomgeving natuurvriendelijker en tegelijkertijd ook mooier te maken.

Donderdag 29 september was er een inspiratiebijeenkomst in de Tielse bibliotheek. Ruim vijftig mensen uit de hele regio waren naar Tiel gekomen voor een boeiende avond.

De Fruitmotor

Hilde Engels is voorzitter en boegbeeld van De Fruitmotor. Ze woont 17 jaar in Geldermalsen en is begaan met natuur, landschap en duurzame voeding in relatie tot de landbouw. De Fruitmotor zet zich in om het milieubewustzijn in het Rivierengebied te vergroten. Dat gebeurt door voorlichting, ondersteuning van initiatieven en zelf uitvoeren van projecten. Waar mogelijk worden de resultaten van projecten vermarkt om daarmee andere activiteiten mogelijk te maken. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld De Krenkelaar, ciders en sprankels gemaakt van misvormde appels. Die drank wordt onder meer verkocht bij alle vestigingen van Dille & Kamille en veel geschonken bij officiële gelegenheden.

Hilde: “De diversiteit van onze natuur staat op het spel. Er is al veel verdwenen. De Fruitmotor wil bijdragen aan het keren van die ontwikkeling. Daartoe hebben we bij de regio Rivierenland een subsidie aangevraagd en gekregen uit de RegioDeal, een samenwerking van de regio Rivierenland met het Rijk en de Provincie Gelderland, voor het project ‘Gonzend Rivierenland’. Dit project kreeg een warm onthaal.”

Gonzend Rivierenland

“Het programma Gonzend Rivierenland streeft naar een biodiverser Rivierengebied dat de veranderingen in het klimaat aan kan. De sociale coöperatie De Fruitmotor werkt hierbij samen met partners uit Rivierenland. Doel is om inwoners met hart voor natuur en landschap te stimuleren om ideeën te ontwikkelen en ook zelf uit te laten voeren om de eigen woonomgeving met bloemen aantrekkelijker te maken voor insecten en tegelijkertijd mooier voor bewoners en bezoekers. De avond in de Tielse bibliotheek was daar op gericht. Het idee voor bloemrijke dorpen is geïnspireerd op Bloemrijk Enspijk, waarvan Marjolein den Hartog de initiatiefnemer is. Door kennis en ervaring te delen hopen we anderen te inspireren om hun dorp in bloei te zetten.”

De meer dan vijftig belangstellenden namen als eerste een kijkje in de naastgelegen vlindertuin. Een mooi voorbeeld van een project waar je met weinig gemeenschapsgeld door het betrekken van inwoners en bedrijven iets moois tot stand kan brengen. Die draagt bij aan de biodiversiteit en maakt de leefomgeving ook voor inwoners en bezoekers aantrekkelijker. Het project versterkt ook de lokale cohesie. De tientallen vrijwilligers beleven veel plezier aan het gezamenlijk onderhouden van de tuin.

Het bezoek aan de vlindertuin op zich bleek al een bron van inspiratie. Tijdens de sessie in de bibliotheek ging Hilde Engels in op wat er bij komt kijken wanneer je een project succesvol wilt opzetten en uitvoeren, terwijl Marjolein den Hartog heel praktisch vertelde hoe je bijvoorbeeld bol- en knolgewassen selecteert, poot en aan de groei krijgt. Na afloop van deze inleidingen waren er twee workshops waarin dieper op de onderwerpen werd ingegaan.

Na afloop sprak ik nog even met de tevreden coördinator van de vlindertuin, Gera van der Leun. Gera: “Ik vond het een bijzonder geslaagde avond. De deelnemers kwamen uit de hele regio en kwamen echt met het doel om aan de slag te gaan. Er werden concrete ideeën geopperd, waaronder een realistisch ogend project in Tiel. Inwoners kunnen veel zelf doen om de biodiversiteit in hun eigen omgeving te bevorderen en De Fruitmotor staat klaar voor het geven van advies en er is ook een bescheiden bedrag beschikbaar voor de kosten van de ingediende projecten.” Voor meer info: www.defruitmotor.nl

Groeiende belangstelling voor Vlindertuin

In Tiel twijfelt niemand er meer aan. De vlindertuin is absoluut een verrijking voor Tiel. De tuin doet zijn naam eer aan, want er zijn dit jaar veel vlinders gespot. Bijzonder is dat ook vogels deze natuurlijke oase in een versteende omgeving weten te waarderen. Er zijn al verschillende soorten waargenomen. Naast veel Tielenaren zie je ook veel mensen vanuit de regio en daarbuiten een bezoekje aan de tuin brengen. Soms komt dat bezoek van heel ver. Zo was er in september zelfs een groep Japanners in de tuin te vinden. Coördinator Gera van der Leun weet te vertellen dat de vlindertuin opgenomen is in het tuinenreisaanbod van Carex Tours, een reisorganisatie van de bekende Engelse tuinontwerpster Carolyn Mullet.

Vlindertuin op BinnensteBuiten

Mooi nieuws is ook dat het duurzame lifestyle programma BinnensteBuiten van KRO-NCRV op vrijdag 21 oktober uitgebreid aandacht besteed aan de vlindertuin in Tiel. Het programma is te bekijken op NPO2 en begint om tien over zeven ’s avonds.

 

Foto album. Klik op een foto voor een vergroting en ‘swipe’.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights