Rolstoel en andere hulpgoederen gestolen bij Vrienden van Suriname

De Stichting “Vrienden van Suriname” werd recent opgeschrikt door diefstal van hulpgoederen uit hun loods aan de Papesteeg 36 in Tiel. De stichting verstuurt een paar keer per jaar een container naar Suriname vol met bijvoorbeeld schoolmeubilair en ziekenhuis- en zorgbenodigdheden. Vrijwilligers halen ze op in heel Nederland.

Corsohal

Gerrit Kool, de beheerder van de loods, weet nagenoeg precies wat voor goederen er in de opslag staan en waar hij ze neergezet heeft. “Ik merkte vorige week maandag al dat er een voorraad metalen tafelpoten weg was. Ik had de tafels uit elkaar geschroefd voor transport en de bladen stonden er nog”, aldus Gerrit. “Ook waren er dozen met sportkleding opengemaakt.” De loods is gewoonlijk afgesloten maar deze keer stond er veel voorraad onder de overkapping. “De hal die op slot kan wordt ook door het fruitcorso gebruikt dus we moesten ruimte maken. We hadden binnen geen mogelijkheid voor opslag meer, daarom stond er nu het nodige onder de overkapping in afwachting van weer een volgende container”, vertelt Gerrit. “Bovendien hebben we heel veel voorraad, het meeste afkomstig van scholen. Die houden nu opruiming omdat het vakantie is, hun afgeschreven bezittingen krijgen zo een mooie nieuwe bestemming.”

Vernielingen
De nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 augustus sloegen de dieven weer toe. Gerrit merkte zaterdagochtend dat er ook een aantal medicijnkarren (die in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen worden gebruikt) en een rolstoel verdwenen waren, bovendien miste hij weer een aantal tafelpoten. “De dieven hebben ze deze keer zelf van de tafels afgehaald, de tafelbladen liggen er nog, die zijn nu ook onbruikbaar geworden”, aldus Gerrit. “Ze hebben ook allemaal dozen met disposables uit ziekenhuizen en ziekenhuiskleding opgemaakt en ook vernield.” Gerrit is duidelijk erg teleurgesteld.

Medische hulpgoederen
Het is niet de eerste keer dat de stichting bestolen wordt. De laatste maanden merkten ze geregeld dat er iets weg was, zoals meubilair. Ze maakten er melding van bij de politie. “Diefstal van medische hulpgoederen gaat wel echt een stap te ver”, stelt Will van Rhee, voorzitter van de stichting. “Het gaat niet direct om de waarde.” Hij schat die op ongeveer 500 Euro. “In Suriname is gebrek aan alles, wat wij niet meer gebruiken zijn ze daar echt heel erg blij mee. We merken dat de nood de laatste jaren groter geworden is, uiteraard door corona maar ook door overstromingen. We stuurden het afgelopen jaar zelfs steeds houdbaar voedsel mee. “

Brandstichting
Het terrein aan de Papesteeg is verboden voor onbevoegden. De toegangspoort wordt zoveel mogelijk gesloten gehouden maar doordat verschillende kleine bedrijfjes in de loodsen op dit terrein actief zijn is het niet mogelijk om de poort continu gesloten te houden. Uiteraard zijn van de diefstallen melding bij de politie gemaakt. Gerrit sprak vanmorgen nog met ze. De wijkagent had eerder al extra toezicht toegezegd maar de diefstallen konden daardoor niet voorkomen worden. Eerder dit jaar werd er ook brand gesticht onder de overkapping van de loods.

Cameratoezicht

Deze verwerpelijke activiteiten moeten stoppen, het bestuur overweegt om ter plaatse camera’s op te hangen om de dieven te betrappen. Wie hierbij hulp kan bieden wordt gevraagd contact op te nemen met beheerder Gerrit Kool telefoon 06-24361401. Ook voor het doneren van goederen kan men bij Gerrit terecht. Om de lege plekken in de container op te vullen is bijvoorbeeld ook altijd speelgoed, kleding en schoenen van harte welkom. We hopen vurig dat de stichting binnenkort geld genoeg heeft om weer een container te kunnen verschepen zodat de voorraad afneemt. De kosten van transport worden volledig gehaald uit donaties.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights