Regiogemeenten horen niet tot de beste woongemeenten

Voor de 25e keer heeft weekblad Elsevier uitgezocht wat de beste gemeenten in Nederland zijn om te wonen. Voor de derde maal werd het onderzoek verricht in samenwerking met Bureau Louter uit Delft. Bureau Louter werkt vooral voor overheden en doet onderzoek op het terrein van Ruimtelijke ontwikkeling in Nederland. De onderzoeksresultaten spelen bij een evenwichtige woningmarkt een belangrijke rol bij de keuze van de woonplaats voor woningzoekenden die zich niet aan een plaats gebonden weten. Het onderzoeksrapport wordt dan ook gezien als een gids voor woningzoekenden. Voor gemeenten die minder goed scoren wijst het rapport de weg hoe je als gemeente aantrekkelijker kunt worden voor woningzoekenden. Punt is wel: hoe aantrekkelijker de gemeente, hoe hoger de huizenprijzen.

Hard en meedogenloos

“De feiten zijn soms hard en meedogenloos, schrijft Elsevier. “Maar ze maken goed duidelijk wat de tekortkomingen zijn ten opzichte van vergelijkbare plekken in het land en waar verbetering gewenst is.

Steeds minder gemeenten

Bij het eerste onderzoek nu 25 jaar geleden waren er nog 572 gemeenten. Door een groot aantal samenvoegingen en herindelingen zijn dat er nu nog maar 344. Een vermindering dus van 40 %. In die 25 jaar is de onderzoeksopzet door veel meer digitale mogelijkheden en beschikbare informatie drastisch veranderd en worden veel meer aspecten meegenomen.

122 indicatoren bepalen samen aantrekkelijkheid.

Nu wordt de aantrekkelijkheid van gemeente om in te wonen bepaald op basis van 122 indicatoren. Die zijn weer geclusterd in 11 hoofdcriteria. Dat zijn: Onderwijs en kinderopvang, winkelvoorzieningen, zorg, vrijetijdsactiviteiten, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving , weinig overlast, veiligheid, opbouw bevolking, rustige en gezonde omgeving en bereikbaarheid.

Hoe scoren de gemeenten in de regio Rivierenland?

Gemeente

Aantal inwoners

Plaats op landelijke ranglijst

Plaats op ranglijst harmonie

Plaats op ranglijst voorzieningen

Plaats op ranglijst natuur

Buren

27009

170

48

300

110

Culemborg

29121

217

240

145

159

Maasdriel

25452

307

189

272

212

Neder-Betuwe

24648

228

123

263

227

Tiel

41920

333

304

159

266

West Betuwe

51496

236

71

281

294

West Maas en Waal

19581

268

66

296

216

 

Toelichting:

  • Het totaal aantal gemeenten in Nederland bedroeg tijdens het onderzoek 344

  • Van de regio gemeenten scoort Buren met plaats 170 het hoogst, tweede is Zaltbommel (203) en derde Neder-Betuwe (228). Met deze score is Buren echter landelijk gezien slechts een middenmotor. Alle andere gemeenten scoren in de onderste helft van de lijst van alle gemeenten. Tiel is in de regio hekkensluiter en staat met plaats 333 slechts 11 plaatsen verwijderd van de laagst scorende gemeente. Tiel wordt ingedeeld in de categorie zeer matig. Ook geënquêteerden oordelen matig over de aantrekkelijkheid van het wonen in Tiel.

  • Onder harmonie verstaan de onderzoekers de mate van veiligheid, rust en de kwaliteit van de sociale omgeving

  • Een gemeente die laag scoort kan afhankelijk van de persoonlijke behoefte toch een aantrekkelijke woongemeente zijn.”Elke gemeente heeft zijn pluspunten”, concluderen de onderzoekers.

  • In Gelderland behoren Rozendaal, Nunspeet en Hattum tot de top veertig van de beste gemeenten. Nijmegen scoort goed als zorgstad. De onderzoekers concluderen dat veel voorzieningen doorgaans veel overlast geven. Harderwijk heeft van Gelderland de beste binnenstad. Op de lijst van vijftig laagstscorende buurten in Nederland op voorzieningenniveau komt de Regio Rivierenland niet voor. Culemborg scoort goed wanneer het gaat om de aanwezige voorzieningen voor een landelijke gemeente. Tiel is ingedeeld bij de sectie Regionale Kernen en neemt daar op het gebied van voorzieningen een middenpositie in. De totaal score voor de aantrekkelijkheid voor wonen in Tiel is slecht. Van de regionale kernen scoort de stad nagenoeg als laagste gemeente. De onderzoekers concluderen dat de aantrekkelijkheid van het wonen in de binnenstad van Tiel met een cijfer 5,95 laag is. Er ligt in Tiel een plan uitvoering klaar om hierin verbetering aan te brengen. De rest van de gemeente krijgt een rapportcijfer dat met 6,2 niet veel hoger lis. De verschillen tussen de woon aantrekkelijkheid in de verschillende buurten in de regio worden niet groot geacht. De gemeente Buren staat nog net in de top 50 van de meest harmonieuze gemeenten. Door het ruime aanbod aan bezorgdiensten voor boodschappen is het wonen op het platteland aantrekkelijker geworden.

 

Tot slot (opinie)

Van de score voor Tiel wordt je niet blij. Dat betekent echter niet dat alles negatief is. Tiel is de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden. Denk daarbij aan Zinder, de Vlindertuin en de Waalkade. De programmering van de Agnietenhof kan zich meten met theaters in veel grotere plaatsen. Feit is dat bijna iedere gemeente bezig is met de dingen waarmee je een gemeente aantrekkelijker maakt. Daardoor is stijgen op de ladder van het Elsevier onderzoek lastig. Probleem, is ook, als je dat tenminste zo noemen wilt, de bevolkingssamenstelling. Niet voor niets scoren de ‘villa gemeenten’ het hoogst in het onderzoek. Tiel wil ook graag meer mensen naar de gemeente halen met een brede beurs. Meer woningen voor deze categorie kan daar bij helpen. De praktijk leert dat dit een behoorlijke opgave is. Vrijwel iedere gemeenten wil om voorzieningen betaalbaar te houden meer koopkrachtige inwoners. Bovendien zet de rijksoverheid gemeenten steeds meer onder druk om meer te bouwen voor mensen met een kleine beurs. Omdat daar de woningbehoefte het groots is. Overigens betekent het onderzoekresultaat niet dat Tiel geen fijne stad is om te bezoeken en te wonen. Iedereen heeft zijn eigen reden om voor een bepaalde woonplaats of buurt te kiezen. Regelmatig schiet ik dagjesmensen aan die Tiel bezoeken. Je hoort dan zelden iets negatiefs. Vaak is men verrast door onverwacht mooie hoekjes, verrassende details, het gezicht op de Waal en de inrichting en bebouwing van het Waalfront, de vele horeca en vooral de Vlindertuin.

 

In het rapport “Waar willen we wonen 2022” vindt u veel meer informatie over de onderzoeksmethode en de onderzoeksresultaten. Zie hiervoor: www.bureaulouter.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights