Van Luijn Natuursteen wint Dutch Funeral Award

Funeral Award 2022 voor Michiel van Luijn.

Tot 4 juli was in de tentoonstellingsruimte van Zinder de tweede expositie in het kader van de reeks Hommage Hofleverancier te zien. Een project waarbij vier Tielse bedrijven die het predicaat hofleverancier mogen voeren samen met kunstenaars kunst verbinden aan de productie of producten van het bedrijf. Ambacht en traditie worden daarbij gekoppeld aan vernieuwing en actuele ontwikkelingen zoals duurzaamheid. Van Luijn liet op de expositie het resultaat van de samenwerking met de kunstenaars Eric Klarenbeek en Maartje Dros, samen bekend als Designers Of the Unusual, zien: vier prachtige asurnen geprint van een natuurlijk mengsel van slijpsteenafval en duurzame algengroeipolymeren. Tijdens de opening werd verteld dat de asurnen genomineerd waren voor de categorie urnen van de Dutch Funeral Awards.

Appeltern

Zaterdag 2 juli was in de tuinen van Appeltern de prijsuitreiking met voor Van Luijn en Designers Of te Unusual een verrassende uitkomst: de award ging naar de urnen van het natuursteenbedrijf aan de Morsestraat in Tiel.

In de uitvaartbranche staan de Dutch Funeral Awards in hoog aanzien. Logisch dat Michiel van Luijn directeur-eigenaar van Van Luijn natuursteen uit het hele land direct tal van felicitaties en vragen kreeg. Voor de Tielenaar aanleiding om als vervolg op onze eerdere publicatie (https://detielenaar.nl/nieuws/2022/06/tielse-hofleveranciers-verbinden-kunst-met-actuele-ontwikkelingen-en-commercie) het bedrijf te bezoeken.

September 2006
Natuursteenbedrijf van Luijn Hofleverancier

Michiel van Luijn nam het familiebedrijf in 2020 over van zijn vader Gerard en is de vierde directeur-eigenaar van het bedrijf dat in 1906 in handen van de familie kwam. Het schetsboek van zijn grootvader met tal van grafmonumenten ligt nog op de literatuurtafel en doet nog regelmatig dienst. Michiel is zichtbaar blij met de onderscheiding. “Het is na de toekenning van het predicaat hofleverancier een tweede kroon op ons werk”.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Michel vervolgt: “Wij willen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij staan duurzaamheid en energiebesparing hoog in het vaandel staan. Zo werken we met een elektrische heftruck en vrachtauto, liggen er zonnepanelen op het dak van onze bedrijfshal en verwarmen we de bedrijfsruimten met een warmtepomp. Wanneer het om maatschappelijke doelen gaat, stellen we onze kennis en bedrijfsmogelijkheden graag beschikbaar.

2015
2015
Asverstrooiveld op begraafplaats Ter Navolging. Hiermee is de begraafplaats na 45 jaar weer open voor de uitgifte van nieuwe graven, grafkelders, urnengraven en asverstrooiingen.

Zo zijn we bijvoorbeeld nauw betrokken bij de restauratie en het onderhoud van de historische begraafplaats ’Ter Navolging’. Ik heb veel waardering voor de manier hoe een team van vrijwilligers deze historische begraafplaats door veel creativiteit en heel veel inzet met wat deskundige hulp opgeknapt en gerestaureerd heeft. Het is nu een van de parels van Tiel.

Een duurzame bedrijfsvoering betekent ook, dat we zuinig zijn met materiaalgebruik en hergebruik hoog in het vaandel staat. Voorbeelden zijn niet alleen de nu ontwikkelde urnen. We proberen grafbedekkingen zoveel als mogelijk een tweede leven te geven, wanneer het graf geruimd wordt. Daar zijn tal van mogelijkheden voor. Denk bijvoorbeeld aan een tafel- of keukenblad, een tuinbeeld, boekensteunen of een tuinmeubel om er enkele te noemen. Mensen vinden het heel waardevol wanneer de grafafdekking van hun dierbare in eigen huis of tuin een tweede leven krijgt. Michiel verwacht dat op het punt van hergebruik van hardstenen materialen nog veel meer mogelijk is.

De urnen

De door ons in samenwerking met Designers Of the Unusual ontwikkelde urnen zijn een bijzonder maar ook mooi product. Het zijn kunststukken. De productie en verkoop houden we in eigen hand. Daardoor kunnen we in direct contact met de afnemer een persoonlijke touch zoals een passende tekst en naamvermelding aanbrengen. Ook zijn aanpassingen van de vorm mogelijk. De urm is te mooi om onzichtbaar weg te stoppen in een urnengalerij. Maar verdiend een zichtbare plaats zoals een passende plaats in huis.

Ambacht en kunst

Michiel bezocht na zijn studie commerciële economie de Hochschüle Fur Künste in het Duitse Bremen. Van deze laatste studie heeft hij veel profijt bij het ontwerpen en vormgeven van de producten van zijn bedrijf. Met kleine suggesties kun je het idee van de opdrachtgever vaak aantrekkelijker maken of beter laten passen bij de omgeving waar het komt te staan. De samenwerking met Eric Klarenbeek en Maartje Dros, komt dan ook niet uit de lucht vallen. Ik werk veel samen met kunstenaars. Die samenwerking leidt tot een constante uitdaging. Zij gebruiken regelmatig onze apparatuur en geven ons vaak opdrachten om een bijpassende sokkel bij een kunstwerk te maken. Ook voeren we indien gewenst hun ontwerpen in steen voor hen uit. In heel Nederland vind je in de openbare ruimte maar ook binnen gebouwen kunstwerken, die in onze werkplaats gemaakt zijn. Ondanks dat het aantal begrafenissen sterk afneemt blijft het maken van grafwerk of herinneringsmonumenten een belangrijk onderdeel van ons bedrijf.” Als lid van het Natuursteenplatform van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is Michiel ook betrokken bij het behoud van de Nederlandse Monumenten.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights