Partij van de Burgers blijft verreweg grootste partij in Tiel

De verkiezingsuitslag in Tiel was verrassend door het ontbreken van grote verrassingen. De partij van de Burgers verloor een zetel, maar was met de zeven zetels superblij. Vooraf leefde de partij tussen hoop en vrees. Bij de vorige verkiezingen werd een deel van de verkiezingswinst geschreven op de sympathie die veel Tielenaren hadden voor de oprichter en voorman Pieter van den Burg. Deze overleed volkomen onverwachts vlak voor de verkiezingen van 2018. Ook publicaties over vermeende onregelmatigheden bij grondtransacties speelden een rol bij de onzekerheid en dan was er nog de komst van het Forum die mogelijk wat kiezers zou kunnen wegkapen. Door dit alles voelde het verlies van slechts een zetel als een overwinning, die zich uitte in een groot gejuich en innige felicitaties. In procenten van het aantal kiezers was de daling van de PvdB overigens slechts 0,4 %

Forum voor democratie verwerft een zetel

Verder waren er weinig verschuivingen. Groen Links won een zetel, krachtig Tiel haalde de kiesdrempel niet, en nieuwkomer Forum voor Democratie haalde een zetel. Het zetelaantal voor D66 (4), PvdA (3), CDA (2), ProTiel (1) en ChristenUnie (1) bleven ongewijzigd. Nieuwkomer Lokaal Liberaal Tiel behaalde twee zetels. Daar was lijsttrekker Elisa Derksen met haar aanhang erg tevreden over. Die zetels moest de VVD inleveren. De partij komt nu met 3 personen in de raad. Wanneer we de resultaten van de landelijke en de lokaal liberale partij in Tiel bij elkaar op tellen resteert een miniem verschil van 0,2 procent minder stemmen ten opzichte van 2018 voor de twee liberale partijen in Tiel.

De verkiezingsuitslag werd ditmaal in de Agnietenhof bekend gemaakt. Om het aantal aanwezigen in verband met corona beperkt te houden, had de gemeente de pers gevraagd hierover niet te publiceren.

Overzicht van de uitslag

Naam

Aantal zetels 2022

Aantal zetels 2018

Verschil in zetels

Percentage van uitgebrachte stemmen in 2020

% verschil met 2018 procenten van totaal uitgebrachte stemmen

PvdB

7

8

-1

23,9

-0,4

D66

4

4

0

12,8

-1,4

PvdA

3

3

geen

12,2

+0,6

VVD

3

5

-2

11,5

-6,4

GroenLinks

3

2

+1

10,2

+1,5

CDA

2

2

geen

7,4

-1,6

Loc. Lib. Tiel

2

0

+2

6,2

+6,2

Forum v. D.

1

0

+1

5,0-

+5,0

ProTiel

1

1

geen

4,3

-1,7

Christen Unie

1

1

geen

3,7

-0,6

Krachtig Tiel

0

1

-1

2,7

-1,3

 

Lokaal ten opzichte van landelijke partijen

Door de splitsing van de liberalen en de deelname van het forum is een vergelijking in Tiel in de verschuiving tussen Lokaal – Landelijk moeilijk te maken. Wanneer we de liberalen en het Forum buiten beschouwing laten dan verliezen de ‘landelijken’ dankzij de winst van PvdA en GroenLinks ‘slechts’ 1,5 %. Dat is wat minder dan het landelijk gemiddelde. Daar wonnen de lokale partijen wat meer.

Opkomstpercentage slechts 41,6 %

De opkomst vormde met slechts 41,6 % een nieuw dieptepunt. Halverwege de laatste verkiezingsdag, woensdag, zag het er nog veel slechter uit. Maar in de laatste uren trokken nog veel inwoners naar de stembus. Met dit percentage is Tiel in Gelderland een van gemeenten met het laagste opkomstpercentage. Want over het hele land gerekend bezochten 50,4 % van de kiesgerechtigde Nederlanders het stemlokaal.

Hoe gaat het verder?

Als grootste partij zal de Partij van de Burgers het voortouw nemen bij de coalitievorming. De partij heeft aangegeven verder te willen met de huidige coalitie die bestond uit oorspronkelijk PvdB, VVD en PvdA. Daar kwam kortgeleden door een afsplitsing van de VVD Lokaal Liberaal Tiel bij. Of het met deze partijen lukt zal de tijd leren. De meeste partijen houden de kaarten in dit stadium nog tegen de borst. Alleen wanneer D66 tot de coalitie zal toetreden, kan er een coalitie gevormd worden met drie partijen. Anders zijn er vier nodig.

Nog niet alle poppetjes bekend

Maandag 21 maart wordt de totale uitslag in Tiel bekend gemaakt. Dan zien we of alle vertegenwoordigers volgens de door de partijen vastgestelde volgorde gekozen zijn. Voorkeursstemmen kunnen die volgorde nog veranderen. Bij de vorige verkiezingen speelde dit bij de PvdA waar Dave Verbeek ingehaald werd door veel voorkeursstemmen voor Layla Mulay-Bouyakhrachan. Bij de verkiezingen spelen de lijsttrekkers een voortrekkersrol. Zij hoeven echter niet automatisch ook fractievoorzitter te worden. Dat is bij enkele partijen nog een vaak formeel punt van besluitvorming.

Zie voor de fotoserie:  https://detielenaar.nl/nieuws/2022/03/fotoserie-gemeenteraad-verkiezingen-tiel/

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights