Stichting Corsowagen Passewaaij nu definitief onder dak en … klaar voor de start

Stichting Corsowagen Passewaaij is van het bouwruimteprobleem af. Evenementenwethouder Ben Brink opende zaterdag 19 februari de nieuwe bouwloods aan de Tielewaardlaan in Tiel-West met confetti. Daarmee gaf hij ook het startsein voor de bouw van de nieuwe wagen voor het jubileumcorso van dit jaar.

De nieuw gebouwde loods ligt weliswaar een stukje buiten de wijk Passewaaij, waar de meeste actieve leden van de corsoclub wonen, maar ten opzichte van de vorige werkplaats is het toch een betere plek. Vrijwilligster van het eerste uur Mennie van Deick: “Het is fijn voor iedereen om een eigen plek te hebben, die dicht bij de wijk Passewaaij ligt en waar wij en omwonenden geen last van elkaar hebben.”

Tijdens zijn openingspraatje vertelde voorzitter Wim van Oort over de huisvestingsgeschiedenis van de stichting tot nu toe en de zoektocht naar een permanente oplossing. Van Oort: “In februari 2022 is het precies 10 jaar geleden dat de bouwploeg een begin maakte met de bouw van onze eerste wagen. Dat gebeurde in een loods van de familie Schelling op het terrein van het toenmalige tuincentrum De Boerderie in Wadenoijen. Binnen twee jaar bleek dat de stichting niet in Wadenoijen kon blijven. Gelukkig boden de familie Velders en de gemeente uitkomst. De club kon de vroegere gemeentewerf aan de Begoniastraat van de familie Velders huren en de gemeente gaf toestemming voor het gebruik als bouwplaats. Maar ook dit bleek een tijdelijke oplossing. De loods werd verkocht en de nieuwe eigenaar stopte met de verhuur aan de stichting. Een lange zoektocht naar een andere hal leverde niets op en toen rijpte het idee om zelf een hal te bouwen. Gemeentelijk projectleider Osman Sanzak selecteerde een aantal mogelijke bouwplaatsen en samen met wethouder Brink bekeken we die. De meest gunstige plek bleek de plek waar we nu staan. We maakten een plan dat zonder veel discussie door de gemeente werd goedgekeurd. De gemeente heeft ons het benodigde geld geleend en dat betalen we terug met de jaarlijkse subsidie waarmee de gemeente de corsoverenigingen in Tiel steunt. Op 16 april 2020 werd de hal geplaatst en hadden we nog net voldoende tijd om onze spullen voor de afloop van het huurcontract over te brengen naar deze nieuwe bouwplaats. Bijna twee jaar zijn we bezig geweest om de kale met stalen damwanden beklede ruimte te voorzien van magazijnruimte, een afgesloten opslagplek voor ons gereedschap, een vergaderruimte, keuken en sanitair en wat verder allemaal nodig was. Dankzij de inzet van eigen vrijwilligers en de materiële hulp van een aantal sponsors kunnen we nu hier aan de slag. We zijn klaar voor de start.”

Tekst gaat verder onder het fotoalbum. Klik op een foto voor een vergroting.

 

Stichting Corsowagen Passewaaij

Passewaaij is de jongste club binnen het corsoverband die een of meer wagens bouwt. Op de website van de stichting lezen we dat het doel niet alleen het ontwerpen en bouwen van een fruitcorsowagen en het deelnemen aan het jaarlijkse Fruitcorso is. Doelen zijn ook om de wijk Passewaaij meer op de kaart te zetten en de saamhorigheid en het sociale gevoel binnen de wijk te vergroten. En dat niet alleen voor de jeugd en volwassenen in de wijk, maar ook voor de minder validen binnen onze wijk en de bewoners van de dorpen om Passewaaij heen. Corsowagen Passewaaij bouwt ieder jaar een jeugdwagen. Dat gebeurt in hoofdzaak door jeugd tot 18 jaar, waarbij ouderen hulp en ondersteuning bieden en een aantal hand- en spandiensten verrichten. Voor de pandemie uitbrak telde de stichting meer dan 100 leden. Hoeveel er daarvan overgebleven zijn is nog niet duidelijk. Voor het bestuur is het helder dat er flink gewerkt moet worden aan de werving van nieuwe jeugdleden. Voorzitter van Oort: ”We kennen door de leeftijdslimiet onder normale omstandigheden ieder jaar al een behoorlijke uitstroom maar na twee jaar stilstand moeten we voor een groot deel weer opnieuw beginnen met het werven van nieuwe jeugdleden. We hebben daar concrete plannen voor en ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat gaat lukken.”

Onder de koffie met gebak spreek ik Gert de Jong, de voorzitter van corsoclub Zoelen. Ook hij heeft zo zijn zorgen. “We zullen door de bouwstop vanwege corona best wat helpers kwijtgeraakt zijn. Ook is hij wat somber over de geldinzameling. Veel bedrijven hebben door de pandemie een hele moeilijke tijd achter de rug en dat zou best gevolgen kunnen hebben voor de sponsorbijdragen die we hard nodig hebben. Zoelen is de enige club die vanaf het begin zonder onderbreking een wagen heeft geleverd. Daarom willen we in het komende jubileumjaar zeker van de partij zijn. Dat wordt ook ons zestig jarig jubileum.”

Ook voorzitter Verspuij van de overkoepelende Stichting 4-Stromenland ziet flinke uitdagingen. Hoe groot die zijn, hoopt hij maandagavond te weten. Dan vergadert het 4-Stromenlandbestuur met de besturen van de lokale clubs. In maart willen we dan met de concrete plannen komen voor dit jubileumjaar en die bekend maken. Maar het corsobestuur staat voor meer uitdagingen. Door de woningbouw op het Veilingterrein moet het bestuur voor 2023 omzien naar een andere opslagruimte voor de vele spullen die nodig zijn voor het corso. Ook het verlies van de opstel- en jureer ruimte op het te bebouwen terrein zal de nodige aanpassingen en improvisaties vereisen.

Zie ook:

Verhuizing: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/05/corsowagen-passewaaij-in-tiel-heeft-een-nieuw-onderkomen/

Presentatie ontwerp: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/02/ontwerp-corsowagen-passewaaij-gepresenteerd/

 

Fotoalbum wagens voorgaande jaren. Klik voor een vergroting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights