Corsowagen Passewaaij in Tiel heeft een nieuw onderkomen

Vanaf 1 mei van dit jaar heeft Stichting Corsowagen Passewaaij een nieuwe ‘eigen stek’. Onder de rook van Passewaaij, in Tiel West, geheel nieuw gebouwd en meer dan ruim genoeg. Het bestuur is er erg mee in haar nopjes.

“Hij is gloednieuw en speciaal voor ons gebouwd”, vertelt voorzitter Wim van Oort enthousiast. “We zijn de gemeente zeer erkentelijk, we hebben hem in dankbaarheid aanvaard. De loods is maar liefst 25 bij 11 meter. En ook heel praktisch is de brede deur en die is vier meter. We kunnen de wagen straks zo naar buiten rijden.” Bestuurslid Sebastiaan Sewalt vult hem aan: “De vorige hal was niet hoger dan twee meter en 80 centimeter, we hebben ons bouwwerk wel eens moeten slopen om hem eruit te rijden. Maar we hebben ook de heg van de buurman moeten snoeien omdat we anders niet verder konden rijden”, zegt hij lachend. Dat lijkt nu allemaal verleden tijd.

Corona-crisis
Het kan alleen dit jaar allemaal niet uitgeprobeerd worden. Er is geen corso in 2020. De corona-crisis gooide roet in het eten. “We houden de leden op de hoogte door nieuwsbrieven te sturen. Het technische gedeelte van onze wagen was wel al af”, gaat Van Oort verder. “De meivakantie is juist altijd het moment dat de kinderen aan de slag gaan. Ze bewerken dan het onderstel verder met papiermachée en zo, zodat de wagen klaar is om in september beplakt te worden met groenten en fruit.”

Jeugdcorsowagen
De Stichting Corsowagen Passewaaij bestaat sinds 2011. Ze maken jaarlijks een jeugdwagen. “Het is begonnen als een idee om de jeugd hier bezig te houden”, zegt Van Oort, “Ik zat zelf toen in het bestuur van 4-Stromenland en was ook actief bij het kindercorso. Zo kwam ik op het idee om een corsowagen voor jeugd Passewaaij te gaan maken. We hebben op dit moment zo’n 100 tot 110 leden, we zijn er het hele jaar rond druk mee. In de eerste week van december wordt het ontwerp gepresenteerd. In de eerste week van januari zijn er besprekingen en dan gaat de ontwerper met de technische commissie aan de slag. Meteen daarna start de bouw van het onderstel, dat gebeurt allemaal wel door volwassenen. Eind april, begin mei is dan het technische gedeelte klaar en komen de kinderen, de jongsten zijn nog maar vier en vijf jaar.”

Plannen
Zo doen ze dat al negen jaar, maar dit jaar niet. “Het is erg stil daardoor”, zegt Sewalt, “de meeste kinderen hebben de loods nog helemaal niet gezien. We hadden plannen voor een aantal leuke activiteiten, de ruimte is er groot genoeg voor. Als het weer mag gaan we alle bewoners van Passewaaij uitnodigen om te komen kijken. Maar nu kunnen we nog niets. Misschien dat we in de zomervakantie een knutselmiddag gaan organiseren of zo.” Het is natuurlijk van belang dat de leden behouden worden, de kinderen die een jaar of negen meedoen aan de jeugdcorsowagen zijn natuurlijk inmiddels al (bijna) volwassen. Ze zijn echter wel van groot belang voor de club. Ze moeten immers de kleintjes leren hoe ze moeten plakken!

Gemeentewerf
Negen jaar geleden begon de club Passewaaij in een hal nabij het tuincentrum in Wadenoijen. Ze konden daar drie jaar blijven. In 2014 verhuisden ze naar een oude Gemeentewerf aan de Begoniastraat. De plantsoendienst van de Gemeente had daar eerder gezeten. “We wisten dat we daar niet konden blijven, ongeveer twee jaar hadden ze tegen ons gezegd. In die tussentijd heb ik steeds gevraagd om een loods op Passewaaij, dat is veel handiger voor de kinderen. Bovendien komt 85 tot 90% van onze vrijwilligers hier uit de wijk, wij zijn een echte lokale club! Bij het corso van 2019 sprak ik met onze Burgemeester en vroeg ik hem naar onze mogelijkheden. Hij zei toen dat het zeker geregeld zou worden, en dat heeft hij ook gedaan”, aldus Van Oort.

 

 

 

Verhuizing
Vorige maand kregen ze de nieuwe hal opgeleverd en zijn ze binnen 14 dagen verhuisd, volgens de corona-regels steeds maar met drie tot vier man tegelijk in de loods. “De nieuwe hal is aan de Tielerwaardlaan (nr. 39), vroeger zat daar de reddingsbrigade, de scouting en tennisvereniging De Ridderweide. Het was voor ons de dichtstbijzijnde mogelijkheid. Gelukkig niet al te ver vanaf Passewaaij. We kregen het voorstel van de Gemeente in februari en we hebben direct toegehapt, we zijn er echt content mee”, aldus Sewalt.

 

Sponsoren
De hal moet nog wel ingericht worden. “De hoop daarvoor is gevestigd op de Tielse middenstand”, zegt Van Oort. “Laten we hopen dat er ondanks de corona-crisis toch nog hier en daar wat geld is om goede doelen te sponsoren.” Het ontwerp voor de corso-wagen 2020 wordt gewoon bewaard voor volgend jaar. “De teleurstelling bij alle corsoverenigingen is groot. Hopelijk gaat het corso volgend jaar wel door, dan vieren we gewoon het 60+1 jubileum van het corso en voor ons is het dan een dubbel jubileum want dan bestaan we 10 jaar, maar we doen dan voor de negende keer mee!”

Enthousiasme
Verder hopen de beide bestuursleden dat ze het enthousiasme binnen de corsoclub kunnen vasthouden. “Dat is moeilijk nu er niets gebeurt. We hebben nog wel wat andere plannen, we hebben bijvoorbeeld de wagen van 2019 bewaard. We wilden daarmee deelnemen aan een carnavalsoptocht aan de overkant. Alleen lukte dat dit jaar niet, misschien in 2021 wel, dan hebben we eerder een activiteit voor de kinderen en kunnen ze in het najaar al aan de slag”, zegt Sewalt, “nu er een hal is kunnen we misschien in september / oktober nog wat doen, maar het is nu nog te vroeg om hier uitspraken over te doen.”

September
Er zijn ook plannen binnen diverse corsoverenigingen om toch iets kleinschaligs te gaan doen in september. Bijvoorbeeld wat wagentjes aan het Kalverbos. Maar ook daarover kan nog niets beslist of gezegd worden. Het is niet alleen voor de corso-verenigingen erg stil, het zal vreemd zijn als er geen jaarlijks corso in september is. Het is niet voor niets inmiddels cultureel erfgoed en dat betekent dat dit fenomeen in stand gehouden moet worden.

Filmpje van de verhuizing: https://drive.google.com/file/d/1SUPT9tTggrJp8odp2GyG40-gXQqjNw2v/view

Presentatie ontwerp:  https://detielenaar.nl/nieuws/2020/02/ontwerp-corsowagen-passewaaij-gepresenteerd/

Bouwen corsowagen 2019:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/09/bouw-fruitcorsowagen-passewaaij/

 

Comments
Loading...