Terugblik: Mohamed L’Bouny van de Moskee El Hassani

Dit jaar in de Tielenaar geen chronologisch overzicht, maar een terugblik met (zo maar) een Tielenaar, bekend of minder bekend. We kijken samen met hen hoe hun jaar verlopen is en wat zij of hun organisatie dit jaar opmerkte of meemaakte. Deze keer Mohamed L’Bouny, voorzitter van het bestuur van de Moskee El Hassani aan de Tielerwaardlaan.

Mohammed (50) omschrijft 2021 als een jaar met veel gedoe. “Het was wel heel druk, maar op een heel andere manier dan andere jaren, we waren allemaal met andere dingen bezig en moesten steeds dingen anders doen.” Begin van het jaar was de moskee gesloten. “Als bestuur moesten we maar steeds uitleggen waarom de moskee dicht ging. De één was ervoor, de ander ertegen. We hebben gewoon de RIVM richtlijnen gevolgd en dat ook als reden opgegeven.” De sluiting van de Moskee noemt hij een begrijpelijke keuze.

Bijzonder jaar
“Onze eerste generatie is toch wel onze doelgroep en juist die hebben we weinig gezien. Er zijn mensen overleden die we lang niet gezien hadden, soms wisten we het niet eens. Door de sluiting kon er namelijk geen afscheid in de moskee genomen worden. De Moslim traditie kent een snelle uitvaart, begraven binnen 24 uur of repatriering binnen 48 uur. “Van alle kanten komt de familie afscheid nemen op de dag zelf, ze komen ook uit Duitsland en Belgie, dat kan niet thuis.” Een positieve wending van corona noemt Mohamed de opkomst van Islamitische begraafplaatsen in ons land. “Dat is complete integratie”, zegt hij. “Je bent hier geboren en wordt hier ook begraven. Je wilt je overleden dierbaren toch dicht bij je hebben. Corona heeft ons aan het denken gezet. ‘Waarom begraven in Marokko?’ Er zijn nu een aantal landelijke initiatieven. Ik had er eigenlijk eerder niet over nagedacht.”

Ramadan

Er is flink geïnvesteerd in apparatuur om online bijeenkomsten mogelijk te maken

Bij de versoepeling van de maatregelen ging de moskee ook weer open. “Eerst gedeeltelijk, voor 10 personen. Later voor 50 personen. Alleen de vrijdagen was moeilijk, dan is de opkomst groter.” Het vrijdaggebed is belangrijk binnen het islamitische geloof. In april was het weer tijd voor de Ramadan, voor het tweede achtereenvolgende jaar moest dit weer in besloten kring gehouden worden door Corona. “Het was weer niet als anders, geen bezoek en de Moskee was nog dicht. We hebben wel de hele Ramadan door online benefiet-acties gehouden, alle 30 dagen lang. Het waren geslaagde acties en ook gezamenlijke gebeden op het voetbalveld bij RKTVC waren een succes.”

Nieuwbouw
In de zomer en in de winter werden ook benefietacties online gehouden. De opbrengst van die acties komt volledig ten goede aan nieuwbouw. Op het terrein van het voormalige schoolgebouw aan de Maurikstraat wil de vereniging een Islamitisch Cultureel centrum realiseren met een moskee erin. “Daar zijn we ook het hele jaar druk mee geweest, door corona is er wel vertraging opgetreden. Je kon niet fysiek een gesprek voeren, de gemeenteraad vergaderde niet. We hebben veel extra werk verricht. Bijvoorbeeld doordat alles gemaild moest worden, dat gaf ook uitstel want dan moest je weer wachten op antwoord, het duurde veel langer.

Bouwvergunning
Het sein kan op groen voor de nieuwbouw. “Onlangs op 7 december heeft het in de krant gestaan, het bestemmingsplan is gewijzigd en de bouwvergunning kan aangevraagd worden.” Mohamed kan nog niet voorspellen wanneer de nieuwbouw gereed zal zijn. “In fase 1 willen we casco opleveren en daarna zijn we weer afhankelijk van de financiën.” Op kerstavond werd weer een inzamelingsactie voor de nieuwe moskee gehouden. “Maar we zijn ook afhankelijk van bouwbedrijven, die zijn heel druk en ook heel duur geworden.” Net als (bijna) iedereen durft hij nauwelijks plannen te maken. “Weer een lockdown kan alles zomaar in de war gooien. We willen volgend jaar een algemene ledenvergadering houden, onze leden dragen namelijk bij aan de bouw, maar dat kan natuurlijk alleen maar als corona het toelaat. Verder zal volgend jaar in het teken staan van onderhandelen en vergaderen.”

Zomervakantie
Privé kijkt Mohamed terug op een jaar waarin hij eindelijk zijn geboorteland weer bezocht. “In juli, voor het eerst weer na drie jaar! Er woont vooral nog veel familie van mijn vrouw. Mijn schoonvader is overleden, we zijn naar zijn graf geweest en hebben eindelijk echt afscheid kunnen nemen.” Het was echter niet echt een vakantie voor het gezin. “Meer een familiebezoek en wel een heel gedoe. Er was daar ook lockdown, vanaf 9 uur in de avond moest iedereen thuis zijn en in Marokko moet je flink dokken voor een test. Maar ik ben blij dat we geweest zijn, we kunnen er nu weer even tegen!” Dit jaar zal voor hem en de moskee vooral in het teken van de nieuwbouw staan, maar een Islamitische begraafplaats in Tiel is ook een grote wens.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights