Nieuws uit Tiel, editie 31 december 2021

WK IJshockey

foto: Johan Els

 

Leerling van het Lingecollege Lyceum Fien van de Water (14) uit Tiel is geselecteerd voor het WK IJshockey in Istanbul in januari 2022. Ze beoefent deze stoere sport al vanaf haar 7e jaar is en speelt sinds dit jaar in het Nationaal Damesteam U-18. De selectie die straks afreist naar Turkije om ons land te verdedigen bestaat uit 20 meisjes plus professionele begeleiding zoals een eigen bondscoach en teammanager.

 

Avri container incontinentiemateriaal en luiers

Vanaf 1 januari 2022 zijn in Tiel 7 speciale containers beschikbaar voor het weggooien van incontinentiemateriaal en luiers. Deze staan op de volgende locatie’s:

• Parkeerplaats Westledeplein • Vuurdoorn (tegenover nummers 4-12) • Akelei/Hondsroos (nabij andere containers) • Kruising Rauwenhoflaan- Wilhelmina Druckerstraat • Grotebrugse Grintweg (tegenover nummer 50) • Laan van Westroijen, 61 (nabij
supermarkt) • Moleneind 12, Kapel Avezaath.

Het afval moet in speciale afvalzakken aangeboden worden en is met de afvalpas gratis.

Gemeenten moeten meer betalen voor vervoer van mensen met een beperking

Je kunt de klok er op gelijk zetten. Subsidies van Rijk en Provincie zijn niet in beton gegoten. Vroeg of laat moet de gemeente zelf opdraaien voor de kosten van voorzieningen. Vaak betekent dat, dat een ingeburgerde voorziening, waar iedereen aan gewend is, beëindigd wordt. Laten we hopen dat dit niet het geval is met het invalidenvervoer. De provinciale subsidie voor Versus van ruim 675.000 euro per jaar aan de regio wordt in snel tempo afgebouwd en zal in 2024 helemaal stoppen. Er bestaan nog geen concrete plannen om de huidige en toekomstige gebruikers meer te laten betalen voor het gesubsidieerde vervoer. Ondertussen is de regio gestart met een nieuwe aanbestedingsprocedure. Dat betekent dat er dan mogelijk een nieuw bedrijf het vervoer gaat verzorgen.

Inburgeringsstelsel wijzigt

Met ingang van 2022 verandert de inburgeringswet. Doel van de nieuwe wet is dat inburgeringsplichtigen veel sneller inburgeren en volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving. Dat moet bij voorkeur mede gebeuren door inburgeraars zo veel mogelijk in te schakelen in het arbeidsproces. De gemeenten worden verantwoordelijk voor het hele inburgering proces. De regio helpt daarbij een handje.

Dakar Rally

foto: Marcelo Machado de Melo

Nog meer sportnieuws uit Tiel: Valk Rally Team uit Tiel is maandag 27 december jl. in alle vroegte weer naar Saoedi Arabië afgereisd om voor de tweede keer te gaan deelnemen aan de Dakar Rally. Na vele oefenrally’s waagden ze vorig jaar hun eerste grote poging, alleen door technische mankementen lukte het hen toen niet in het klassement te blijven. Ze reden de rally echter wel uit, een goede ervaring. Dit keer gaan ze voor de winst en hopen ze wel een eervolle podiumplaats te behalen.

Stroomnet kan snelle ontwikkelingen niet aan

Het kan je in een ontwikkelingsland maar zo gebeuren dat onverwachts de stroom uitvalt. Tot nu toe heeft Nederland een van de betrouwbaarste stroomnetten van de wereld. Maar het hoogspanningsnet van Tennet en het regionale netwerk van Liander lopen nu tegen zijn grenzen aan. Duurzame opwekking van elektriciteit, elektrisch vervoer en gebruik van elektriciteit voor verwarming zijn daarvoor de oorzaak. Tot stroomuitval zal dat nog niet leiden, maar het komt regelmatig voor dat duurzaam opgewekte energie niet over het net getransporteerd kan worden. Beide bedrijven werken naarstig aan oplossingen in de hele provincie.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights