Nieuws uit Tiel, editie 24 december 2021

in deze bijdrage:

2e Sociaal Plein

rustig centrum

geen kerkdiensten

Vrijthof herdenkingsmonument

aannemer bekend gemaakt herinrichting en rioolvervanging binnenstad

Kans op tweede Sociaal Plein in Tiel

Woningbouw op het Veilingterrein heeft gevolgen voor Klesteo, de gratis kleding en speelgoedbank voor de mensen die het niet zo breed hebben. De maatschappelijke onderneming moest dus voor de gemeente op zoek naar een andere geschikte plaats. Ongeveer tegelijkertijd kreeg de voedselbank van de gemeente het verzoek om uit te kijken naar een andere locatie. De gemeente wil het pand aan de Burgemeester Schullstraat waar de voedselbank nu gebruik van maakt verkopen. Beide organisaties hebben wel wat gemeenschappelijks en gedeeltelijk dezelfde doelgroep. Logisch dus dat ze samen op zoek zijn naar een geschikte plek. De voedselbank is sinds het instituut bestaat al vaak verhuisd. Daarom willen ze evenals Klesteo een plek waar men niet steeds bang hoeft te zijn dat er weer verkast moet worden. Dat lijkt alleen mogelijk wanneer ze op redelijke condities een meerjarig huurcontract kunnen afsluiten. Dat begrijpt de gemeente. De gemeente realiseert zich ook dat beide organisaties een belangrijke zo niet onmisbare functie vervullen voor inwoners uit Tiel en de regio met een kleine beurs. Het college is daarom van plan om beide organisaties een jaarlijkse subsidie voor tien jaar te garanderen. Een woordvoerder van de voedselbank vertelde dat de beide organisaties al een concreet pand op het oog hadden. In het huidige stadium kon hij daar nog geen verdere informatie over geven. Ondertussen worden er met meerdere verwante organisaties gesprekken gevoerd om samen een tweede Sociaal Plein te stichten. Ook kringloopwinkel 2-Switch, de Vrije Markt en Ali Baba Bazaar zullen moeten wijken voor de nieuwe woonwijk op het veilingterrein.

Het is rustig maar toch sfeervol in het centrum van de stad

Het is een beetje een spookachtig beeld. Normaal is het in deze tijd van het jaar druk en bedrijvig in de winkelstraten van Tiel. Nu heerst er een serene rust en zie je weinig mensen. Triest is het voor winkeliers en horeca-ondernemers dat juist in de drukste tijd van het jaar er weer een lockdown is afgekondigd. Daarbij zijn alle niet essentiële winkels en de horeca niet toegankelijk of gesloten. De praktijk is dat naast drogisterijen en voedingswinkels toch nog veel winkels de deuren open hebben om bestelde goederen af te leveren. Dat kan via internet of per telefoon. En hebt u dringend iets nodig dan is men best bereid om met in achtneming van alle veiligheidsvoorschriften wat u nodig heeft uit de winkelvoor u te pakken. Los daarvan is het nog best gezellig in de centrumstraten, er klinkt welluidende muziek en de feestverlichting brandt. Winkeliers hebben hun etalages in kerstsfeer gebracht en Hart van Tiel heeft een groot aantal kerstbomen geplaatst. Leuk is ook dat bij het beeld van Flipje een kerstkader geplaatst is waar u een leuke foto van uzelf met Flipje kunt maken.

Wij geven graag de oproep van ondernemersvereniging Hart van Tiel door om in deze moeilijke tijd vooral lokaal te kopen en gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn om winkeliers en horecaondernemers te helpen deze moeilijke periode door te komen.

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/12/kerstbomen-en-wensboom-in-binnenstad-tiel/

Geen kerkdiensten met kerst in Tiel

Zowel de Protestantse gemeente Tiel als de RK-kerkgemeenschap houden tijdens de kerstdagen en daarna zolang de lockdown duurt hun gebouwen voor kerkdiensten gesloten. Wel zijn er meerdere kerkdiensten online te volgen. Kijk hiervoor op: www.protestantsegemeentetiel.nl en Suitbertusparochie.nl .

In de Dominicuskerk is de bezienswaardige kerststal beide kerstdagen te bezichtigen van 10.00 – 16.00 uur. (ingang Binnenmolenstraat.)

Nieuw herdenkingsmonument toegevoegd aan bezinning tuin van Zorgcentrum en hospice Vrijthof

De nieuwe toevoeging aan de bezinningstuin past goed bij de naam van de tuin, Dijkzicht. Het bestaat uit basaltstenen uit de Waaldijk bij Waardenburg. Op de bazalt blokken is een glazenplaat aangebracht met een passend maar wel lichtvoetig gedicht van Toon Hermans. De vrienden van vrijthof maakten de aanleg van het herdenkingsmonument mogelijk.

 

Komend jaar: Omvangrijke werkzaamheden in de binnenstad

De riolering in de binnenstad zal in een flink aantal straten vervangen worden. Een kans om tegen aanzienlijk minderkosten tegelijkertijd de winkelstraten maar ook enkele woonstraten en de verbinding van de parkeergarage met het winkelcentrum opnieuw aantrekkelijker en groener in te richten. Dat is mede mogelijk omdat de binnenstad na uitvoering van de werkzaamheden meer autoluw gemaakt wordt. De startdatum van de realisatiefase is gepland op eind september 2022, na Appelpop en het Fruitcorso en moeten klaar zijn op 30 april 2024. De laatste 4-6 weken van het jaar worden er geen werkzaamheden uitgevoerd.

Heijmans aan het inmeten van de binnenstad

Bouwbedrijf Heijmans gaat het omvangrijke werk uitvoeren. Hoeveel het precies gaat kosten is nog onzeker. Het is een lastig te calculeren karwei omdat men diep de grond in moet en dan zijn tegenvallers niet uit te sluiten. Verschillende infrabouwbedrijven zijn de laatste jaren voor vele tientallen miljoenen de boot ingegaan omdat zij alle risico’s bij de uitvoering van grote en risicovolle werken droegen. Dat heeft er toe geleid dat bedrijven risico’s bij de uitvoering meer dan vroeger gebruikelijk was bij de opdrachtgever leggen. De gemeente heeft wel een maximum gesteld aan de kosten van uitvoering. Heijmans is deze maand direct voortvarend aan de slag gegaan getuige de foto waar al meetwerk in de Voorstad op te zien is.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights