Sint is weer in Tiel

Dit jaar was er geen intocht per boot, maar een drukbezochte looproute langs Sinterklaas op de Waalkade in Tiel op zaterdag 20 november 2021. Voor aankomst mochten we op audiëntie bij de Goedheiligman.

Fotoalbum onder de tekst.

Pietenhuis
Het Pietenhuis aan de Waterstraat was vorige week vrijdag al geopend. Van de week waren de pieten heel druk bezig met het maken van zakjes met snoep die in schepnetjes aan de kinderen (en grote mensen) overhandigd worden. Want strooien is er dit jaar alweer voor het tweede jaar niet bij. Net zoals met duizenden tegelijk op de Waalkade, dichtbij elkaar een tijdje wachten op de boot. Dat vond gemeente Tiel en ook de Sint zelf niet verstandig. De stichting Sint in Tiel had de afgelopen weken regelmatig contact met de gemeente. “Afgelopen maandag hadden we zelfs nog een spoedbijeenkomst”, vertelt de Sint. “Ik heb toen zelf het voorstel gedaan om geen ontvangst op de Groenmarkt te houden. Dan staat iedereen veel te dicht bij elkaar. Ons uitgangspunt was: gezondheid is belangrijk en veiligheid is ook belangrijk. We hebben gekeken wat we vandaar uit nog kunnen doen. Gelukkig is er wel meer mogelijk dan vorig jaar.”

Doorstroomactiviteiten
Zaterdagmiddag zat Sint tussen 12.30 en 14.30 uur op de Waalkade in een podiumkar, samen met pieten. Zijn pakjesboot lag wel in de Tielse haven, presentator Cees van der Meer was ook weer van de partij en burgemeester Beenakker kwam langs met zijn hoge hoed, volgens de jaarlijkse traditie. De kinderen en hun ouders konden langs het podium lopen, Sinterklaas groeten, tekeningen afgeven en lekkers in ontvangst nemen. Om dit veilig te laten verlopen, was er een looproute, afgezet met hekken. Er waren wegwijspieten om alles in goede banen te laten verlopen. Eén van de andere zogenaamde ‘doorstroomactiviteiten’ was een poffertjeskraam en een nostalgische draaimolen van de familie Reuvers op de Groenmarkt. (De opbrengst daarvan komt ten goede aan de Stichting SinT). De hele binnenstad was een ‘doorstroomlocatie’, alles was zo georganiseerd dat mensen zoveel mogelijk konden doorlopen tijdens de activiteiten.

Volop activiteiten
Na het defilé op de Waalkade stapte de Sint in een sjieke auto voor een rondrit door de stad. Dus wie hem nog niet gezien had, kreeg zo nog een kans. In de hele binnenstad waren tussen 12.30 en 16.00 uur leuke activiteiten voor de kinderen. Natuurlijk met pieten, maar ook met circusacts en muzikanten. “De Hema trakteert op warme chocolademelk”, vertelt de Sint, “dat was eigenlijk een landelijke actie van de Hema maar dat is door corona afgeblazen, ze doen het hier nog wel.”
Sint is blij dat hij weer in Tiel is. “Het is heel wat dat we dit nog tot stand hebben kunnen brengen. In deze tijd van corona moet je flexibel zijn, het is gelukkig toch een leuk feest voor de kinderen geworden.

Hofhouding
Door corona mocht ook de hofhouding van de Sint weer niet in het Pietenhuis aanwezig zijn. “Dat is een samenwerking met de organisatie van Dickens en wij helpen hen ook weer. Het is helemaal een sprookje als de hofhouding er wel bij is!” Het Pietenhuis kreeg dit jaar een leuke nieuwe inrichten en is tot en met 4 december aanstaande in de weekenden open.
De drijvende krachten achter Sint in Tiel zijn Marloes Lemmers en Albert van der Linden samen met een wisselend aantal vrijwilligers, zo’n 20 tot 30 personen.
Tenslotte sprak de Sint uit dat hij oprecht wenst dat volgend jaar alle gebruikelijke activiteiten wel door kunnen gaan. “Ik meen dat uit de grond van mijn hart, alles moet weer gewoon worden en een vrolijke boel,” aldus de Sint.

Fotoalbum. Klik op de foto voor een vergroting

Meer weten? Kijk op www.sintintiel.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights