Tiel was in jaren niet zo schoon door de ‘In 1 dag schoon’ actie

Het doet onwerkelijk aan. Een stad waar bijna geen blikje, papiertje of plastic afval op straten, trottoirs of groenstroken te vinden is. Toch was dat vrijdag 8 oktober ‘s avonds het beeld in Tiel. Het is allemaal te danken aan een landelijke actie van Rijkswaterstaat en de Rubbisch Foundation waarbij gemeenten uitgenodigd werden om met leerlingen van de hogere klassen van het basisonderwijs op een dag een grote schoonmaakbeurt van de openbare ruimte te organiseren. Tiel deed als eerste mee met de Stichting Duurzaam Rivierenland als initiatiefnemer en organisator. Het leverde niet alleen een schone stad op. De organiserende organisaties hopen en verwachten ook dat de deelnemende leerlingen stoppen met achteloos afval op de grond gooien en dat er door gesprekken thuis en met bekenden een olievlekwerking ontstaat. Hierdoor kan er een blijvend effect uitgaan van deze eenmalige massale opruimdag.

De start van ‘Tiel in 1 dag schoon’ actie was bij de school de Molenwerf in bijzijn van burgemeester Hans Beenakker, wethouder Frank Groen en Youtuber Milan Knol. In de stadsgracht / Kalverbos is vanaf SUP Boards schoon gemaakt. Meer dan 1000 leerlingen en studenten zijn in geheel Tiel in actie geweest en is mogelijk gemaakt door Stichting Duurzaam Rivierenland en de Rubbiz Foundation.

Foto album. Klik op de foto voor een vergroting. Tekst gaat door onder het fotoalbum.

Drie dagen voordat de zomervakantie van de basisscholen begon kwam er bij Duurzaam Rivierenland ’s ochtends een mailtje binnen van de Rubbiz Foundation, een landelijke organisatie die zich te doel stelt om mensen te bewegen ten behoeve van natuur en milieu zwerfafval op te ruimen. In het uitdagende mailtje werd gevraagd wie als eerste gemeente in Nederland mee wilde doen aan de actie ‘In 1 dag schoon’. Gera van der Leun zag het mailtje binnenkomen en besprak de mogelijkheden voor deelname met haar collega. Razendsnel werd besloten de handschoen op te pakken en Tiel aan te melden. Gera: “Tiel telt zo’n 25 basisscholen en die moesten vlak voor de vakantie benaderd worden. Dat lukte en de meeste scholen reageerden direct heel positief.”

Na de vakantie begon het echte werk. Gera werkte daarbij nauw samen met Kor van der Bij van de Rubbisch foundation. Kor nam het technische deel voor zijn rekening en Gera de lokale organisatie en het contact met de scholen. “Gera: het was enorm hectisch maar ook leuk om te doen. Ik werk sinds een half jaar bij Duurzaam Rivierenland als Milieu- en natuurcoördinator. Het was voor mij een mooie gelegenheid om in contact te komen met de basisscholen in Tiel. Het is allemaal gelukt. Vandaag, 8 oktober, gaan bijna 1000 leerlingen van vijftien Tielse basisscholen een dagdeel op pad om Tiel grondig schoon te maken. Ik ben erg blij dat er zoveel vrijwilligers en docenten zijn die vandaag meehelpen en als begeleiders optreden.”

Verrassende opening

Praktisch was het onmogelijk om alle deelnemers vanaf één plek te laten starten. Leerlingen van de De Molenwerf en de Johannesschool hadden geluk. Zij mochten aanwezig zijn bij het officiële startschot door ‘de baas van Tiel, burgemeester Beenakker. Voordat hij het schot loste wachtte de talrijke leerlingen een verrassing. De in Nederland wereldberoemde You Tube vlogger Milan Knol bleek aanwezig en maakte de leerlingen door een toepasselijke peptalk extra enthousiast. Later mochten zij in kleine groepjes met Milan op de foto.

Op het schoolplein treffen we ook een grote groep scholieren van het Yuverta, de voormalige Heliconopleiding uit Velp met docent Agaath Kooi. Een collega van haar, die in Tiel woont en betrokken was bij de aanleg van de vlindertuin heeft haar enthousiast gemaakt voor deelname aan het project Tiel in 1 dag schoon. “De actie past goed bij het doel van de opleiding en onze leerlingen dragen natuur en milieu een warm hart toe. Wij nemen vandaag de moeilijke plekken in Tiel voor onze rekening en maken ook de uiterwaarden schoon.” Studenten van een vergelijkbare opleiding uit Geldermalsen nemen vandaag het Tielse stuk van de Linge voor hun rekening. Met kano’s vissen zij vuil uit het water en ook de oevers krijgen een schoonmaakbeurt.” De Tielse stadsgracht is vrijdag het domein van vrijwilligers die de SUP Board beoefenen. Met hun board vissen zij plastic en andere rommel uit de gracht.

De hele dag kleurde Tiel geel en groen door de vele hesjesdragers die enthousiast alle zwerfvuil oppikten. Iedere school nam daarbij een eigen deel van de gemeente voor haar rekening.

Goede doelen varen er wel bij

Als extra stimulans doneert de Rubbiz Foundation voor iedere ge-uploade foto die het resultaat laat zien van de schoonmaakactie, 11 cent aan een door de deelnemers aan te wijzen goed doel.

’s Avonds tref ik toevallig wethouder Groen bij het begin van een smetteloze Ophemertsedijk. Hij kijkt heel tevreden terug op de schoonmaakactie. De wethouder over de resultaten: “Los van de Linge en de uiterwaarden is er vandaag 40 strekkende kilometer aan openbare ruimte op een dag schoongemaakt. Verder heb ik gehoord dat er op een haar na 4000 foto’s opgestuurd zijn. Tiel heeft op een voorbeeldige wijze de spits afgebeten van een landelijke actie.”

Gera van der Leun kan de komende weken veel telefoontjes krijgen voor informatie over de wijze waarop in Tiel de actie georganiseerd is. Meerdere gemeenten waaronder Hilversum als eerstvolgende, hebben zich al opgegeven. Het succes in Tiel zal er ongetwijfeld voor zorgen dat nog een hele reeks gemeenten zullen volgen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights