Marktwisselkraam op Tielse zaterdagmarkt

De Tielse weekmarkt wordt vanaf afgelopen zaterdag opgevrolijkt met een ‘marktwisselkraam’. Een representatieve kraam, haast meer een paviljoen te noemen, op een opvallende locatie op de markt met als doel wat meer reuring op de markt te geven en meteen een mogelijkheid om zich te presenteren voor bedrijfjes, verenigingen, stichtingen, kunstenaars en allerlei andere initiatieven.

Video:

‘Markt’ is een historisch begrip. Ze kwamen al voor bij de oude Grieken en de Romeinen en worden zeker al vanaf de 11de eeuw in Nederland gehouden. Tiel kende jarenlang twee wekelijkse markten, oorspronkelijk, in elk geval in de 19e eeuw, op maandag en vrijdag. Na de Tweede Wereldoorlog werd dat maandag en zaterdag (bron: E. Smit). Behalve één groente-en fruitkraam is er op maandag al geen markt meer in Tiel. De zaterdagmarkt lijkt terrein te verliezen. Het aantal kramen is beduidend minder dan vroeger het is er soms stil en de horeca lijkt op het plein terrein te winnen. Zorgelijk, zo vinden de Tielse Stadmakers.

Sociaal project
Zij kwamen met een goed idee om de markt wat op te vrolijken. “Weer wat meer reuring op de markt te krijgen”, aldus Stadmaker Monique van Doorn die het project coördineert. “Het idee wordt helemaal ondersteunt door de Gemeente, het is namelijk ook bedoeld om mensen weer wat meer binding met de binnenstad te laten krijgen maar het is ook een sociaal project. ZZP-ers en kleine bedrijfjes uit de regio worden namelijk vooral uitgenodigd om zich hier te presenteren.” De kraam is ruim van opzet en er kunnen wekelijks een aantal verschillende activiteiten gehouden worden. Niet alleen ondernemers maar ook verenigingen en stichtingen zijn welkom.

Demonstratie
De kraam is van de hand van ambachtelijke smid Sandra, die afgelopen zaterdag als aftrap een demonstratie smeden gaf. “Het is een straat-act traditionele middeleeuwse houten veldsmederij”, zegt Sandra die op Thedingsweert woont en stand-in decorbouwster en meubelmaakster is. “Ik gebruik staal en hout en veel tweedehands materialen.” Naast Stadmaker Monique zelf waren ook twee dames van Nurse-one aanwezig, een vrij nieuwe speler op de zorgmarkt. Eigenaresse en initiatiefneemster Viviënne van Herel vertelt dat ze door het ROC Tiel doorverwezen is naar Monique. “Ik ben recent voor mezelf begonnen met een praktijkschool voor de zorg. Wij werken samen met erkende opleidingen en zorgen ook voor de juiste stageplaats. We leiden op en lenen uit! Het tekort aan mensen in de zorg is groot en ik merkte dat er veel goede krachten zijn die wel willen maar de juiste weg niet weten en daardoor soms afhaken. Daar ben ik op ingesprongen. Ik hoop vandaag mensen te interesseren.”

Stadmakers
Het idee van de wisselkraam komt uit Amsterdam en de Tielse stadmakers zijn aangesloten bij het gelijknamige landelijke platform (www.stadmakersonline.nl). Stadmakers zetten zich bijvoorbeeld in voor een meer gelijkwaardige, leefbare, gelukkige en mooiere buurt, gemeente of stad.

Ze zetten hiervoor maatschappelijke initiatieven op of werken samen aan waardevolle projecten. In de marktwisselkraam is de komende weken onder andere ruimte voor Smokey Goose met een barbecue-demonstratie en een internetbedrijfje. Er is contact gelegd met een dame die wenkbrauwen verft, een schoonheidsspecialiste en een sportschool die een les kan verzorgen.

Volgende week is de stichting Nanette Keeps her Head up in de kraam te vinden, zij zamelen op allerlei manieren geld in om een levensreddende operatie voor Nanette mogelijk te maken. Monique vertelt dat ze echt hoopt zo een leukere markt te krijgen, “ik zoek ook nog een kok die in onze kraam iets met de producent van de markt gaat doen!”

Belangstellenden kunnen contact met Monique opnemen op 0628306863 / moniquevandoorn@hotmail.com

Fotoalbum. Klik op de foto voor een vergroting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights