Nieuws uit Tiel, editie 26 april 2021

Doek valt op 1 augustus voor basisschool De Hoge Hof in Kapel-Avezaath

Basisschool De Hoge Hof zal als het lopende schooljaar deze zomer beëindigd is, de deuren definitief sluiten. In 2011 telde de school nog 79 leerlingen. Daarna is het in elf jaar tijd naar in totaal 32 leerlingen voor het schooljaar 2020-2021 gedaald. Daarvan zitten er nu slechts 3 in de laagste twee groepen. Een groepje ouders heeft zich nog even ingespannen om de school te behouden. Maar door het covidvirus kon er vrijwel niets georganiseerd worden en bleef resultaat uit. Kapel-Avezaath vergrijst en er zijn gewoon te weinig kinderen. De leerlingen van De Hoge Hof kunnen naar keuze terecht bij scholen in Kerk-Avezaath, Wadenoijen of Tiel. In alle gevallen zullen de kinderen een flink stuk verder moeten fietsen of hun ouders moeten rijden.

Nieuw bankje en infobord op Ophemertsedijk bij Wetlands

Frederik Bennis ontdekte al weer drie jaar geleden toen hij namens de Stichting Ouderen Gelderland een wandeltocht over de Ophemertsedijk organiseerde dat de deelnemers bankjes langs de dijk erg misten. Daar moest wat aan gebeuren. Omdat Frederik van aanpakken houdt, ging hij direct aan de slag om geld in te zamelen en zorgde hij er voor dat de banken geplaatst werden compleet met een informatiebord bij de zogenaamde Zendense Bol. Deze maand wist Frederic de voorzieningen voor wandelaars en fietsers opnieuw uit te breiden. Bij het rustpunt bij het kunstwerk van Cor Litjens, de gietijzeren boog met miniatuurtjes bij de wetlands in Passewaaij, kwam een extra grote bank met een informatiebord over de wetlands en het bankenproject. De nieuwe bank werd geschonken door het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis, voor het informatiebord tekende de stichting Jan Nieuwenhuyzen.

Vanaf woensdag weer meer vrijheid

Aantal bezoekers info bord bij Wuite

De winkeliers zijn blij. Vanaf woensdag 28 april mag er weer gewinkeld worden zonder afspraak, de terrassen mogen weer open en op de markt mogen alle handelaren hun plaats weer innemen. Een aantal regels blijft wel van kracht, zoals een beperking van het aantal mensen dat tegelijk in een winkel mag zijn, het dragen van een mondkapje in winkels en ook moeten we 1,5 meter afstand blijven houden. Verder vervalt de avondklok en mogen we twee in plaats van een persoon tegelijk thuis ontvangen.

Winkeliers en terrashouders bereiden zich nauwgezet voor op de bedrijfsvoering onder deze minder strakke regels maar met toch nog heel wat beperkingen. Bij een aantal winkels in Tiel zullen winkeliers zogenaamde shoplichten gaan gebruiken. Bij groen kun je naar binnen bij rood moet er even gewacht worden totdat er weer klanten de winkel verlaten hebben.

Zeven jaar wachten op sociale huurwoning in Tiel

Om in de gemeente Tiel voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moet je op dit moment zeven jaar ingeschreven staan bij een woningcorporatie. Vijf jaar en vijf maanden moeten verstreken zijn voordat je actief mag gaan zoeken of misschien beter beginnen met solliciteren naar een te huur aangeboden woning. Daarna duurt het volgens cijfers die de Nederlandse Publieke omroep verzamelde nog gemiddeld 1 jaar en 7 maanden voordat je een passende woning krijgt toegewezen. Het totaal van zeven jaar is ongeveer gelijk aan de gemiddelde wachttijd van alle Nederlandse gemeenten voor een sociale huurwoning. Bij de cijfers Over de situatie in Tiel merkt de NPO wel op dat de woningcorporaties, die in Tiel sociale huurwoningen bezitten, te weinig informatie verstrekt hebben om de wachttijd heel precies te kunnen vaststellen.

De Tielse woningcoporaties verhuurden in 2015 in totaal 6296 huurwoningen. Dat zijn voor het overgrote deel sociale huurwoningen. Daarnaast waren er toen 1496 huurwoningen in bezit van andere verhuurders. Die maken veelal deel uit van de zogenaamde vrije sector en hebben een hogere huur. De overige 10.252 huizen in Tiel waren koopwoningen. Met bijna 35 % van alle Tielse woningen bezaten de woningcorporaties in Tiel naar verhouding bijna zes procent meer sociale huurwoningen dan het gemiddelde van de Nederlandse gemeenten. Van 2015 tot 2021 is het aantal sociale huurwoningen doordat er minder gebouwd werden dan verkocht en gesloopt met 45 stuks afgenomen.

Dit jaar zal door de oplevering van onder meer 28 kleine sociale huurappartementen aan de Lingedijk en een honderdtal in de vroegere serviceflat de Batouwe weer een stijging geven. Ten opzichte van de vraag is dat een druppel op een gloeiende plaat.

Het woningbouwbeleid van de gemeente Tiel is er op gericht om minder sociale huurwoningen te bouwen en zo veel mogelijk woningen in een hoge prijsklasse voor woningzoekenden van buiten Tiel. Dit doet de gemeente omdat meer inwoners en met name jonge gezinnen met kinderen en een ruime beurs meer gemeentelijke belasting afdragen, meer gebruik maken van (culturele) en sportvoorzieningen en meer besteden in het winkelcentrum en uitgaanscentrum.

In de omliggende plaatsen is de situatie voor woningzoekenden naar een sociale huurwoning weinig beter dan in Tiel. In Buren is de wachttijd na inschrijving 6 jaar en 8 maanden, in Culemborg 6 jaar en 10 maanden en in West-Betuwe precies 6 jaar. Vanuit de gemeente Neder-Betuwe zijn geen gegevens verstrekt voor het onderzoek van de NPO.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights