Pop en rockmuzikant Eddy Swanenberg overleden

Door Vic Latumahina

IN MEMORIAM……geboren en getogen Tielenaar, beroepsmuzikant EDDY SWANENBERG’

Eddy, de basgitarist

Zaterdag 27 maart is de Tielse beroeps pop-/rockmuzikant Eddy Swanenberg na een lang ziekbed op 77-jarige leeftijd overleden. Eddy woonde al lang niet meer in Tiel, maar in Amsterdam. Regelmatig kwam hij naar Tiel voor zijn familie en boezemvriend Steve Risamasu. Eddy is net als zijn broers en zussen en overige familie een geboren en getogen Tielenaar. Grootvader en vader Swanenberg hadden een fotozaak, respektievelijk in de Westluidensestraat en later in de Voorstad. Eddy heeft wel de fotovakschool gedaan maar heeft nooit de fotozaak overgenomen. Hij richtte zich op de muziek en het muziekmaken en had als actieve popmuzikant een rijk muziekverleden.

The Dream en Bonnie St.Claire-Unit Gloria

Het meest bekende deel van zijn muziekverleden voor de oudere garde Tielse en regionale pop/ -rockliefhebbers was de tijd dat Eddy vanaf 1969 als bassist bij de toen zeer bekende door Tielenaar Floris Kolvenbach opgerichte Tielse underground rockband The Dream speelde.

The Dream

De band bestond vanaf 1966 en viel in 1973 in die toenmalige bezetting uiteen en geldt voor menigeen van die oudere garde nog steeds als een groot Tiels poprockfenomeen. The Dream stond op grote nationale en internationale podia en festivals onder andere Pinkpop (1970) waar zij het podium deelden met bands met wereldfaam, Pinkfloyd, The Kinks, Steppenwolf, Black Sabbath.

Bonnie St.Claire en Unit Gloria

Na The Dream kwam Eddy Swanenberg in een geheel ander muziekcircuit terecht en speelde vanaf 1974 bij de vaste begeleidingsband van de nationaal bekende zangeres Bonnie St.Claire, wiens muziek wel een heel ander genre was dan het undergroundrepertoire van The Dream. Deze begeleidingsband kwam voort uit Unit Gloria, toen nog met Robert Long. In diezelfde periode speelde Eddy ook bij de band van de toen bekende boogiewoogie-pianist Rob Hoeke.

Molukkers en molukse muzikanten

Veel minder bekend is, dat Eddy’s muziekverleden ver vóórdat hij bij The Dream binnenrolde zich vooral afspeelde rondom en met molukse bands die de zogeheten indorockgenre (rock and roll) speelden, waarbij Eddy als drummer bij die bands speelde. Dat van de progressieve rockmuziek met The Dream en die andere eerder genoemde bands zijn eigenlijk te beschouwen als Eddy’s “noodgedwongen uitstapjes” of “toevalligheden”.

De molukse muziekwereld en de molukse muzikanten (onder meer uit Vught, Opheusden en Tiel), de molukse sociale en culturele omgeving en omgangsvormen, daar voelde Eddy zich voor een belangrijk deel van zijn leven erg senang bij, daar voelde hij zich bij thuis. Hij repeteerde met hen in de molukse houten barakkenkampen Lunetten in Vught (voormalige concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog) of kamp Overbroek bij Ochten en kwam bij hen thuis. Hij had ook een tijd een Tielse molukse vriendin. Vanaf begin jaren ‘60 totdat hij een aantal jaren geleden ziek werd was dát de rode draad dat door zijn leven liep, muziekmaken met zijn molukse vrienden en met hen omgaan.

Boezemvriend

De Tielse molukse gitarist Steve Risamasu (binnenkort 80 jaar) waar Eddy vanaf begin jaren ’60 mee speelde in de verschillende molukse bands van Steve, is tot aan zijn overlijden Eddy’s boezemvriend.

Terry Gordon and The Virtuals

Met de molukse rock and rollbands, met namen als The Rocking Jumpers, The Trumps, Poppy and The Popcats, Terry Gordon and the Virtuals trad Eddy met Steve begin jaren zestig ook vaak op in allerlei clubs in Duitsland. Tielenaar Herman van Doesburg was toen hun manager.

Drummen bij The Beatles

Steve Risamasu: “ Na een optreden in de Sputnik-club in het Duitse Kettwig am Ruhr werd ik als bandleider benaderd door twee muzikanten van de engelse band The Silver Beatles, met de vraag of zij met onze drummer (Eddy) mochten praten. Zij zochten namelijk een drummer. Achteraf bleken die twee Paul Mc Cartney en George Harrison te zijn geweest van de later wereldberoemd geworden band The Beatles. John Lennon van diezelfde Engelse band was op dat moment in Hamburg ook op zoek naar een drummer. Uiteindelijk hebben ze de britse Richard Starkey (Ringo Starr) als drummer genomen”.

Eddy had ook regelmatig “muzikale tussendoortjes aan gelegenheidsbands”, of speelde kortstondig met Tielse bands zoals Hush waar hij bas ging spelen en als drummer bij Second Face (met de molukse gitarist Max Matakena) waarna de periode met The Dream kwam.

Eddy was lange tijd niet meer muzikaal echt actief.

Eén van zijn laatste bandoptredens was in 2016 in Tiel tijdens het mini-Yuval festival met zijn maatje Steve Risamasu met de molukse band The Trumps, toen met Edu Niay en Daan Hoyer. Met die band in een ietwat andere samenstelling stonden Eddy en Steve in 2011 nog op een zondagmiddag op het Tielse Paardenwater tijdens het toen nog jaarlijkse openair Woodstock aan de Waalfestival.

Muziek was Eddy’s leven, een muzikaal rijk leven, hij vertelde er vaak over. Ondanks dat zijn gezondheid te wensen overliet had hij het er recentelijk zelfs nog over om gitaarles te willen gaan geven.

Aanstaande vrijdag wordt Eddy in Utrecht gecremeerd.

RUST ZACHT EDDY……

 

Zelf iets schrijven? Laat het ons weten, wellicht bent u onze volgende gast-redacteur.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights