Toch wel aandacht voor Sint in Tiel

Wat de twintigste feestelijke intocht zou worden voor Sinterklaas-vertolker Albert van der Linden uit Tiel werd dit jaar een stille ontvangst. Zonder kinderen, met een handjevol verslaggevers en veel minder Pieten dan andere jaren. Wel waren Burgemeester Beenakker en presentator Cees van der Meer weer van de partij.

De intocht van de Sint valt natuurlijk onder de noemer ‘evenementen’ en die zijn dit jaar verboden nu ons land nog immer geteisterd wordt door corona. Sinterklaas heeft echter wel een lange geschiedenis in Tiel. En sinds begin deze eeuw worden de activiteiten georganiseerd door de stichting Sint in Tiel (SinT), zij zorgden er op een creatieve manier voor dat de goedheiligman onze huisjes dit jaar niet heel stilletjes voorbij rijdt.

Winkeliersvereniging
Voor de oprichting van de stichting SinT werd de intocht georganiseert door de Tielse winkeliersvereniging, de voorloper van het huidige Hart van Tiel. De voorzitter van de vereniging had dan de eer de Sint te ontvangen op de Waalkade. Toenmalig burgemeester van Tiel, De Vreeze, gaf het advies een aparte stichting hiervoor op te richten. Het doel was meer structuur te geven aan de feestelijkheden rond de Sint, los van de ondernemersvereniging.

2006 Stichting Sint Award voor Oostendorp uitgereikt door Roemer Daalderop

SinT werd opgericht in 2004, Roemer Daalderop was de eerst voorzitter. Er werden allerlei acties bedacht om winkeliers te betrekken bij Sinterklaas, bijvoorbeeld een ‘Sint-Award’, voor de mooiste Sint-etalage. Deze werd in 2006 gewonnen door Oostendorp.

Netwerk
Albert Verlinden begon als Tielse Sint in het jaar 2000. Hij was al sinds jaar en dag een echte Sinterklaasfan en toen de vorige Tielse Sint ermee stopte nam hij graag de mijter en de staf over. Vanwege zijn passie voor de Goedheiligman is zijn kennis omtrent het feest heel groot en heeft hij veel ervaring in de Sint-wereld én een groot netwerk. Hij bezocht bijvoorbeeld vanaf 1988 tot en met 2015 de landelijke intochten van de TV-Sint (toen nog met Bram van der Vlugt) en ging ook naar een heel aantal intochten van de Sint in onze hoofdstad. Zijn kennis over het decemberfeest lijkt onuitputtelijk. “In Amsterdam gaat het toch allemaal net even anders, daar is de intocht heel traditioneel en vol met rituelen. Dit jaar is acteur Derek de Lint de Sint, hij volgt Jeroen Krabbé op.”

Kostuums
Voor zijn rol als Sint wilde Albert begin deze eeuw graag een nieuwe pruik met baard hebben. Die liet hij maken in Hilversum, bij Studio Bessels (Grime- en Make-upschool), daar ontmoette hij Bram van der Vlugt persoonlijk en deed allerlei contacten op die hem goed van pas kwamen in zijn goede werk als goedheiligman. Dankzij hem traden er Tielse Pieten op bij de landelijke intocht, maar Tiel leverde ook Pieten aan het Sinterklaasjournaal (met Dieuwertje Blok). Men was vooral onder de indruk van de fraaie kostuums van het Tielse Sint-team. Die waren allemaal van de hand van Albert zelf. “Ik ben inmiddels 74 een speel al sinds mijn dertigste voor sint. Ik liet mijn vrouw de kostuums maken maar had altijd te veel commentaar op haar werk. Ze vroeg me waarom ik het dan niet zelf deed als ik het toch altijd beter wist. Dat ging ik proberen en met succes.”

2002 Mogelijk camera standpunt Waterpoort – Museum vanuit brandweer hoogwerker

In zijn beginjaren als Sint werd Albert bijgestaan door stadspromotor Jan Beijer en Jan Bouwhuis. Met z’n drieën probeerden ze zelfs in 2002 de landelijke intocht van Sint naar Tiel te krijgen. Helaas zonder succes. De NOS vond dat de Waalkade te weinig uitstraling had.

2012

Het lukte Albert wel de landelijke stoomboot naar Tiel te halen, dat is meteen ook de reden dat ‘onze’ sint een week later aankomt dan de landelijke. “Een jaar of zes, zeven, hebben we de échte pakjesboot van TV hier gehad.

2005
Sinterklaasfeest Agnietenhof

We organiseerden ook grote ontvangsten en theatershows in het Agnietenhof, vier keer zelfs met Hakim van Sesamstraat. Helaas is dat de laatste jaren financieel niet meer op te brengen.”

Presentator
Marloes Lemmers is de linker- en rechterhand van Albert van der Linden. Zij was in 2000 nog gewoon zwarte Piet, vanaf 2001 doet ze ook de organisatie van de stichting SinT die intussen gevormd wordt door hen beiden met nog wat vrijwilligers. Marloes doet het zakelijke deel en Albert het creatieve. “20 jaar Sint is een lange periode”, zegt Albert. “Je maakt van alles mee, zoals drie verschillende burgemeesters, Van Tellingen, De Vreeze en nu Beenakker.” Dankzij Albert heeft de burgemeester een bijzondere rol tijdens de intocht.

“Hij draagt tijdens de intocht een hoge hoed, die is van mij, een antiek erfstuk, hij is nog van mijn schoonvader geweest.” Aan de Tielse Waalkade is ook altijd een presentator aanwezig. De laatste vijf jaar werd deze functie vervuld door Cees van der Meer. “De interactie tussen hem en de burgemeester is ook heel leuk”, aldus Albert.

Filmpje

2007 De Stichting SinT krijgt de prijs voor het Collectief

Albert werd onder andere al in 2007 beloond voor zijn vele en enthousiaste inspanningen. De stichting SinT kreeg de Nieuwjaarsprijs voor het beste collectief. “We waren Tielenaar van het jaar”, zegt Albert. Landelijke waardering blijkt onder andere uit het Sinterklaaskostuum dat op de paspop in het Pietenhuis staat. “Dat is een kopie van het kostuum van Adri van Oorschot, ik heb het gekregen omdat ik een grote fan ben.” Van Oorschot was de TV-sint van 1965 tot 1985. Dit jaar zou Albert zelf een jubileum hebben, namelijk zijn 20ste intocht. Maar ja, dat ging niet door.

In plaats daarvan werd er een spannende korte film opgenomen waarbij de Tielse Sint al in het Pietenhuis in de Waterstraat zit te wachten en de Burgemeester en presentator Cees uiteindelijk door hem worden ontvangen, in plaats van andersom. Het filmpje is te zien op you-tube, de website www.sintintiel.nl en via de social media kanalen van winkeliersvereniging Hart van Tiel. De stichting SinT is van plan om volgend jaar wel weer groots uit te pakken en dan ook weer een ontvangst op de Tielse Groenmarkt te houden.

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2020/11/geen-intocht-van-sinterklaas-in-tiel-wel-een-videofilm/

klik op de foto voor een vergroting

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights