Varik wint alle prijzen en veel meer bezoekers bij Fruitcorso

Corsoclub Varik was de grote winnaar van de 59e editie van het fruitcorso. Zij wonnen alles wat er te winnen was: De lof van de vakjury, de publieksprijs, de Teun Luyendijk-prijs voor vernieuwing en de verlichtingsprijs. “Prima weer, prachtige wagens en mozaïeken en veel meer bezoekers dan vorig jaar, die stuk voor stuk tevreden waren. Wat wil je nog meer?” Zo vatte Laurens Verspuij, de kersverse voorzitter van het bestuur, van Vierstromenland kernachtig de eerste twee dagen van de 59e editie van het jaarlijkse oogstfeest samen.

De voorzitter overdreef niet. Zaterdag stonden de mensen ’s middags langs het parcours vele rijen dik en ook ’s avonds wilden veel meer mensen dan vorig jaar het Corso By Night niet missen. Op de A15 vormde zich ’s middags een flinke file richting Tiel en een kwartier na de start stonden er nog steeds flinke rijen voor de kassa’s. Op de tribunes op parkeerterrein Het Taluud was het zowel ’s middags als ’s avonds zoeken naar een zitplaats maar niemand hoefde te blijven staan. Nagenoeg alle 2500 zitplaatsen waren tweemaal bezet. Ook zondag was het flink druk op het tentoonstellingsterrein en het Kalverbos waar traditioneel de foodtrucks, drankbuffetten en de feesttent te vinden waren. Het was er druk maar de hele dag was er toch voldoende gelegenheid om de wagens van dichtbij te bewonderen. Het hele festijn was een mooi visitekaartje voor Tiel en de regio.

Ieder jaar weten de bouwers de bezoekers weer te verrassen met gedurfde nieuwe ontwerpen en technische snufjes die zorgen voor beweging, geluid en andere effecten.

Jochem van Gelder, gouden greep

De keuze voor Jochem van Gelder als presentator bleek een gouden greep. Samen met Martijn van Eck vormde hij een duo dat prima op elkaar ingespeeld bleek. Hun commentaar was informatief, onderhoudend en humoristisch en er sprak veel waardering en bewondering uit voor de wagens. In de aanloop naar het corso had Jochem alle bouwplaatsen bezocht en veel gesprekken gevoerd met ontwerpers en bouwers. Dat was te merken. Hij betrok de bezoekers, wagenbouwers en mensen van de organisatie bij zijn commentaar. Dat zorgde voor een mooi inkijkje achter de schermen en de vele aspecten van dit veelomvattende evenement. Moeiteloos vulde het duo de gaten in de stoet op. De pauze duurde wat langer dan gebruikelijk omdat een van de figuranten van een deelnemende wagen onwel werd en naar het ziekenhuis vervoerd moest worden. Daar bleek gelukkig dat er niets ernstigs aan de hand was.

Dolle vreugde bij corsoclub Varik; Buren tweede en Culemborg eervol derde.

Corsoclub Neerijnen heeft in verband met het opgaan van de gemeente Neerijnen in het veel grotere West-Betuwe de naam gewijzigd in corsoclub Varik. Het is nu een van de vier corsoclubs die de gemeente West-Betuwe telt. De leden zullen de eerste editie met de nieuwe naam niet snel vergeten. In alle categorieën won de club met Pero de eerste prijs. Als kers op een toch al grote prijzentaart kwam daar de Teun Luyendijkprijs voor vernieuwing bij. Je voelde zaterdagmiddag de spanning stijgen. Buren en Varik zaten allebei achterin de stoet en waren volgens velen allebei kanshebbers. Uiteindelijk won Varik (324,3) met nog geen drie punten verschil van Buren (321,5). Culemborg werd met 312,7 goede derde. Tiel eindigde met een enorme donkere panter op een mooie lichte ondergrond op de 8e plaats met 242 punten. Drumpt deed het nog wat beter en werd vijfde.

Varik had zijn wagen om een graafmachine gebouwd en gebruikte de mogelijkheden van die machine om een reusachtige draak fraai te laten bewegen. Ook in de wagen van Buren zat veel beweging. Tijdrovers, zoals de wagen heette was een wondertje van techniek. Culemborg maakte met Mad Hatters Teaparty indruk. Drie enorme figuren rezen op uit theepotten. Wanneer er een animatieprijs voor amusement rond de wagen zou bestaan had Culemborg met zijn figuranten van een lokale theaterclub hoge ogen gegooid. Aan het einde van dit artikel vindt u de totale uitslag van de vakjury.

Varik won de vernieuwingsprijs volgens het juryrapport door een fruitsoort, de peer, heel nadrukkelijk tot uitgangspunt te nemen voor het ontwerp van deze cartooneske wagen. “Dit concept is eindeloos doorgevoerd en creëert daarmee een origineel beeld”. Aldus het juryrapport.

Ontwerper John van Beem was totaal overdonderd door het prijzengeweld dat Varik ten deel viel. Eerder had hij besloten om voorlopig te stoppen met zijn werk als ontwerper voor corsoclub Varik. “Het is mooi om te doen. Maar het kost naast de vele andere verplichtingen die ik heb te veel tijd. Mijn gezin is de laatste weken veel te kort gekomen. Na deze prijzenregen is het wel moeilijk om bij mijn eerder genomen besluit te blijven, maar het verandert – overigens met pijn in mijn hart – niet. Ik wil wel bij het corso betrokken blijven door op andere wijze wat hand- en spandiensten te verrichten voor een corsoclub.”

Corso bij Night

Het Corso by Night zorgde dit jaar mede dankzij de fruitzegelactie van AH in winkels in Tiel en de wijde regio voor een volle tribune en een veel beter gevuld parcours dan vorig jaar. ’s Middags waren het vooral senioren uit de hele regio en ver daarbuiten die het corso bewonderden. ’s Avonds zag je tot vreugde van de het bestuur ook veel jongeren onder het publiek. Het Corso by Night geeft ontwerpers en bouwers nieuwe mogelijkheden. Verschillende wagens kwamen ’s avonds nog beter uit de verf dan tijdens de rondgang ’s middags. Met name bij de wagen van Echteld vond ik dat het geval. De wagen van Tiel had daarentegen wel een lampje extra kunnen gebruiken.

Bij de jeugd wagens was de verlichtingsprijs voor Culemborg, tweede werd Zoelen en Drumpt derde. Bij de grote wagens werd Varik één, Buren twee en Zoelen viel met een derde plaats opnieuw in de prijzen.

Financiële verrassing

Tijdens de rondgang was er nog een aangename financiële verrassing afkomstig van ‘Echt Waar’, een spelshow van SBS 6 in samenwerking met de vriendenloterij. Vertegenwoordigers van zeven corsoclubs deden mee aan een zaterdagavond uitgezonden editie en brachten als winnaar maar liefst een cheque van 6251 euro mee naar huis.

Kerk-Avezaath waardig uitgezwaaid.

Voor Kerk-Avezaath eindigt na 58 keer het deelnemen aan het fruitcorso. Voorzitter Martin van der Steen liet zich ondanks dringende oproepen van Jochum van Gelder en collega-corsoclubs niet verleiden tot hoopvolle uitspraken. “In Kerk-Avezaath vindt men het prachtig dat we een corsowagen bouwen, maar er is verder te weinig steun. Het leeft niet in het dorp. Ons team vergrijst en het lukt niet om nieuwe mensen enthousiast te maken. Ik geloof niet in een wederopstanding”, aldus de corsovoorzitter. Het stoppen van Kerk-Avezaath zo vlak voor de 60e editie van het corso is in de regio hard aangekomen. Niettemin is toch een sprankje hoop dat mensen uit het dorp opstaan om met de vaste deskundige en ervaren kern van de huidige corsoclub een nieuwe start te maken.

Tijdens de middagronde werd de vereniging beloond voor 58 keer deelnemen met een langdurige staande ovatie van alle collegaverenigingen en het publiek. De corsoclub leverde met een kleine groep mensen een enorme prestatie. De wagen, ‘Ik heb er eendje’ maakte ’s middags en ’s avonds indruk en was goed voor een fraaie zevende plaats.

Jeugdwagens

Van de zes deelnemende jeugdwagens werd Culemborg eerste, Geldermalsen tweede en Tiel derde. Drumpt behaalde de vijfde prijs en Passewaaij de zesde. Verschillende wagens zouden zo in de categorie grote wagen mee kunnen rijden.

RABO Publieksprijzen

We zagen al dat ook de bezoekers de wagen van Varik de meeste stemmen bezorgden. Tweede werd Buren en derde Culemborg. Een uitslag die helemaal spoorde met de scores van de vakjury. Tiel bereikte een mooie vierde plaats, terwijl de verdienstelijke vijfde plaats voor Drumpt was.

Bij de jeugdwagens eindigde Tiel op de vierde plaats, de eerste plaatsen waren daar voor Geldermalsen (1), Culemborg (2) en Zoelen (3). Corsovereniging Passewaaij haalde de vijfde plaats en Drumpt werd Zesde.

Mozaieken

Ieder jaar zorgen de mozaïeken langs de stadsgracht voor een prachtige omlijsting en aanvulling op het corso. De mozaïeken laten het fruitfeest naadloos aansluit bij Appelpop en vormt voor de bezoekers van dit enorme muziekfestival voor een extra attractie. Winnaar werden ditmaal de medewerkers van ziekenhuis Rivierenland, de J.P. van den Bentstichting behaalde de 2 plaats, KTSM was derde. De publieksprijs was voor de J.P. van den Bentstichting.

Duckrace

Terug van weggeweest was dit jaar de Duckrace, een extra attractie voor een goed doel. Maar liefst 2500 bezoekers lieten zich verleiden om voor 2,50 euro een kansje te wagen om een mooie prijs te winnen door een eendje te laten zwemmen. Zij brachten samen een mooi bedrag bijeen voor het jeugdfonds Sport en Cultuur. Onder grote belangstelling werden de eendjes zondag vanuit vijf containers in de stadsgracht gegooid en vervolgens door de brandweer naar een nauwe doorgang gespoten. Voor de eerste eendjes waren er fraaie prijzen. Tijdens de prijsuitreiking deed Mike van Noord, voorzitter van de organiserende Ronde Tafel verslag van deze nieuwe toevoeging aan het corso.

de jury uitslag:

Fotoserie zaterdagmiddag: https://detielenaar.nl/nieuws/2019/09/fruitcorso-zaterdagmiddag-in-beeld/

Fotoserie Corso By Night:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/09/fruitcorso-by-night-in-beeld/

Fotoserie zondag prijsuitreiking en expositie:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/09/fruitcorso-zondag-in-beeld/

Duckrace:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/09/fruitcorso-duckrace/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights