Huurders SCW verrast met stripboek over 100 jaar SCW

100 jaar geleden werd een van de voorlopers van SCW, de RK Woningstichting tot verbetering van de Volkshuisvesting St. Joseph opgericht. Een eeuwfeest laat je niet zo maar voorbij gaan. En dat doet SCW dan ook niet. Verdeeld over heel 2019 zijn er een aantal activiteiten, waar feestelijk aandacht aan dit ivoren jubileum geschonken wordt. Logisch dat daarbij de huurders niet vergeten worden. Eerder kregen zij een speciaal jubileumnummer van SCW-info en bezorgden de medewerkers van SCW een bloemetje bij alle bewoners van de ruim 3400 woningen van de woningcorporatie. Op 26 juli wacht hen een nieuwe verrassing: Een stripboek met als titel ‘De stad is vol verhalen’ waarin het verhaal van SCW in stripvorm verteld wordt.

Hoofdrolspelers in het boek zijn De Tijdgeest en vier scholieren. De Tijdgeest komt uit het torentje van het SCW-wooncomplex de Vinkenhof. Hij, een sympathiek oud baasje, neemt de vier jongeren mee op een reis door de geschiedenis van Tiel vanaf 1919 waarbij natuurlijk de huisvesting en de geschiedenis van SCW centraal staan. De strip staat op de rechterbladzijde van het boekje. Op de linkerbladzijde wordt wat uitgebreider ingegaan op de (woon)geschiedenis van de stad en SCW en worden een aantal onderwerpen op een toegankelijke manier uitgediept.

Uit het boekje blijkt dat de SCW-medewerkers terecht trots zijn op hun geschiedenis en wat zij met hun organisatie aan de Tielse samenleving op het gebied van huisvesting, leefbaarheid en cultuurhistorie hebben bijgedragen.

Het boekje is samengesteld door Miriam Boschaart, Paul Otten en Arie van Vliet. Voor de opbouw stond het boekje Tijdkijkers, dat Arie van Vliet maakte ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de gemeente Culemborg model.

Op 18 juli werd het boekje door pr-medewerkster Miriam Boschaart in aanwezigheid van de overige makers van het boek gepresenteerd aan de medewerkers van SCW. Miriam vertelde over het maakproces en bood het eerste exemplaar aan aan Thea Schoots. Thea is de SCW-medewerkster met de meeste dienstjaren en heeft de woningcorporatie in die tijd enorm zien veranderen en professionaliseren. Ze vertelde dat haar vader ook al voor de woningbouwvereniging werkte. Wekelijks ging hij op de fiets de huurders lang om handje contantje de huurpenningen te innen.

Arie van Vliet vertelde dat hij door het werken aan het boek een beetje lid van de SCW-familie was geworden. “Ik heb veel geleerd over de geschiedenis van de sociale huursector in Tiel.

‘De stad is vol verhalen’ is een aantrekkelijk vormgegeven stripboek dat een mooi voorbeeld is van hoe je op een eigentijdse manier een breed publiek kunt informeren over aspecten van de lokale geschiedenis.

Zie voor een terugblik 100jr SCW: https://detielenaar.nl/nieuws/2019/05/woningcorporatie-scw-100-jaar/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights