Beiaardier Tiel moet blijven

De gemeente moet volgend jaar fors bezuinigen. De reserves zijn te laag en er zijn veel vaste verplichtingen door de investeringen van de laatste jaren. Grootste boosdoener is echter de jeugdzorg die veel meer kost dan de rijksoverheid daarvoor beschikbaar stelt. Op de lijst staat ook het schrappen van vergoeding voor de beiaardier. Dat plan is diep ingeslagen bij iedere Tielenaar die de stad en zijn rijke historie een warm hart toe draagt.

Het carillon of klokkenspel heeft voor Tiel een bijzondere betekenis. In 1958 werd aan de gevel van juwelierszaak Kool in de Weerstraat een klein carillon aangebracht. De wethouder die destijds de ingebruikname verrichtte, ontving van de juwelier een geldsom als ‘eerste gift’ voor een echte beiaard. Het carillon van Kool is nu nog te beluisteren in het winkelcentrum van de wijk Passewaaij.

Het handmatig luiden van de klokken in 1954 in de zwaar beschadigde St. Maartenskerk.

 

De gift van Kool zorgde er voor dat het toenmalige college inzag dat een carillon een geweldige aanwinst voor de stad zou zijn. Het maakte de restauratie van de zwaar beschadigde Sint Maartenskerk compleet en was de kroon op de wederopbouw van Tiel na de tweede wereldoorlog. Daarom verzocht het College de Culturele Raad een inzamelingsactie te starten voor een carillon. Dit klokkenspel zou de kroon op de wederopbouw van de stad moeten worden.

Burgemeester Cambier van Nooten bij die gelegenheid: “Moge het carillon in de St. Maartenstoren, dit unieke monument voor bevrijding en herstel, spoedig werkelijkheid worden.”

 

 

En het is werkelijkheid geworden. Op 5 september 1964 kon het carillon dankzij de steun van velen in stad en land en acties onder de gehele Tielse bevolking door de Culturele Raad aan het gemeentebestuur van Tiel worden aangeboden.

De eerste stadsbeiaardier Jan van Alphen tijdens de ingebruikname september 1964

Sindsdien klinken de sfeervolle tonen van het carillon elk kwartier over de stad en zorgen voor een muzikale toevoeging die hoort bij een van de oudste steden van Nederland en zeker bij het monumentale en sfeervolle stukje Tiel rond de Sint Maartenskerk.

Het carillon heeft een omvang van 4 octaven, met in totaal 47 klokken. De beiaard werd in 1964 gegoten door Koninklijke Eijsbouts, klokkengieter te Asten. De zwaarste klok weegt 2295 kg, het lichtste klokje slechts 13,5 kg. Samen wegen de 47 klokken 11.393 kg

Enkele keren per jaar arrangeert de stadsbeiaardier hiervoor nieuwe melodieën. In de zomer bespeelt hij het carillon iedere week op zaterdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur. Maar ook op een aantal donderdagen van 19.00 – 20.00 uur en op feestdagen als Konings- en Bevrijdingsdag is het carillon te horen. Steeds vaker wordt het carillon ook gebruikt bij concerten in de Sint Maartenskerk en werkt de beiaardier mee aan concerten van muzikale solisten en groepen. Nieuw zijn de meezing concerten, die rond kerst georganiseerd worden. Voor scholieren is een excursie naar het carillon in de Sint Maartenskerk, waar beiaardier Wim Ruitenbeek dan van alles vertelt over de beiaard en een demonstratie geeft een wel heel bijzondere praktijkles.

De stichting Beiaard Tiel speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van het carillon en de organisatie van tal van evenementen waar het carillon bij betrokken is.

Beiaard zingen in 2009

Dit alles dreigt te verdwijnen wanneer de gemeente besluit om het arbeidscontract met de beiaardier Wim Ruitenbeek, een van de beste en bekendste van Nederland , op te zeggen.

Voor veel Tielenaren blijkt dit onverteerbaar. Voor de Oudheidkamer, de samen met Waardevol Tiel, waakt over het stenen en culturele erfgoed is dit aanleiding om in actie te komen. Voorzitter Martin van der Mark: “Het is wrang dat juist 75 jaar na de tweede wereldoorlog het gemeentebestuur een monumentaal instrument dat zo onverbrekelijk verbonden is met de geschiedenis, de bevrijding en wederopbouw en zo bijdraagt aan de identiteit van de stad in onbruik en verval dreigt te raken. het carillon brengt kleur en sfeer in de binnenstad. Daarom zal ik namens de Oudheidkamer tijdens de inspraakavond over de voorgenomen bezuinigingen op 13 juni pleiten voor het schrappen van deze bezuiniging van 20.000 euro.” Martin wil daarbij als extra steun het college en de gemeenteraad een lijst met handtekeningen overhandigen van Tielenaren en organisaties die zijn pleidooi ondersteunen. Hij hoopt dat Tielenaren massaal de petitie zullen ondertekenen.

De petitie kan ondertekend worden bij: Kapsalon Van Zwam, Kookwinkel Oostendorp, Flipje Museum, Modehuis Blijdesteijn, Gemakswinkel Primera, woon-& verfspeciaalzaak Henk van Wijk of StyleCycles Fietsplezier.

Ook online tekenen is mogelijk:  https://www.petitie24.nl/petitie/2588/tielse-beiaard-blijft

Voorlichting in de cabine en op de tussen zolder over de werking van het carillon

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights