Nieuws van en over de gemeente Tiel; editie 21 mei 2019

U heeft er even op moeten wachten maar hier is weer een editie van Nieuws van en over de gemeente Tiel. De afgelopen week was er weinig nieuws. Dat kwam mede doordat het college en de beleidsambtenaren veel tijd en aandacht moesten besteden aan het financieel kloppend maken van het meerjarenperspectief van de gemeente. Dat was geen geringe klus. het resultaat ligt er nu en wordt in juni in de raad besproken. Over enkele andere onderwerpen zullen wij u deze en volgende maand informeren in aparte bijdragen. In deze editie besteden we onder meer aandacht aan het zwembad, dat steeds completer wordt en twee nieuwe woningbouwprojecten.

Definitief ontwerp nieuwbouw zwembad

De gemeente is weer een stapje verder met de realisering van het nieuwe zwembad. Het voorlopige ontwerp is mede naar aanleiding van het overleg met gebruikers, omwonenden en inwoners de buitenruimte een beetje aangepast. Ook bleek het mogelijk om binnen het budget het zwembad van een sauna en stoombad te voorzien.

Deze maand, mei dus, gaat de gemeente de noodzakelijke omgevingsvergunning aanvragen. In juli zal de gemeenteraad het gewijzigde bestemmingsplan voor besluitvorming aangeboden krijgen. Wanneer alles verder gladjes verloopt kan na de bouwvakvakantie met de bouw begonnen worden en kunnen de zwemliefhebbers eind 2020 van het nieuwe zwembad gebruik maken.

zie:  https://www.tiel.nl/nieuwbouw-zwembad

Nieuwbouw op de hoek Medelsestraat / Zwaluwstraat en Kop van Waal

Tiel blijft gaten in de stad opvullen met woningen. Inbreiden heet dat in het gemeentelijke vakjargon. Op de hoek Medelsestraat en de Zwaluwstraat stond tot 2002 een boerderij. Nu is het een onbebouwd stuk grond en daarmee een geschikte locatie om nieuwe woningen op te bouwen. De gemeente wil op deze plek 12 koopappartementen laten bouwen. Die zijn bestemd voor starters. De prijzen van de woningen zullen liggen tussen de € 165.000,- en € 185.000,-. Om de bouw mogelijk te maken moet ook hier het bestemmingsplan gewijzigd worden. Het ontwerp hiervoor ligt bij de gemeente ter inzage. Het zal dus nog wel even duren voordat de eerste schop voor dit plan de grond in gaat.

Sneller gaat het wanneer zich tenminste voldoende kopers melden met de bouwplannen voor het gebied dat Kop van Waal genoemd wordt. Bam en Synchroon, gaan het hele stuk in de hoek grenzend aan de Echteldsedijk en Zwaluwstraat in fasen bebouwen. De online verkoop is inmiddels gestart. Het gaat om 53 eengezins-, twee-onder-een-kap- en half vrijstaande woningen.

In latere fases komen er meer gezinswoningen en ook luxe woningen op de dijk met uitzicht richting de Waal. BAM Wonen verwacht in het vierde kwartaal van 2019 te kunnen starten met de bouw. De verkoop is 17 mei gestart. De bedrijven verwachten kennelijk veel belangstelling want de inschrijving wordt op vrijdag 27 mei om 12.00 gesloten. Uitgebreide informatie over het plan vindt u ophttp://www.kopvanwaal.nl

Geen bon meer onder de ruitenwisser bij parkeerboetes

Vanaf 3 juni stopt de gemeente met het printen van parkeerboetes. Wanneer je dan in Tiel verkeerd geparkeerd hebt of niet of te weinig betaald op een plaats waar je moet betalen, krijg ja dan alleen nog een brief met informatie over het ‘vergrijp’ met een verzoek om de boete tijdig te betalen. De gemeente sluit hiermee aan op de werkwijze die ook gehanteerd wordt bij flitsen voor te hard rijden of bij rijden door rood licht.

De gemeente kiest voor deze nieuwe aanpak, omdat de handprinters bij regenachtig en koud weer storingsgevoelig zijn.

Namens de gemeente verstuurt Cannock Chase uit Druten de naheffingsaanslag parkeerbelastingen. Het Centraal Justitieel Incassobureau verstuurt de veelal hogere beschikkingen (bonnen) voor overtredingen voor fout parkeren.

Om parkeerboetes te voorkomen raadt de gemeente mensen aan om met een pinpas of met een parkeerapp te betalen. Met een parkeerapp, zoals Parkmobile, Yellowbrick en SMS parking, betaalt de parkeerder voor de exacte parkeertijd. Contant betalen blijft mogelijk. U betaalt dat vooraf en vaak te veel, terwijl het gevaar bestaat dat u de betaalde parkeertijd overschrijdt en dus onaangename post krijgt.

Dreef en Zijvelingesestraat in Wadenoijen krijgt nieuwe asfaltlaag

Wie van Wadenoijen naar Ophemert rijdt, valt het op dat het wegdek en met name de fietsstroken in slechte staat verkeren. Daar gaat de gemeente de komende weken wat aan doen. Maandag 3 juni beginnen de werkzaamheden. Twee weken lang zullen de straten dan afgesloten zijn en wordt het verkeer omgeleid. De aannemer zal de ruimte voor de fietsstroken direct markeren. De rode toplaag wordt echter later aangebracht omdat het asfalt eerst moet uitharden.

Binnenkort wordt bekend van welke straten het wegdek volgend jaar een opknapbeurt krijgen.

Gemeente sponsort Taptoe Weekend Tiel

Ook dit jaar is de gemeente weer de hoofdsponsor van het Taptoe Weekend Tiel. K.T.S.M. ontvangt van de gemeente een bijdrage van 1800 euro voor de organisatie van het muziekfestival op zaterdag een en zondag twee juni. Het is de 25e keer dat de muziekvereniging dit muziekfeest organiseert.

Op zaterdag is er de traditionele Streetparade in de binnenstad. De taptoe start om 19.30 uur en wordt op Het Taluud, het parkeerterrein achter de Stationstraat gehouden.

Aan de taptoe nemen dit jaar deel: OBK uit Rhenen; Jong Pasveer uit Leeuwarden; Senioren Pasveer (verzorgen ’s avonds een gezamenlijk optreden met hun jeugd; Pasveer Winds en Amigo uit Leiden

In het voorprogramma treden op: The Steelmasters uit Afferden terwijl de opening en het slot van de taptoe op spectaculaire wijze wordt verzorgd door de Lucifer Slagwerkgroep.

Het weekend wordt zondag afgesloten met een braderie met meer dan 180 kramen. Twintig dweilorkesten zullen in de binnenstad strijden om het Open Betuws Blaaskapellen Kampioenschap.

De laatste jaren is dit evenement  uitgegroeid tot een fenomeen in de blaaskapellenwereld.

K.T.S.M. heeft besloten om in 2019 geen Tieler Tal Bierfest te organiseren.

zie:  http://www.taptoetiel.nl/web/

Partij van de Burgers wisselt fractievoorzitterschap

Per 1 mei heeft Inge Joustra het fractievoorzitterschap wegens privé-omstandigheden overgedragen aan fractiegenoot Wim de Boer. De Boer maakt sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 deel uit van de gemeenteraad en was daarvoor al een raadsperiode steunraadslid en lid van een raadscommissie.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights