Tielenaren helpen Tielenaren met klussen: NLdoet

Op ongeveer dertig locaties zijn zaterdag en zondag onder de vlag van NL Doet Tielenaren geholpen door andere Tielenaren. Kluswerk. Het zijn op zich evenveel verhalen. Voor de waarnemer van die activiteiten ziijn er echter nog zoveel méér verhalen op te tekenen. Heel verschillend van elkaar, maar in ieder geval serieuzer van aard. Je moet daarvoor enkele stappen verder zetten. Want je spreekt Syriërs, CDA´ers, Molukkers (van de tweede generatie). Hoe verschillend wil je het hebben?

Video:

Er een kijkje nemen levert zoveel verhalen op

In de ruimte van het Vluchtelingenwerk aan de Eerste Bleekveldstraat zijn twee Nederlandse fietsexperts vluchtelingen aan het helpen met hun kapotte fietsen. Firas Ghazal (50) is vijftig jaar en is twee jaar geleden naar Nederland gekomen. Ook Banias Faour (70) is uit dat land weggevlucht, drie jaar geleden. De eerste werkte bij een supermarkt in Aleppo, de tweede was vertaler in een zaak aan de kust. Ze maken een opgeruimde indruk. Of en wanneer ze kunnen terugkeren naar hun vaderland is een niet te beantwoorden vraag. Over een jaar, vijf jaar? Ze lachen wat verontschuldigend. Maar het zal eerder het laatste dan het eerste zijn. De heren moeten tusendoor wel opletten wat en hoe hun twee Nederlandse fietsleermeesters aan het prutsen zijn.

Firas en Banias, de tweede spreekt iets meer Nederlands dan de eerste. Ze klagen niet over Nederland. Het gaat ze wel goed, ook wat er aan uitgaansgelegenheid is. En voor hun geloof is er ook een ruimte, bij de moslims gaan ze ter moskee.

Als je de doorsnee Tielenaar zou vragen hoeveel Syriers er in Tiel zijn? Zou hij weten dat 200 de ellende van die oorlog daar ontvlucht zijn – vast niet. Want zo onopvallend mogelijk gaan ze natuurlijk hun weg.

Hier bij het Vluchtelingenwerk is het een hele drukte. Veel kinderen scharrelen rond. Drinken is er genoeg, en snoeperij ook. Er zijn veel helpende handen. Eén van hen is de 19-jarige Ella Snijders, stagiair bij het Vluchtelingenwerk. Ze studeert CMV, Cultureel Maatschappelijk Vormingswerk. Ze heeft 32 uur per week voor haar stage. Eén keer in de week heeft ze spreekuur, op maandag. Je hoeft niet te vragen of het werk haar bevalt. Aan het eind van een dag herrie om haar heen is ze nog een stralende lach

Trouw

Trouw moet blijcken. Iets dergelijks. Was het niet een christen-politicus die die slogan lang geleden uitvond? Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat de CDA´ers van Tiel erg trouw zijn, met DLdoet. Voor de tiende keer namelijk steken ze hun handen uit de mouwen bij het basiskamp van de Stichting Dierenambulance onder leiding van Marja van Gessel.

Dit keer zijn het drie raadsleden en één lid van een commissie die dit weekend een tijdelijk duivenhok in elkaar zetten. Die moet in gebruik komen als het tot nu toe gebruikte en grotere duivenhok afgebroken wordt. Er moet op dat perceeltje ruimte vrijgemaakt worden voor een mooie nieuwe accommodatie. Het tijdelijke dierenhok is voor de dieren die een poosje een onderdak moeten hebben.In dat hok zijn met wat passen en meten toch wel drie compartimenten te maken voor vogels van klein via middel tot groot.

De werkers van de dierenambulance kijken uit naar hetnajaar. Er zijn mooie plannen voor de nieuwbouw. De bouwvergunning is al uitgegeven. Nu de financiering nog.

Buiten gaan de CDA´ers onverstoorbaar verder. Ook voor hen is het met het houtwerk passen en meten. Maar zo te zien zal het ze wel lukken.

Buah Hati

Dekerk en het gebouw van het welzijnswerk Buah Hati liggen naast elkaar. Het ziet er goed uit, vooral dat het allemaal zo helder van kleuren is. Het heesterveld er tegenover doet echter bijna pijn aan je ogen, zoveel rommel er vastgehouden wordt. Het waait er in en het waait er nooit meer uit. Gisteren was ´Tiel Tip Top´ aan het opruimen geslagen. Met prikkers haalden ze het vuil er uit. Tiel Tip Top is de vrijwilligersorganisatie voor zwervuilproblematiek. Daar moet je even bij nadenken maar het is toch eigenlijk wel begrijpelijk. Bart van den Berg (34) is de projectleider en ´zakkenvuller´. Ook een doordenkertje. Qua originaliteit zijn Bart en zijn companen (´zwerfvuiproblematiek´ is ons trefwoord´) niet te overtreffen. Bart is een enthousiast verteller, sterker nog hij kan iedereen plat praten. Dat is een uitstekende gave, zeker bij het werven van fondsen. Ze hebben nu een prachtige nieuwe bakfiets kunnen aanschaffen met als slogan ´Wij zijn fan van schoon´ . Daarmee zullen ze door Tiel fietsen en wie een origineel idee heeft mag hem ook weleens lenen. Nee, er zit geen motortje op, er moet getrapt worden. In en rond het gebouw van Buah Hati wordt ijverig gewerkt. Er zit me ook een partij ramen in en die worden nu gezeemd.

Thea van Vulpen (60) is de opbouwwerker van Buah Hati. Deze organisatie Buah Hati heeft nooit meegedaan met Nldoet. Waarom niet? Het is even zoeken voor de beste woorden voor het waarom. ´Misschien is het terughoudendheid´, zegt Thea. ´Niet vertrouwd zijn met de Nederlandse dingen´. Zij was het ook die het initiatief nam om mee te doen aan NLdoet.

Ze is in mei naar Buah Hati gekomen. Ze heeft al lange tijd als zelfstandige gewerkt. Vaak met minderheidsgroepen. ´Het wonen is bij hen een belangrijk thema. Dat komt steeds weer terug. Maar ik ken dat wel. Wat ik hier in Tiel doe heb ik mijn hele leven al gedaan, alleen lagen er andere accenten. Maar belangenbehartiging – dat is mijn passie.´

Bij de Molukkers – ´bij alle generaties´ – speelt nog de geschiedenis van het vertrek uit Indie en wat hier allemaal passeerde. Het ging van generatie op generatie. In 2021 is het 70 jaar geleden dat ze de reis naar Nederland moesten maken. Dat spéélt bij de mensen hier´.

Naast haar zit Josefien Talapessy-Laisina (´maar hier noemen ze me Nona´) de beheerder van het gebouw. Josefien is nu 68. Over drie jaar is het zeventig jaar geleden dat… ´Nee, dat het bijna 70 jaar geleden is zal niet stilletjes voorbij gaan, echt niet´. Van de reis van Indie naar Nederland weet ze niets meer. ´Ik was een baby van drie maanden…´

Hoeveel mensen zijn als kind uit Indie gekomen en zullen 2021 bewust meemaken. Met andere woorden. Hoeveel zijn er straks 70plus? ´Ik´, zegt Josefien, ´want ik ben nu achtenzestig´. Ze denkt dat er Tiel nog twintig leeftijdsgenoten van haar zullen zijn.

 

andere projecten:

Ter Navolging

Speeltuin Mozartstraat

De Roskam

Lingewaarde

A.V.G.N.

ASTYLOS

4-Stromenland

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights