Soepeler parkeerregels voor bewoners binnenstad Tiel

Bewoners van de binnenstad mopperen al langer over de parkeerregels en faciliteiten die voor hen gelden. Daar gaat, als de raad er mee instemt, het college wat aan doen. In de notitie die eerst naar de Commissie Ruimte gaat stelt het college de raad onder meer het volgende voor:

  • De tijden waarop voor parkeren betaald moet worden in de binnenstad en op de omliggende parkeerterreinen worden van maandag tot en met zaterdag verkort tot de periode tussen 08.00 uur en 18.00 uur en op koopavonden van 18.00 en 21.00 uur. Voor de parkeergarage blijven de tijden waarop betaald moet worden ongewijzigd.
  • Kraskaarten voor bezoekers in de binnenstad hoeven alleen gebruikt te worden tijdens de gewijzigde betaald parkeeruren.
  • Per woonadres zullen maximaal 30 kraskaarten (3 boekjes) voor bezoekers per jaar beschikbaar gesteld worden.
  • Bewonersvergunningen voor Brugstraat/Taluud en Waalkade/Bleekveld worden tevens geldig voor alle openbare parkeerterreinen in en rond de binnenstad met uitzondering van de parkeergarage.
  • Bewonersvergunningen voor de andere zones in de binnenstad zijn voortaan eveneens geldig voor alle straten in de binnenstad.
  • Er worden meer bedrijfsvergunningen voor de parkeerterreinen in en rond de binnenstad uitgegeven. Deze duurdere vergunningen zijn voortaan ook geldig in de parkeergarage Westluidense Poort.
  • In aanvulling op de bestaande bedrijfsvergunningen (24/7) voor de parkeerterreinen in en rond de binnenstad (inclusief parkeergarage Westluidense Poort) komen er ook bedrijfsvergunningen met een tijdvenster van maandag tot en met zaterdag van 08:00 uur tot 18:00 uur.
  • Parkeren voor ‘gewone’ bezoekers van de binnenstad wordt tijdens de tijden dat betaald moet worden duurder in het gebied tussen de grachten.
  • De openbare laadpalen voor bewoners in de binnenstad zullen geconcentreerd worden op de parkeerterreinen in en rond de binnenstad.

Het college verwacht met deze en andere wijzigingen te bereiken dat de bewoners van de binnenstad gemakkelijker een parkeerplaats kunnen vinden. Door meer vergunningen uit te geven zullen de wachtlijsten ook korter worden. Ook komt het college hiermee tegemoet aan de wens van ondernemers om dichterbij hun bedrijf te kunnen parkeren. Het college verwacht dat de verhoogde tarieven in de binnenstad voor bezoekers zullen bijdragen aan een autoluwe binnenstad. ‘Gewone’ bezoekers zullen waarschijnlijk vaker een goedkopere parkeerplek aan de randen van de binnenstad kiezen voor hun auto.

Inwoners en bezoekers die niet in de binnenstad wonen zullen vooral blij zijn met de maatregel dat de tijden waarop voor het parkeren betaald moet worden teruggebracht worden naar 18.00 ’s avonds. Nu is dat 22.00 uur. Op koopavonden moet tot 21.00 betaald worden. Voor de parkeergarage blijven de betaaltijden ongewijzigd.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights