Burgerinitiatief Awards Tiel 2018 jongeren uitgereikt

Op 6 februari in de Marokkaanse Moskee en op 7 februari bij Mozaiek aan de Hertog Karellaan was het feest. Daar werden de winnende organisaties van de Burgerinitiatief Awards 2018 bekend gemaakt en uitgereikt. Winnaar in de categorie jeugd was Stichting Wijkorganisatie Ridderweide.

De voor Tiel nieuwe vrijwilligersorganisatie ‘Tiel Herstelt’ kreeg de prijs voor volwassenen. De Burgerinitiatief-Awards worden mede mogelijk gemaakt door samenwerking tussen Gemeente Tiel, Mozaïek Welzijn, Burgerweeshuis en de Rabobank West Betuwe. De onafhankelijke jury bestaat uit Henk Bolt (Rabobank West Betuwe), Ans Duquesnoy (raadslid) en Carla Kreuk (wethouder). Mozaiek organiseert de kandidaatstelling en prijsuitreiking. Dit jaar worden er maar liefst twee prijzen uitgereikt: Een prijs voor een initiatief speciaal voor jongeren (tot 27 jaar): de Burgerweeshuis Award en een algemene prijs voor een burgerinitiatief. De winnaars krijgen een geldbedrag ter waarde van 1000 euro. Ans Duquesnoy: “het was best lastig om een keuze te maken. Er zijn in Tiel heel veel mooie initiatieven. We moesten kiezen uit liefst zestien genomineerde organisaties en initiatieven. Tot onze verrassing bleek ook De Tielenaar een van de genomineerden. Over ‘Tiel Herstelt’ leest u meer in een aparte bijdrage. (zie link onderaan) Dit artikel is gewijd aan de zwerfvuilactie van de Stichting Wijkorganisatie Ridderweide.

De ‘Stichting Wijkorganisatie Ridderweide’ richt zich vooral op de leefbaarheid in de wijk. Denk daarbij aan het inventariseren van wat aandacht van de gemeente en / of Avri behoeft en het schoonhouden van de openbare ruimte. Ook organiseert het wijkcomité koersbal voor ouderen en ’s zomers jeu de boule wedstrijden.

Vice-voorzitter Ton Cuijten van het wijkbestuur: “We zouden veel meer kunnen en willen doen. Daar is echt behoefte aan. In tegenstelling tot andere wijken hebben wij geen gebouw. Dat is een enorm gemis. Zonder gebouw wordt het contact met de inwoners lastig en kun je weinig organiseren. Het schoonhouden van de wijk doen we in nauwe samenwerking met de twee scholen in de wijk, de Prins Mauritsschol en Floriant. Iedere eerste en derde woensdag van de maand gaat een groep leerlingen van een van beide scholen met begeleiders van de stichting op pad om het deel van de wijk rondom hun school van zwerfval te ontdoen. Ons ‘werkgebied’ strekt zich uit van de Teisterbandlaan in Tiel-West tot de voetbalterreinen van RKTVC, een groot deel van de stad dus.”

Ton vertelt hoe dat in de praktijk gaat. “Ieder jaar bij het begin van het schooljaar geven we informatie aan de scholen over het belang van een schone omgeving en wat je kunt doen om verloedering te voorkomen. Vooral de opsomming hoe langzaam het afbreekproces van afval verloopt spreekt tot de verbeelding. Aan het einde van die bijeenkomst delen we formulieren uit waarmee de kinderen zich kunnen opgeven. Daarbij is ook de instemming van de ouders noodzakelijk. Via de gemeente zijn de kinderen verzekerd tijdens de actie. Gemiddeld doen er van iedere school ieder jaar een dertigtal leerlingen mee. Voor ieder kind hebben we ook hesjes en natuurlijk prikstokken en een aantal vuilkarren. Een groot deel van het materiaal hebben we zelf maar ook Duurzaam Rivierenland helpt ons aan materiaal. Na afloop van de prikronde zorgen we altijd voor een patatje en een drankje. Het jaar sluiten we af met een feestelijke bijeenkomst in het bowlingcentrum voor iedereen die minstens zes keer meegewerkt heeft. Er zijn dan prijsjes te winnen voor iedereen is er een presentje en de kinderen die bij alle tien prikdagen aanwezig waren krijgen zelfs een klein geldbedrag. De kinderen komen vooral uit de groepen vier, vijf en zes.

Cuijten over de prijs: “Het is geweldig dat we die gewonnen hebben. Het geld, 1000 euro, dat beschikbaar gesteld is door het bestuur van het Burger Weeshuis kunnen we erg goed goed gebruiken.

Woensdagmiddag, voorafgaande aan een priktocht werd de prijs uitgereikt door jurylid en wethouder Carla Kreuk. Mevrouw Kreuk: “Ik vind die betrokkenheid van de schoolkinderen heel belangrijk. Kinderen leren het respectvol omgaan met hun woonomgeving en dat je afval niet zo maar op straat of in het groen achterlaat. Zij sprak haar waardering uit voor iedereen die een steentje bijdraagt aan dit project dat al meerdere jaren loopt. Voor de kinderen en de overige aanwezigen was er taart en daarna gingen de kinderen enthousiast met hun begeleiders aan het prikken.

voor de bijdrage over de Award voor Tiel Herstelt zie:  https://detielenaar.nl/nieuws/2019/02/nieuw-project-tiel-herstelt-krijgt-vrijwilligers-award-2018/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights