Joods Zilver in Flipje & Streekmuseum Tiel krijgt schoonmaakbeurt

Het Flipje en Streekmuseum heeft een uitgebreide zilvercollectie. Je vindt er naast prachtige sier- en gebruiksvoorwerpen, sieraden, bijzondere herdenkingspenningen en munten ook ceremoniële en andere religieuze voorwerpen. Een bijzonder onderdeel van deze collectie is de Joodse verzameling. Die bestaat uit ongeveer 50 stukken.

video:

Dinsdag werd op initiatief van zilversmid Sharon Manassen, Ben Manassen en museumconservator Lisette le Blanc de volledige collectie uit de vitrine gehaald en door toegewijde Tielenaren onder leiding van Sharon zorgvuldig schoongemaakt en gepoetst. Ook leden van Stichting Ter Navolging Tiel waren aanwezig, zij beheren tevens de Joodse begraafplaats.

Een maand geleden reisde Sharon Manassen, die in Bussum een eigen atelier heeft, op uitnodiging van haar oom Ben Manassen – ja, inderdaad de oudste zoon van de destijds bekende Tielse Keurslager Sal Manassen (1908-1988) in de Kerkstraat – naar het museum in Tiel om daar de Joodse zilvercollectie te bekijken. Sharon over haar bezoek toen: “Ik was verrast door de fraaie collectie in dit museum. Judais zilverwerk is een belangrijk onderdeel van ons nationale erfgoed, maar is ook schaars. Slechts weinig stukken hebben de tweede wereldoorlog overleefd. Het was heel bijzonder dat mijn opa, Sal Manassen rond 1979 in de synagoge in Arnhem in een kast enkele religieuze voorwerpen trof die ooit aan de Tielse synagoge behoorden.”

De Nederlands-Israëlitische gemeente Tiel, die in 1989 werd opgeheven, had daarnaast nog ander Joods zilverwerk verzameld en dit alles werd aan het museum geschonken. Bij elkaar is het een prachtige verzameling met enkele topstukken zoals, een verfijnd Thoraschild uit 1885 afkomstig uit de Tielse synagoge en twee prachtige Thoratorens die de stokken waaromheen de Thorarollen opgerold en bewaard werden, bekroonden. Alles is nu weer een lust voor het oog. Na een dag flink door kwasten en poetsen werd alles maar nu weer schoon en glimmend vol trots teruggeplaatst in de vitrine.

Een klein werkgroepje gaat zich de komende maanden bezighouden met het maken van de informatieve teksten bij de objecten. Ook komt er een korte geschiedenisbeschrijving van de ooit bloeiende Joodse gemeenschap in Tiel.

De zilvercollectie in het museum, de synagoge aan de Koninginnestraat 13, die nu in gebruik is als moskee, de Joodse begraafplaats aan de Voor de Kijkuit met het metaheerhuisje, het Joods monument voor de omgebrachte Joden in de Agnietenstraat en de Stolpersteine voor de huizen waar in de oorlog Joden zijn weggevoerd en omgebracht houden de herinnering aan deze Tielse inwonersgroep levend.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights