Na zestig jaar eindigt Tielse ziekenomroep

 

Jan Wissink van de Zorgomroep overhandigt een platenspeler aan Ria Wellner van Walstede.

´Welkom in het jaren zestig-café van ons´. Zo schalden zaterdagmiddag Esther Groenenberg en Geert Leurink van Stichting De Tijdmachine door de recreatiezaal van verzorgingshuis Walstede. Het was het begin van een vrolijke terugkeer naar de jaren zestig – door hits van die tijd te zingen. Er zat wel een tikkeltje treurigheid aan – de zieken(zorg)omroep, van wie het uit ging, houdt op te bestaan

Video:

Het was een laatste muziekmiddag zoals er in het verleden zo vaak één was. Sinds 1960 bestaat de omroep van vrijwilligers ten behoeve van de mensen in het ziekenhuis en de verzorgingshuizen. Treurigheid was er niet zo veel trouwens. Realisme overheerste. Want de ziekenomroep ZOT heeft zich overleefd. Anneke Fonteine van de omroep ´Met onze uitzendingen op de radio hebben we geen toegevoegde waarde meer voor de mensen. Ze zijn veel korter in het ziekenhuis. En ze kunnen van alles naar zich toe halen door het gebruik van tablets en mobieltjes. We houden er dus mee op´, zei ze, nog net niet met een zucht. De middag werd ´gebracht´ door de Stichting DeTijdmachine. Het is niet alleen in Tiel dat ze optraden. Ziekenomroepen verdwijnen in veel plaatsen.

In de zaal was een eenvoudige achtermuur van een café geplaatst. Esther Groenenberg en Geert Leurink lieten de ouwe hits snel achter elkaar komen. De zaal neuriede de melodieen een beetje mee, ook al waren de aanwezigen zo te zien eerder dan de jaren zestig tieners en twens. Ze moeten geboren zijn zo tussen 1925 en 1940. Nog net uit het tijdperk van Eddie Christiani, de Selvera´s, de Spelbrekers ….

Maar hoe dan ook, het ging lekker los. ´Het dorp´ van Wim Sonneveld was de ouverture, ´Living Doll van Cliff Rixchard volgde, ´Bye bye love´ van de Everley Brothers en ja ´Spiegelbeeld´ van Willeke Alberti en ´Mijn Sofietje´ van Johnny Lion konden eigenlijk niet ontbreken. Een enkeling waagde zich op de dansvloer. ´U doet al lekker mee´ zong Esther. En op het eind riep Geurt tegen de zaal ´Zullen we nou effe Elvis doen?´Andere medewerkers van De Tijdmachine maakten polaroid foto´s van de bezoekers – zoals dat hoort werden die na een paar minuten aan de gefotografeerden gegeven. De schaal met hapjes ging rond net zoals de dienbladen met appelsap, jus én advocaat met een lik slagroom.

De ziekenomroep, eigenlijk al geruime tijd zorgomroep genoemd, heeft de bedoeling nog verder te gaan in een afgeslankte vorm, als TVO Mediagroep. De omroep bood Walstede, mede omdat de invloed van muziek op de bewoners positieve effecten heeft, drie platenspelers plus een aantal LP’s aan zodat dit gebruikt kan worden om de oude tijden te laten herleven. ook de andere zorginstellingen krijgen platenspelers.

Jan Wissink van de Zorgomroep overhandigt een platenspeler aan Ria Wellner van Walstede.

Team Zorgomroep Rivierenland

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights