´Lieve Joris, kom volgend jaar weer terug´

Ook zonder draaiende tv-camera´s praat Joris Linssen graag en makkelijk met mensen. Vrijdagmiddag bleef hij ruim twee uur in Tiel om bij de Joris Kerstboom op de Groenmarkt met de mensen van de actie op te trekken. Sandra van Leur – ze begon vijf jaar geleden spontaan met de wens-actie – kan er met veel voldoening op terugkijken.

Tussen half vier en half zes was er waarachtig een heel programma. Het Tiels mannenkoor zong lekker sonor niet minder dan veertien kerst georiënteerde songs, een dansgroepje van Sandra van Leur (jawel) bracht op de markt een paar dansnummers en hetzelfde gold voor een klein zanggroepje. De wind(krachtstorm) kon de kou dan wel niet helemaal verdrijven, veel winkelende mensen bleven toch lang staan, want het was in al z´n eenvoud een mooi feestje daar op de Groenmarkt.

In het programma zat ook een wandelingetje door (over) het Joris gelegenheids pad, door de smalle straatjes van het centrum en langs vier restaurantjes waar deelnemers lootjes konden krijgen om later een prijs te winnen. In het groepje liepen Joris Linssen en burgemeester Beenakker mee.

Sandra begon vijf jaar geleden de actie in Tiel, want in Den Bosch was het al – een Sint Joriskerstboom. Haar zus was overleden en in die wenskerstboom in Den Bosch, waar ze toevallig was, hing ze een kaartje op met een tekst over en ´voor´ haar zus. Terug in Tiel dacht ze – ik moet dat hier toch ook kunnen doen. Dus hing ze een kerstbal en een tekstkaartje in de boom die daar op de Markt stond. Andere mensen volgden haar voorbeeld en zo kon het gebeuren dat er elk jaar een speciale kerstboom op de Markt gezet werd waarin ballen en wensen opgehangen werden, en dat werd steeds meer.

Sandra kreeg wat gemeentelijke vergunningen betreft alles gedaan. Haar baas is namelijk Burgemeester Beenakker. Dat was niet het enige wat ze op het gemeentehuis voor elkaar kreeg – het merendeel van de vrijwilligers die haar steeds ´arbeidsintensievere´ actie ondersteunden zijn ook collega´s van de gemeente.

Vierhonderd wensen werden in de bomen gehangen. Het was zo´n groot aantal dat er te weinig kerstballen ingeslagen bleken te zijn want het is één op één – voor elke wens een kerstbal. Dus moest er ter elfder ure nog ingeslagen worden, maar een gelukje was dat de winkels natuurlijk op een steenworp afstand zijn.

Joris Linssen had vóór Tiel al enkele plaatsen bezocht waar ook een Joris kerstboomactie was. Na Tiel ging hij nog naar Leerdam. ´Het was me het dagje wel´, zal hij ´s avonds wel tegen vriendin of vrouw gezegd hebben. In Tiel kan hij geen kwaad meer doen. Wie verwacht er nou van zo´n tv-persoonlijkheid dat hij zoveel tijd tussen de mensen bivakkeert? Tijd voor hen néémt. Er zal dan ook nog wel een kaartje in de boom gehangen worden – ´Lieve Joris, kom volgend jaar alsjeblieft weer terug´.

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2018/12/de-joris-kerstboom-tiel-geopend/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights