Avezaathse Cultuurdagen leggen verbinding

Voor de zesde keer worden in de eerste twee weekeinden van november de Avezaathse Cultuurdagen georganiseerd. Dit keer is het thema: Verbinding. De twee sfeervolle monumentale kerken, de Agathakapel van Kapel- en de Lambertuskerk in Kerk-Avezaath bieden dan expositieruimte aan een twintigtal beeldende kunstenaars. Die wonen allemaal in een van de dorpen of hebben er een binding mee omdat ze er bijvoorbeeld zijn geboren en opgegroeid. Onder de kunstwerken veel ‘plat’ werk maar ook enkele driedimensionale werkstukken. Gedurende de openingstijden zijn er in beide kerken dans- muziek en zangoptredens.

Vrijdagavond 2 november openden de burgemeester van Buren, Jan de Boer en de wethouder cultuur van Tiel, Ben Brink de cultuurdagen in de Agathakapel in Kapel-Avezaath. Dat gebeurde door het ophangen van een stukje leisteen met een opschrift in een groot door gast-kunstenares Mérie Rijnberk gemaakt hart, dat een centrale plaats in de tentoonstelling inneemt. Naast de beide bestuurders kregen ook de ruim tachtig aanwezigen de vraag om een persoonlijke tekst, die betrekking had op het thema van de cultuurdagen ‘verbinding’ op een stukje leisteen te schrijven en die in het hart op te hangen.

Bij de opening namen de leerlingen van groep 6,7 en 8 van Basisschool De Hoge Hof een centrale plaats in. Zij interviewden de beide bestuurders over hun –kunstkennis en kunstopvattingen en traden ook zelf op met zang en dans olv Ben Middeldorp. Zinder Educatie verzorgde daarvoor de trainig en instructie.

Openingstijden

Op de zaterdagen en zondagen 3,4, 10 en 11 november zijn beide kerken geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur. Op vrijdag 9 november is alleen de kerk van Kerk-Avezaath open en wel van 19.00 tot 21.30 uur.

Op zaterdag 3 november zal in Kerk/Avezaath Aga en Doe je dans optreden en zijn er kleinere muzikale momenten verzorgd door Zinder. Op zondag 4 november is er een lezing in Kapel-Avezaath door dorpshistoricus Jan Vermeulen. Jan neemt de aanwezigen in vogelvlucht mee door de geschiedenis van de beide dorpen. Welke sporen zijn er te vinden van de verbindingswegen van vroeger? En hoe zat het ook al weer met de recente geschiedenis van de ontsluiting van dit gedeelte van de Betuwe? Tussen de twee delen van de lezing door is er opnieuw gelegenheid om de expositie te bekijken.

In Kerk-Avezaath kunnen de kinderen aan de slag om zelf kunst te maken onder leiding van Vanessa de Weerd-Kauwenbergh en Doreen van de Heuvel.

Vrijdagavond 9 november is de beurt aan de kinderen van groep 7 en 8 van basisschool de Blinker in Kerk-Avezaath om op te treden in hun eigen dorp. Vervolgens is ook daar een avondopening van de tentoonstelling.

Zaterdag 10 november zijn beide kerken open en is er een optreden van een vioolensemble o.l.v. Marijke Gardien en Marianne Beunke in Kerk-Avezaath.

Op zondag 11 november vindt de uitreiking van de publieksprijs plaats en worden de cultuurdagen feestelijk afgesloten met een Open Podium. Beide activiteiten zijn in Kerk-Avezaath. Wie iets aan het open podium wil bijdragen in de vorm van bijvoorbeeld het voorlezen van een verhaal, iets vertellen, of muziek wil maken of anderszins kan zich vooraf aanmelden bij: Dick Grendel d.grendel@planet.nl tel 0344- 681663.

Tijdens de opening treffen we Dick Grendel. Grendel woont in Kerk-Avezaath en was jarenlang hoofd van de basisschool in Kapel-Avezaath. Hij is penningmeester van de stichting KIKK (Kunst en cultuur In Kapel- en Kerk-Avezaath), de organisator van de cultuurdagen en vertelt: “Met de Avezaathse Cultuurdagen willen we niet alleen lokale kunstenaars een platform geven maar ook de ooit zo sterke binding tussen beide dorpen in stand houden. Tot 1978 maakten beide dorpen bestuurlijk deel uit van de gemeente Zoelen. De herindeling van 1978 voegde Kapel-Avezaath grotendeels bij Tiel en Kerk- Avezaath bij Buren. De rijksweg A15 zorgde vanaf 1972 al eerder voor een brute scheiding tussen delen van de dorpen. Dorpshuis De Avezathen werd in 1972 gebouwd als zalencentrum voor beide dorpen.

De Avezaathse cultuurdagen worden mogelijk gemaakt met subsidies van verschillende stichtingen en de gemeente Tiel. De gemeente Buren subsidieert geen culturele activiteiten.

Kerk Avezaath

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights