Nieuws van, over en uit de gemeente Tiel, editie 24 oktober

In deze periodieke nieuwsbrief treft u onder meer informatie over het afsluiten van de ‘Hoogenboomtuin’, de vervanging van de kademuur en een informatiebijeenkomst over het fruitthemapark dat in Wadenoijen ontwikkelt wordt.

Stadhuistuin gescheiden van ‘Hoogenboomtuin’(rechts)

Tot nu toe had de stadhuistuin een open en voor iedereen toegankelijke verbinding met de ernaast gelegen tuin achter het huis dat bekend staat als het huis van de familie Hoogenboom. Dat monumentale pand kreeg onlangs een nieuwe eigenaar. Die wil de tuin voortaan voor zichzelf houden. Dus komt er een afscheiding. Die wordt wel transparant, zodat bezoekers van de stadshuistuin nog een glimp van de fraaie 18e eeuw tuin kunnen zien.

In het boekje waarin de tuinen en parkenroute van Tiel beschreven staat lezen we over beide tuinen:

Achter het 15de eeuwse Ambtmanshuis ligt een landschapstuin uit ca 1860, ontworpen door K.G. Zocher. De aangrenzende tuin bij het gemeentehuis dateert uit 1997.
Daarnaast ligt weer een traditionele 19de eeuwse tuin (= de hoogenboomtuin), waarschijnlijk ook van K.G. Zocher.

De Ambtmanstuin en Hoogenboomtuin liggen tussen de Ambtmanstraat en de Achterweg. Ertussen ligt het nieuwe gemeentehuis en bijbehorende tuin uit 1997 van de hand van Wil Thijse.
De huizen bij de Ambtmanstuin en de Hoogenboomtuin dateren respectievelijk uit de 16e en 15e eeuw. De huidige tuinen in landschapsstijl uit ca 1860 zijn waarschijnlijk beide ontworpen door K.G. Zocher (1796-1863).

Hoogenboom tuin

Vervanging kademuur Veerweg

Het college laat weten dat de vervanging van de kademuur aan de Veerweg in 2019 uitgevoerd zal worden. Details van de uitvoering zijn nog niet bekend. Onderzoek naar de verschillende alternatieven heeft duidelijk gemaakt dat vervanging eenvoudig mogelijk is en binnen het beschikbare budget gerealiseerd kan worden.

Ondernemers wapenen zich tegen ondermijnende criminaliteit.

Steeds vaker raken onder- en bovenwereld met elkaar verweven. Vaak gebeurt dit stapje voor stapje en glijden goedwillende ondernemers in een niet te benijden positie. Om ondernemers te informeren over de verschillende vormen waarin deze vorm van criminaliteit bedreven wordt en hen hier tegen te wapenen, organiseerde de ondernemerscoöperatie Tiel voor haar leden op 24 oktober een cybercrime ontbijt. Het programma begon met een kopje ‘zuivere’ koffie op het wietplein van restaurant De Betuwe. Daarna gaf wethouder Brink zijn visie op ondermijning, beschreef Herman Suijdendorp, directeur –bestuurder van SCW enkele voorbeelden van ondermijning en was er een discussie ronde met mensen van Alliander, het distributiebedrijf voor energie en de politie.

Inloopavond themapark Streekbeleving Betuwe

Aart Blom is bekend van zijn veel bezochte kersenboogaard en de Betuwse Kersendagen die hij in de kersentijd organiseert. Al enige tijd werkt de fruitteler, fruitexporteur en promotor van de Betuwse kers aan een fruitthema-recreatie- en informatiepark dat in zijn boomgaard in Wadenoijen moet komen. Dat moet een plek worden waar inwoners en toeristen de Betuwe kunnen beleven. Op maandag 5 november kunnen belangstellenden tijdens een inloopbijeenkomst meer horen over het plan. Die bijeenkomst is van 19.00 – 20.30 uur in de kersenstal aan de Overlaat in Wadenoijen bij afslag 31 van de A15. De initiatiefnemer hoort dan ook graag wat u van zijn plannen vindt.

Gemeente neemt Kapelhof over van Marieke

Jeugdorkest Marieke, dat zijn home had in de Kapelhof in Kapel-Avezaath , heeft besloten de jeugdmuziekvereniging met ingang van 1 augustus 2018 op te heffen. Het onderhoud van de Kapelhof werd voor de kleine vereniging te duur en ook het sterk afnemende ledental speelde een rol bij dit besluit. De directe oorzaak is echter een aanscherping van de regels van de gemeente waardoor verhuur aan andere verenigingen van het gebouw niet langer mogelijk was. Het verenigingsgebouw is eigendom van de de jeugdvereniging en werd na een brand in 1977 op grond van de gemeente gebouwd. Daarbij is de afspraak gemaakt dat de gemeente het gebouw zal terugkopen wanneer Marieke opgeheven zou worden. De gemeente komt nu deze afspraak na en betaalt de inmiddels opgeheven vereniging 70.000 euro om daarmee eigenaar van het gebouw te worden.

Jeugdorkest Marieke is in 1957 opgericht en gaf in juli 2018 zijn laatste concert. Naast muzieklessen
zorgde de vereniging voor ontspanning voor de inwoners van Kapel-Avezaath en omliggende plaatsen, zoals de jaarlijkse uitvoering, toneel en de bazaar. De vereniging verhuurde de Kapelhof aan twee andere verenigingen. Accordeonette en de Eerste Tielse Dartclub moesten daardoor omzien naar een andere ruimte. Daarin zijn ze geslaagd. Het bedrag dat de vereniging van de gemeente krijgt, gaat nadat de financiële positie van de vereniging is opgemaakt ,volgens een notarieel vastgelegde afspraak naar Jantje Beton. Jantje Beton hielp de vereniging in financieel opzicht eerder bij een forse investering en zet zich, evenals ´Marieke´ dat altijd deed, in voor de jeugd.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights