Kunstenaarsvereniging Werkplek viert 20-jarig bestaan

Kunstenaarsvereniging Werkplek voor professionele beeldende kunstenaars in het Gelders Rivierengebied bestaat 20 jaar. Dat wordt gevierd met een kunstfietsroute gecombineerd met muziek en zang optredens.

Opening

Zaterdag 2 juni werd de kunstroute feestelijk met dans en livemuziek door Charlotte en Lars in Zinder geopend. Dat gebeurde door burgemeester Beenakker. De burgemeester dook in de geschiedenis van de kunstenaarsvereniging en zette de hoogtepunten op een rij. Ook noemde hij de vele tijdelijke plaatsen die de vereniging de achterliggende jaren gebruikt heeft voor de activiteiten. Want de luxe van een vast eigen home heeft de vereniging nooit gekend. Sinds kort kan men regelmatig exposeren in Zinder en heeft men de eerstkomende tijd een royale werkplaats in het vroegere archief naast de kloosterpoort in de Agnietenstraat in Tiel.

De burgemeester eindigde zijn toespraak met een citaat van de Griekse wijsgeer Aristoteles: “Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk… dat is de echte werkelijkheid.” Voor de burgemeester betekende dit dat kunst je leert om op een andere manier naar de omgeving maar ook naar jezelf te kijken. Voor Beenakker was er een kunstwerk gemaakt door bijna buurman Rudy van Amersvoort.

Heleen Wilke is lid van de lustrumwerkgroep en opende de bijeenkomst in Zinder met wat het bezig zijn met het maken van kunst voor haar betekende: “In je eigen wereld zijn, grenzen verkennen, nieuwsgierig zijn, leren en creëren.” De kunstenaarsvereniging, zo stelde zij, staat voor verbinding, met elkaar, met de kijker, en met de bewoners van Tiel.” De werkplek is blij met Zinder en de samenwerkingsmogelijkheden die het gebouw biedt. Daar wordt flink gebruik van gemaakt. Zo zijn er mede door de betrokkenheid van Zinder tijdens de openingsuren van de expositie in de weekeinden op alle expositielocaties muziek en zang optredens.

Bij werkplek zijn kunstenaars aangesloten die in vier provincies wonen en werken. De meeste komen uit het rivierengebied en zijn actief in en in een wijde cirkel rondom Tiel.

Kunstroute

De kunstfietsroute loopt van Tiel naar Buren en terug en verbindt vier expositielocaties en toont het werk van 30 kunstenaars. Die vier locaties zijn: Zinder in Tiel, De Sint Lambertuskerk in Kerk-Avzaath, de tuin van Huize Teisterbant in Kerk – Avezaath en galerie Achterbonenburg in Buren (tegenover de synagoge). De expositie in Zinder is vanaf 2 juni de hele week tijdens de openingsuren van het gebouw te zien tot 24 juni. De overige expositielocaties zijn alleen in de weekeinden tot en met 17 juni het weekeinde te bezoeken.

De fraaie kunstroute is vooral gemaakt voor fietsers. Behalve van kunst, kunt u bij het volgen van de route genieten van een fraaie oude tuin met driedimensionaal werk en het prachtige Betuwse landschap. Kijk voor de exacte openingstijden, de muziekoptredens en de fietsroute op de website van de werkplek. www.kvwerkplek.nl onder de knop activiteiten. Er is op de expositielocaties voor zover de voorraad strekt een beschrijving van de fietsroute en een brochure met het complete programma beschikbaar.

Huize Teisterbant

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights