Partij van de Burgers grote winnaar in Tiel

Wat velen verwachten en anderen vreesden is gebeurd. De Partij van de Burgers is met kop en schouders de grootste partij in Tiel geworden. De partij verdubbelde het aantal zetels en komt met acht mensen in de raad. De PvdA verloor opnieuw fors en zakte van vijf zetels terug naar drie. D66 leverde een zetel in (van 5 naar 4) en ook het CDA raakte een zetel kwijt. GroenLinks volgde de landelijke trend en wist van een naar twee zetels te springen. Nieuwkomer ‘Krachtig Tiel’ wist een zetel te vergaren en ook ProTiel was blij dat de partij, die in oktober feitelijk failliet was, toch weer terug kwam in de raad. De ChristenUnie bleef in zetelaantal gelijk.

Het was een bijzondere avond in de Tielse raadszaal, die via RegioTV Tiel rechtstreeks op de televisie te volgen was. De verslaggevers deden hun best om alvast iets over de formatiebesprekingen te kunnen melden, maar dat lukte niet. Niettemin wordt breed verwacht dat de PvdB gaat regeren met de VVD. Samen zijn die partijen goed voor 13 zetels. Er ontbreekt dan nog een zetel voor de meerderheid. Wie de derde partij gaat worden om een comfortabele meerderheid te vormen blijft nog even onzeker. Vanwege wat oud zeer zal de Partij van de Arbeid weinig kans maken. Andere partijen zullen wellicht aarzelen omdat je als kleine derde wellicht weinig van je programma kunt verwezenlijken. Eerder constateerden we al dat de programmatische verschillen tussen de partijen gering zijn. Het ziet er naar uit dat de strakke scheiding tussen coalitie en oppositie minder hard zal zijn. Carla Kreuk, de gelukkige winnaar: “Wij zullen goed luisteren naar iedereen en goed ideeën en plannen ongeacht van wie ze afkomstig zijn, zijn welkom.” Vooralsnog denkt ze dat een stad met de omvang en betekenis van Tiel en de vele onderwerpen die op het bord van de lokale politiek gelegd worden, vier fulltime wethouders nodig heeft.

Rond 22.40 kon burgemeester Hans Beenakker de eerste uitslagen van een drietal stembureaus bekend maken. Het CDA stond toen op een zetel verlies, de PvdA op drie, de VVD won een zetel en de PvdB sprong van zes naar zeven. In de loop van de avond herstelde de PvdA en het CDA enigszins en raakte de VVD zijn winst kwijt. Voor het CDA zat het zuur bij de laatste stembureaus. Tot grote teleurstelling van de trouwe aanhang zakte de partij uiteindelijk toch nog naar een zetel verlies. Dat verlies leek meer pijn te doen dan de twee zetels die de PvdA inleverde. Die partij was met lage verwachtingen naar de raadszaal gekomen. Voor Ben Brink betekent het het einde van een kort maar door velen gewaardeerd wethouderschap. Ben zelf had ook graag nog een periode doorgegaan.

De vreugde bij de partij van de Burgers kon niet op. Toen rond middernacht de laatste uitslagen bekend werden, vloeiden de vreugde tranen rijkelijk. Omhelzingen en felicitaties kwamen niet alleen van partijgenoten maar van alle kanten. Pas later maakten de vreugdetranen en ontroering plaats voor uitgelaten vrolijkheid. Voor Simone de Boer was de winst een geweldige hommage aan haar vorig jaar plotseling overleden echtgenoot Pieter. Zij had moeite om deze uitslag te bevatten. Toch was er op het einde van deze bijzondere avond gelegenheid voor een solovreugdedansje. Carl Kreuk realiseerde zich dat er een enorme verantwoordelijkheid op haar schouders rust.

Maar niet alleen de PvdB was blij. Krachtig Tiel was dat met de ene zetel die zij behaalden. Jan Scheefers: “Met slechts zeven leden hebben we dit resultaat bereikt. We konden niet anders dat zo veel mogelijk flyeren. De media hebben nauwelijks aandacht aan ons initiatief besteed. Als enige partij zijn we niet uitgenodigd in het Koetshuis en ook in het eerste (TV)- debat kregen we nauwelijks de gelegenheid om onze ideeën voor het voetlicht te brengen. We verwachten de komende weken dat we onze basis kunnen verbreden.

Ook bij ProTiel was men blij. De partij zakte in vergelijking met de laatste verkiezingen weliswaar van twee naar een zetel, maar vond dit zelf een prestatie van formaat. In oktober waren we op sterven na dood”, nu staat er weer een springlevende partij met een enthousiaste aanhang.

Bij D66 was er geen sprake van droefenis. De partij behaalde de vorige verkiezingen een winst van twee zetels en levert er daar nu een van in. De partij had afgelopen raadsperiode te maken met een afsplitsing binnen de eigen gelederen en het meeregeren in Den Haag doet de landelijke partij niet goed. Vraag is ook of de intensieve bemoeienis van de landelijk voorman Alexander Pechtold met de gemeenteraadsverkiezingen wel zo verstandig was. Datzelfde geldt wellicht voor PvdA-voorman Lodewijk Asscher.

De ChristenUnie had stilletjes op een tweede zetel gehoopt, maar dat bleek nog een brug te ver.

Ünal Sözen was blij met de tweede zetel voor GroenLinks.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights