Wielersportcentrum De Betuwe geeft JvR De Batauwers veel nieuwe mogelijkheden. 25 februari 1ste wedstrijd en 2e paasdag officiële opening

Voorzitter JvR De Batauwers Marco Blom
Nog iets meer dan een maand en dan wordt Wielersportcentrum De Betuwe officieel geopend. De baan zelf is al een tijdje klaar, maar aankomende weken worden de laatste werkzaamheden rondom de baan afgerond. Vandaag heeft al wel de eerste wedstrijd van JvR De Batauwers plaatsgevonden: de voorjaarscompetitie. Marco Blom, medebestuurder van WSC De Betuwe en voorzitter van JvR De Batauwers, doet zijn verhaal over de opbouw van het nieuwe wielersportcentrum en vertelt over de toekomstplannen.

Na jaren van trainen op het Industrieterrein Kellen en van tijdelijke trainingslocaties voor het veldrijden, heeft wielervereniging JvR De Batauwers eindelijk een vaste basis gekregen. Samen met BMX-vereniging TFCC de Weirijders zullen ze gebruik gaan maken van het nieuwe wielersportcentrum. Iets waar de hele vereniging al een tijdlang naar uit heeft gekeken. “Voorheen hadden we eigenlijk helemaal niets”, vertelt Marco Blom. “Elke dinsdagavond zetten wij een rondje af op het industrieterrein en dan had je acht ouders nodig om het verkeer te regelen. Bestemmingsverkeer moesten we doorlaten en verder moesten we iedereen uitleggen dat de kinderen aan het fietsen waren. Het is gelukkig nooit fout gegaan, maar veilig was het zeker niet. Wij moesten de afgelopen jaren wel zo doorgaan tot dit klaar was, maar nu zou je op zo’n manier nooit meer een vereniging beginnen. Het is voor ons dan ook zo’n ontzettende vooruitgang.”

Vooruitzichten en nieuwe kansen

Naast het feit dat het een stuk veiliger is op de nieuwe baan, zijn er ook ontzettend veel nieuwe mogelijkheden voor De Batauwers ontstaan. Blom hoopt dan ook in de aankomende jaren een stijging te zien van minstens 50% van het ledenaantal. “Het feit dat we zo lang op het industrieterrein moesten fietsen, heeft ons enorm beperkt in de mogelijkheden. We hebben het gelukkig overleefd als vereniging, maar nu kunnen we echt gaan groeien en leuke dingen doen. Dat geeft wel veel rust.” Voor de leden en ouders van de leden zal het ook een stuk aangenamer vertoeven zijn tijdens, en na het wielrennen. Over ruim een week zal namelijk het nieuwe clubhuis opgeleverd worden. “Vroeger hadden we op het industrieterrein wel een clubgebouw, maar dat zat een heel stuk van het parcours af. Straks is het echt één geheel en kun je lekker een kop koffie drinken terwijl je naar het wielrennen kijkt. Daarnaast vind ik het gebouw ontzettend mooi geworden. Twee van de wanden zijn compleet van glas en je hebt geweldig uitzicht op beide banen.”

Het clubhuis zal samen met De Weirijders gedeeld worden, maar verder blijven de twee verenigingen zelfstandig. “We gaan nu heel goed met elkaar om en we werken heel goed samen”, zegt Blom. “Het fijne is dat beide verenigingen op deze manier eigen geld hebben en eigen beslissingen kunnen maken. Dit voorkomt waarschijnlijk een heleboel discussies. Alleen het clubgebouw delen we dus, maar daar hebben we goede afspraken over gemaakt. We hebben veel gekeken in Nederland bij andere verenigingen die samen een terrein delen en zo hebben we veel inspiratie op gedaan. We hebben op deze manier ook veel voorbeelden gezien van hoe we het niet aan moeten pakken.” 

Activiteiten, trainingen en wedstrijden

Voor de toekomst wil de wielervereniging niet alleen uitbreiden en meer leden krijgen, maar ook een stukje terug doen voor de gemeenschap. Zo zullen ze onder andere dit jaar gaan samenwerken met basisscholen en middelbare scholen. Blom: “Het Lingecollege heeft bijvoorbeeld twee sportklassen en die komen in het voorjaar twee keer bij ons trainen. Daarnaast willen we samenwerken met Sportfriends. Die organiseren in vakanties vaak sportprogramma’s voor basisscholen en daar willen we aan meewerken.” Verder zal er nog wat specifieke aandacht geschonken worden aan het dameswielrennen. “Het aantal dames dat is gaan fietsen in Nederland is echt gigantisch. We willen daarom ook wel wat gerichte activiteiten gaan organiseren voor dames. Ik denk dat dit aantal mede is gestegen doordat vrouwen niet alleen willen fietsen, maar in een clubje, waardoor ze andere dames aansporen. Daarnaast vinden ze het vaak moeilijk om te beginnen en willen ze meer begeleiding. Een vereniging kan die begeleiding bieden.”

Toch hoeft niet iedereen lid te zijn om af en toe eens op de baan te fietsen, vertelt Blom. “We gaan waarschijnlijk op de woensdagavond een open wedstrijd organiseren. Iedereen vanaf 15 jaar die lid is van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie kan in principe meedoen. Elke woensdag is er dan een wedstrijd, maar wel in de vorm van een competitie. Er komt dus een klassement waarbij uiteindelijk iets te winnen valt, maar je kunt ook prima slechts een paar wedstrijden meerijden. Voor onze leden is dat dan gratis en voor anderen zal het wat kosten. Verder willen we ook een bepaalde avond een vrije training inplannen. Je kunt dan op elk tijdstip instappen en je eigen ding doen. Ook dit zal voor niet-leden enkele euro’s per keer kosten.” Op het gebied van wedstrijden richt JvR De Batauwers zich vooral op de jeugd. “Qua wedstrijden is dit parcours heel leuk voor de jeugd tot zo’n 14 jaar”, legt Blom uit, “Daarna willen ze toch spectaculairdere uitdagingen op het parcours. Voor de training is de baan wel echt perfect, ook voor de senioren.”

De officiële opening

De Batauwers zullen in maart al op de baan met de trainingen beginnen, maar de officiële opening vindt plaats op maandag 2 april. ’s Ochtends is het formele gedeelte voor de leden en ’s middags is er vervolgens een open dag voor iedereen. “We organiseren dan allemaal activiteiten en spelletjes voor de kinderen uit Tiel en verder kan natuurlijk iedereen komen kijken. Zo komen er mensen van de gemeente, van de provincie en waarschijnlijk bekende oud-leden. Toch is het met name een feest voor onszelf. We zijn er ontzettend trots op en vinden het erg leuk om aan alle Tielenaren te laten zien wat we hebben opgebouwd. Zeker omdat er ook een hoop gemeenschapsgeld in zit.”

Een toekomstdroom van Blom is uiteindelijk dat de gemeente nog iets gaat doen om alle sportverenigingen rondom het wielercentrum te verbinden. “Je hebt nu bij de entree van Tiel zoveel sportmogelijkheden, maar dat zijn nu nog een beetje losse terreinen. Zo hebben we de voetbalvereniging, de tennisclub, de hockeyclub, het korfbal en ga zo maar door. Met wat moeite zou je daar echt een sportcomplex van Tiel van kunnen maken. De basis staat er al, er moet alleen nog even een sausje overheen gegoten worden om het echt tot een geheel te maken.”

voor video zie:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights