Kastanje op begraafplaats Ter Navolging Tiel met spoed gekapt

Door Jan Bouwhuis op donderdag 10 augustus 2017, geplaatst in Nieuws, Foto.

Woensdagmorgen is de paardenkastanje op de begraafplaats Ter Navolging aan de Lingedijk gekapt. Bij een boominspectie door Avri is gebleken dat een monumentale paardenkastanje niet meer te redden was en ivm de veiligheid met enige spoed gekapt moest worden.   Tijdens de kapwerkzaamheden regelden verkeersregelaars het verkeer op de Lingedijk. De straat was slechts voor heel korte tijd volledig afgesloten, zodat de overlast voor verkeer tot een minimum beperkt bleef. Rond 10:30 was de klus geklaard.

In het najaar van 2015 is de boom nog uitgebreid gecontroleerd. De conditie van de boom was toen redelijk. Naar aanleiding daarvan heeft de boom in het voorjaar van 2016 een onderhoudsbeurt gehad. De stormankers zijn toen vervangen en uitgebreid. Ondanks deze maatregelen was het westelijke deel van de kroon aan het uitbreken en afsterven. Dat was onder andere te zien aan de scheuren in de dikke takken en de gele kleur van het blad.

Gedeelte stam blijft staan
De stam is op ongeveer 6 meter boven de grond afgezaagd. Het restant van de stam blijft staan. Dit omdat de boom in een verstrooiingsveld voor as staat en nabestaanden deze boom als herkenningspunt hebben gebruikt bij de verstrooiing. Hier staat ook het monument Via Nominum van Michiel van Luijn.

Er wordt in de nabijheid van de oude kastanje een nieuwe boom geplant.

Voor de video zie: http://detielenaar.nl/openbare-ruimte/video-kappen-kastanje-op-begraafplaats-ter-navolging-tiel

nadere info over Ter Navolging:  www.ternavolgingtiel.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights