Koninklijke Onderscheiding voor de heer Smit uit Tiel

Door Bert Leenders op vrijdag 19 mei 2017, geplaatst in Nieuws, Historie.

De heer Emile Smit uit Tiel is vrijdag 19 mei Koninklijk onderscheiden. Deze onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, werd uitgereikt door de Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje in aanwezigheid van burgemeesters Beenakker, Schuurmans – Wijdeven  en Steenkamp. De uitreiking vond plaats in de raadzaal van het stadhuis van Arnhem..

De heer Smit ontvangt deze onderscheiding vanwege zijn buitengewone verdiensten als bestuurslid en coördinator van de Stichting Model European Parliament (MEP) Gelderland. Hij deed dit van 1994 tot 2014. Ook heeft de heer Smit zich vele jaren ingezet voor de historische werkgroep van Tiel en de historische kring van Huissen.

 

De heer Smit was één van de drijvende krachten achter de organisatie van de jeugdparlementen. Geïnspireerd vanuit zijn professie als leraar en later adjunct-directeur van het RSG Lingecollege in Tiel onderkent hij het belang om jongeren te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken. Elk jaar werd een 5-daagse conferentie georganiseerd met 140 deelnemers en een provinciaal aandeel geleverd in de nationale en internationale MEP-conferenties. Ook in Tiel werden verschillende debatten georganiseerd, ondersteund door de gemeente Tiel.

 

In Tiel was de heer Smit vrijwilliger bij en al meer dan 25 jaar voorzitter van de Historische Werkgroep Tiel (1989-2014) van de Vereniging Oudheidkamer. Vanuit deze functie nam hij talloze initiatieven en was hij de stuwende kracht bij de uitvoering.  Zo was hij onder meer eindredacteur en mede-auteur van alle tot nu toe verschenen lustrumboeken van de Oudheidkamer. Daaronder bevindt zich het standaardwerk ‘De Geschiedenis van Tiel’, dat hij samen met Jan Kers maakte. Ook schreef hij tientallen lemma’s over bekende Tielenaren in de tot nu toe zesdelige serie biografische woordenboeken van Tiel. Ook voor het verenigingsmagazine van de Oudheidkamer, de Nieuwe Kroniek schreef hij verschillende bijdragen. Buiten zijn vele publicaties binnen het kader van de  Oudheidkamer beschreef hij de geschiedenis van De Grote Sociëteit, het gezelschap Fysika en het Burger Weeshuis in Tiel. Aan tal van historische publicaties van anderen leverde hij bijdragen of beoordeelde de teksten. Smit is een begaafd  en veelgevraagd spreker over historische onderwerpen. Ook in de plaats waar hij opgroeide, Huissen, is hij een belangrijke stuwende kracht binnen de Historische Kring Huessen. Ook over Huissen schreef hij diverse historische artikelen en boeken en was hij mede organisator en inrichter van tal van historische tentoonstellingen in het stadsmuseum, Hof van Hessen. Momenteel is de heer Smit naast voorzitter van de Historische werkgroep, secretaris van de vereniging Oudheidkamer Tiel. Smit beheerd de omvangrijke en gerenommeerde foto- en prentbriefkaartencollectie Smit-Kers.  Hij was mede initiatiefnemer van de jaarlijkse zogenaamde Van der Capelle lezing in Tiel, waarmee de beroemde in Tiel geboren Joan Derk van der Capellen tot den Pol geëerd wordt.

 

Bij zijn afscheid als adjunct-directeur van het RSG Lingecollege in juni 2010 ontving de heer Smit de Erepenning der Stad Tiel. in 2011 werd hij door het bestuur van de Oudheidkamer Tiel onderscheiden met de erepenning van deze vereniging.  

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights