Opnieuw aandacht voor Gerrit Bouwhuis en Tiel in oorlogsserie 75 jaar vrijheid van Omroep Gelderland

Door Bert Leenders op zondag 12 maart 2017, geplaatst in Nieuws, Historie.

In de serie ‘75 jaar vrijheid op weg naar 2020’ besteed Omroep Gelderland maandag 13 maart opnieuw aandacht aan Tiel tijdens de tweede wereldoorlog. Opnieuw speelt Gerrit Bouwhuis (18 december 1917 – 1 september 1977)  daarin met geluidsopnamen een rol. In de bijdrage vertelt zoon Jan aan presentator en verslaggever Erik van der Pol, hoe zijn vader tijdens de oorlog zijn buurtgenoten in de Tolhuisstraat met een primitief maar doeltreffend distributiesysteem liet meegenieten van muziek maar ook van heimelijke nieuwsberichten. In de bijdrage worden interessante geluidsfragmenten, opgenomen op lakplaten, van de oorlogsperiode in Tiel uitgezonden. Een deel gaat over biljarten uit 1942 en ondersteund met recent beeld  gemaakt bij café Zomerzorg in Kerk Avezaath.

De uitzending is maandag 13 maart vanaf 17.20 en daarna ieder uur herhaald op TV Gelderland. 

Gerrit Bouwhuis is een van de Tielenaren die een plaats in het biografisch woordenboek van Tiel verwierf.  Johan Goossens schreef in deel 5 van deze serie een uitgebreid lemma over deze markante Tielenaar. Mede dankzij Bouwhuis beschikt het regionaal archief over een collectie foto’s en enkele films over de stad in de tweede wereldoorlog. Ook de jaren daarna heeft hij uitgebreid op de gevoelige plaat vastgelegd. Wellicht nog belangrijker is de verzameling van 562 door Bouwhuis gemaakte lakplaten met 630 geluidsopnamen. Die collectie heeft zoon Jan enkele jaren geleden overgedragen aan het Nederlands instituut voor Beeld en geluid in Hilversum. Dat materiaal vormde de basis voor een serie VPRO-programma’s  op zondagochtend over deze bekende Tielenaar en zijn historische nalatenschap.

Voor de aankondiging op FB zie:  https://www.facebook.com/75jaarvrijheid/videos/655642431286605/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights