Terugblik op het jaar 2016 in Tiel; september

Door Bert Leenders op woensdag 4 januari 2017, geplaatst in Nieuws, Historie. Tiel, 01 September. Opbouw Appelpoptent op de Waalkade.Tiel, 01 September. Opbouw Appelpoptent op de Waalkade.

Begin september was Tiel opnieuw in de ban van het wielrennen. De Holland Ladies Tour, de  belangrijkste wielerkoers voor dames in ons land en tweede op de wereldranglijst deed maar liefst twee dagen Tiel aan. Op dinsdag 30 augustus en zaterdag 3 september worden er etappes gereden met start en finish in de gemeente.  Vrijwel de gehele dameswereldtop doet mee aan de zesdaagse wedstrijd. Beide dagen starten de wielrensters  vanaf de Groenmarkt. De eerste etappe wint de Deense Amalie Dideriksen. Zij passeert als eerste de finishstreep bij Gejo Cycleworld aan de Lutterveldseweg.  De voorlaatste en tweede Tielse etappe is voor de winnaar van de Holland Ladies Tour van vorig jaar, de Duitse Lisa Brennauer. De finish is dan voor het pand van EB personeelsdiensten op industrieterrein Kellen. Stichting Wielerpromotie Rivierenland kan terugkijken op een bijzonder seizoen met tal van spraakmakende koersen voor professionals, amateurs en gewone liefhebbers van de wielrensport of een recreatieve fietstocht.  

 

Appelpop trekt dit jaar een record aantal bezoekers. Maar liefst 152.000 mensen passeren de controlepoortjes van dit grootste en volgens velen gezelligste twee daagse gratis muziekfestival. Op de vrijdagavond trekt Marco Borsato meer dan 40.000 bezoekers. De topdrukte, mede als gevolg van het mooie weer, zorgt nergens voor problemen.

Het is dit jaar de 25e keer dat Appelpop georganiseerd wordt. Het evenement, dat begon als een kleine toevoeging aan het Fruitcorso, heeft zich in die jaren ontwikkeld tot een evenement van formaat dat landelijke bekendheid geniet en niet meer weg te denken is van de Tielse evenementenkalender. Het wordt professioneel georganiseerd en geleid door een grote schare vrijwilligers. Voor het gemeentebestuur voldoende reden om het jubileum extra luister bij te zetten, door de organisatie de erepenning der stad Tiel toe te kennen. Burgemeester Beenakker reikte de onderscheiding uit aan Appelpopvoorzitter Kees van Keulen.

 

Aan het fruitcorso doen dit jaar dertien grote en zes jeugdwagens mee. Winnaar wordt Buren met de wagen ‘Burense Stamhoofden’. Ontwerpers zijn het koningskoppel Dennis Voorendt en Jochem Schoots. Bij de categorie jeugdwagen wint Drumpt met ‘alle remmen los’. De wagen met twee personen met rollator en rolstoel wordt na het corso een week tentoongesteld bij verpleeghuis Vrijthof. De publiekprijs is voor Tiel en de ‘vernieuwingsprijs’ de Teun Luijendijkprijs gaat naar Neerijnen. De mozaïekleggroep Passewaaij maakte het mooiste mozaïek langs de stadsgracht. Het corsoweekeinde trok naar schatting 100.000 bezoekers. Vooral zondag was het met de tentoonstelling van de wagens, het foodtruckfestival, koopzondag en de braderie heel gezellig en druk in de binnenstad.

 

De renovatie van de Vinkenhof is halverwege. Dat wordt gemarkeerd met een klein feestje en het terugplaatsen van het karakteristieke torentje op een toegangspoort. Onder het toeziend oog van veel bewoners, bracht de oudste bewoner van het complex, mevrouw Dekker het torentje op zijn plaats. De woningen van de Vinkenhof vormen het oudste woningcomplex van woningcorporatie SCW.

 

De Stichting tot Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel en Omstreken richt zich op het behoud en beheer van de historische begraafplaatsen Ter Navolging en de Joodse Begraafplaats in Tiel. Daarnaast restaureert de stichting ook individuele graven op deze begraafplaatsen. Op 11 september wordt tijdens een plechtige bijeenkomst op de Joods begraafplaats het gerestaureerde  Monument ter nagedachtenis aan de 29 Joodse inwoners, die tijdens de tweede wereldoorlog omkwamen in Duitse concentratiekampen, weer in gebruik genomen.

 

Regio Rivierenland maakt ambitieuze plannen bekend om de regio te promoten en de bedrijvigheid te stimuleren. Er komt een investeringsfonds van 715.000 euro dat subsidies gaat verstrekken voor kansrijke initiatieven van ondernemers op het gebied van tuinbouw, de agri-logistiek en toerisme. Alle regiogemeenten zullen daartoe drie euro per inwoner in het fonds storten. Tegelijkertijd moeten bedrijven, overheid en onderwijs zich gezamenlijk gaan profileren onder de vlag van Fruitdelta Rivierenland. Een nieuw logo moet de promotie van de streek ondersteunen. De Tielse gemeenteraad is enthousiast over dit initiatief.  

 

Na jarenlange leegstand krijgt de watertoren weer een functie. Nee, niet voor de watervoorziening. Betty Wartman gaat er werken en met haar gezin wonen. Zij huurt de toren van eigenaar van Herwijnen Vastgoed. Die heeft de toren geschikt gemaakt voor wonen en werken. Genodigden waaronder de bewoners van de woningen aan de Echteldsedijk laten de kans om de toren van binnen te bekijken en Tiel vanaf het 30-meter hoge dakterras te bewonderen niet voorbij gaan.

 

Tiel, 02 September. Aanleg parkeerterrein 'Poort van Santwyck' en park 'Het Groene Hart' aan het Fabriekslaantje.Tiel, 02 September. Aanleg parkeerterrein ‘Poort van Santwyck’ en park ‘Het Groene Hart’ aan het Fabriekslaantje.Tiel, 02 September. Ingebruikname betalen met Flippas bij parkeerautomaten door wethouder Corry van Rhee-Oud Ammerveld en vertegenwoordigers van gemeente Tiel, Stadspromotie Tiel, FlipPas BV en ondernemersvereniging Hart van Tiel.Tiel, 02 September. Ingebruikname betalen met Flippas bij parkeerautomaten door wethouder Corry van Rhee-Oud Ammerveld en vertegenwoordigers van gemeente Tiel, Stadspromotie Tiel, FlipPas BV en ondernemersvereniging Hart van Tiel.Tiel, 02 September. WLP  Bouw Cultuurcentrum Westluidense Poort vanaf bordes kantongerechtgebouw.Tiel, 02 September. WLP Bouw Cultuurcentrum Westluidense Poort vanaf bordes kantongerechtgebouw.Tiel, 04 September. Op koopzondag was het Mode Event op de Groenmarkt. Meer dan 40 mode- en schoenenwinkels presenteren de nieuwst najaarsmode.Tiel, 04 September. Op koopzondag was het Mode Event op de Groenmarkt. Meer dan 40 mode- en schoenenwinkels presenteren de nieuwst najaarsmode.Tiel, 04 September. Op koopzondag was het Mode Event op de Groenmarkt.  De 'golden' goodybag is uitgereikt en voor de andere lothouders was er een presentje.Tiel, 04 September. Op koopzondag was het Mode Event op de Groenmarkt. De ‘golden’ goodybag is uitgereikt en voor de andere lothouders was er een presentje.Tiel, 07 September. Gebak van het gemeentebestuur voor fruitcorso mozaiek leggers.Tiel, 07 September. Gebak van het gemeentebestuur voor fruitcorso mozaiek leggers.Tiel, 07 September. Fruitcorso mozaiek leggen langs de stadsgracht.Tiel, 07 September. Fruitcorso mozaiek leggen langs de stadsgracht.Tiel, 07 September. Het voormalig slachthuis aan de JD van Leeuwenstraat is gerenoveerd en in gebruik genomen door een aantal ondernemingen.Tiel, 07 September. Het voormalig slachthuis aan de JD van Leeuwenstraat is gerenoveerd en in gebruik genomen door een aantal ondernemingen.Tiel, 08 September. Winnaars fruitcorso mozaieken.Tiel, 08 September. Winnaars fruitcorso mozaieken.Tiel, 08 September. De laatste vloer wordt gestort van de parkeergarage cultuurcentrum Westluidense Poort.Tiel, 08 September. De laatste vloer wordt gestort van de parkeergarage cultuurcentrum Westluidense Poort.Tiel, 10 September. 152.000 bezoekers zijn aanwezig geweest op het 25ste Appelpop. Vorig jaar waren dat er 125.000. Mede door 700 vrijwilligers is dit gratis evenement op vrijdag en zaterdag mogelijk gemaakt.Tiel, 10 September. 152.000 bezoekers zijn aanwezig geweest op het 25ste Appelpop. Vorig jaar waren dat er 125.000. Mede door 700 vrijwilligers is dit gratis evenement op vrijdag en zaterdag mogelijk gemaakt.Tiel, 10 September.Tiel, 10 September.Tiel, 10 September. Bijeenkomst op het Sint Josephplein ivm onthullen torentje op het complex Vinkenhof van SCW.Tiel, 10 September. Bijeenkomst op het Sint Josephplein ivm onthullen torentje op het complex Vinkenhof van SCW.Tiel, 11 September. Op de Joodse Begraafplaats (waar mannen een hoofddeksel moeten dragen) is het, op initiatief van de Stichting Ter Navolging, herstelde oorlogsmonument onthuld. Dit monument werd in 1950 ter herinnering aan de in de oorlog vermoorde leden van de Joodse kerkelijke gemeente in Tiel onthuld. Kort daarna raakte het ernstig beschadigd waarna verval optrad.Tiel, 11 September. Op de Joodse Begraafplaats (waar mannen een hoofddeksel moeten dragen) is het, op initiatief van de Stichting Ter Navolging, herstelde oorlogsmonument onthuld. Dit monument werd in 1950 ter herinnering aan de in de oorlog vermoorde leden van de Joodse kerkelijke gemeente in Tiel onthuld. Kort daarna raakte het ernstig beschadigd waarna verval optrad.Tiel, 12 September. TV scherm netwerk reportage 'middenklasse wantrouwt middenpartijen'. Niet iedereen was gelukkig met deze reportage.Tiel, 12 September. TV scherm netwerk reportage ‘middenklasse wantrouwt middenpartijen’. Niet iedereen was gelukkig met deze reportage.Tiel, 12 September. Aanleg van de parkeerplaats aan de Havendijk - Fabriekslaantje. De water toevoerleiding, die het water middels een pomp in de haven naar de gracht brengt, wordt vernieuwd.Tiel, 12 September. Aanleg van de parkeerplaats aan de Havendijk – Fabriekslaantje. De water toevoerleiding, die het water middels een pomp in de haven naar de gracht brengt, wordt vernieuwd.Tiel, 12 September. De bouwkraan welke op 10 maart 2016 is geplaatst is afgebroken. De rest van de bouw van het cultuurcentrum Westluidense Poort zal met mobiele kranen gebeuren.Tiel, 12 September. De bouwkraan welke op 10 maart 2016 is geplaatst is afgebroken. De rest van de bouw van het cultuurcentrum Westluidense Poort zal met mobiele kranen gebeuren.Tiel, 13 September. Omdat de waterstand in de Tielse stadsgracht op dit moment lager is dan het normale peil, laat de gemeente in overleg met Waterschap Rivierenland de gracht bijvullen met water uit de Waal. Vanaf dinsdagmiddag 13 september tot woensdag 14 september circa 12.00 uur rijden waterwagens van de Waal naar de gracht ter hoogte van de Santwijckse Poort. De waterstand is laag door het aanhoudende droge en warme weer. Normaal gesproken wordt de gracht, indien nodig, bijgevuld met Waalwater via een persleiding bij het Fabriekslaantje. Deze persleiding wordt momenteel verlegd en vernieuwd en is daardoor niet te gebruiken. Daarom wordt de gracht nu bijgevuld met behulp van waterwagens. Tiel, 13 September. Omdat de waterstand in de Tielse stadsgracht op dit moment lager is dan het normale peil, laat de gemeente in overleg met Waterschap Rivierenland de gracht bijvullen met water uit de Waal. Vanaf dinsdagmiddag 13 september tot woensdag 14 september circa 12.00 uur rijden waterwagens van de Waal naar de gracht ter hoogte van de Santwijckse Poort. De waterstand is laag door het aanhoudende droge en warme weer. Normaal gesproken wordt de gracht, indien nodig, bijgevuld met Waalwater via een persleiding bij het Fabriekslaantje. Deze persleiding wordt momenteel verlegd en vernieuwd en is daardoor niet te gebruiken. Daarom wordt de gracht nu bijgevuld met behulp van waterwagens. Tiel, 14 September. Renovatie SCW complex Vinkenhof met nieuwe vanuit hoogwerker.Tiel, 14 September. Renovatie SCW complex Vinkenhof met nieuwe vanuit hoogwerker.Tiel, 15 September. Opendag voor wijkbewoners bij de gerenoveerde Watertoren aan het Fabriekslaantje. Eigenaar van Herwjnen heeft het gebouw verhuurd aan Berty Wortman die daar woont en het bedrijf PIDZ runt.Tiel, 15 September. Opendag voor wijkbewoners bij de gerenoveerde Watertoren aan het Fabriekslaantje. Eigenaar van Herwjnen heeft het gebouw verhuurd aan Berty Wortman die daar woont en het bedrijf PIDZ runt.Tiel, 15 September. Gerenoveerde watertoren bij avond.Tiel, 15 September. Gerenoveerde watertoren bij avond.Tiel, 16 September. De oude blusboot De Batouwe heeft vandaag voor het laatst de Tielse haven verlaten Na de in gebruikname op 11 september 2015 van de nieuwe 'Batouwe' en 'Gelderland' heeft de oude in de haven op een koper liggen wachten. Die is gevonden en vandaag is naar Ridderkerk vertrokken. Aan boord de bemanningsleden welke vanaf het begin op de Batouwe hebben gevaren en enkele al bij de bouw betrokken waren.Tiel, 16 September. De oude blusboot De Batouwe heeft vandaag voor het laatst de Tielse haven verlaten Na de in gebruikname op 11 september 2015 van de nieuwe ‘Batouwe’ en ‘Gelderland’ heeft de oude in de haven op een koper liggen wachten. Die is gevonden en vandaag is naar Ridderkerk vertrokken. Aan boord de bemanningsleden welke vanaf het begin op de Batouwe hebben gevaren en enkele al bij de bouw betrokken waren.Tiel, 17 September. De winnende fruircorso wagen van Buren.Tiel, 17 September. De winnende fruircorso wagen van Buren.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen Tiel.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen Tiel.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen Drumpt.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen Drumpt.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen jeugd Drumpt.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen jeugd Drumpt.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen jeugd Tiel.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen jeugd Tiel.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen Passewaaij.Tiel, 17 September. Fruitcorso wagen Passewaaij.Tiel, 17 September. Kindercorso.Tiel, 17 September. Kindercorso.Tiel, 18 September. fruitcorso activiteiten op het Kalverbos. Kinder moziek, Plantage en Food Truck Festival.Tiel, 18 September. fruitcorso activiteiten op het Kalverbos. Kinder moziek, Plantage en Food Truck Festival.Tiel, 20 September. De moskee van de Marokkaanse Islamitische Vereniging El-Hassani aan de Tielerwaardlaan gaat uitbreiden.Tiel, 20 September. De moskee van de Marokkaanse Islamitische Vereniging El-Hassani aan de Tielerwaardlaan gaat uitbreiden.Tiel, 24 September. Herman Suijdendorp (SCW) en wethouder Melissen leggen de laatste hand aan de muurschildering op de inrit van parkeergarage, een initiatief van de bewonerscommissie in De Vier Gravinnen. De muurschildering is aangebracht door TommyArt, Tom de Bruin.Tiel, 24 September. Herman Suijdendorp (SCW) en wethouder Melissen leggen de laatste hand aan de muurschildering op de inrit van parkeergarage, een initiatief van de bewonerscommissie in De Vier Gravinnen. De muurschildering is aangebracht door TommyArt, Tom de Bruin.Tiel, 24 September. 33 jongeren tussen 12 en 20 jaar hebben van zaterdag op zondag de nacht doorgebracht in zelfgemaakte hutjes op het grasveld naast Drumptse Hof. De jongeren van Drumptse Protestante kerk en Gereformeerd vrijgemaakte Magnificatkerk hebben hiermee via sponsoring geld opgehaald voor Syrische vluchtelingen in Tiel.Tiel, 24 September. 33 jongeren tussen 12 en 20 jaar hebben van zaterdag op zondag de nacht doorgebracht in zelfgemaakte hutjes op het grasveld naast Drumptse Hof. De jongeren van Drumptse Protestante kerk en Gereformeerd vrijgemaakte Magnificatkerk hebben hiermee via sponsoring geld opgehaald voor Syrische vluchtelingen in Tiel.Tiel, 25 September. In de Sint Maartenskerk is een Interreligieuze gebedsdienst gehouden met als titel: Een land om van te dromen.Tiel, 25 September. In de Sint Maartenskerk is een Interreligieuze gebedsdienst gehouden met als titel: Een land om van te dromen.Tiel, 26 September. Bram van Verseveld maakt al 2 jaar vrijwel iedere morgen een deel van de binnenstad schoon. Reden voor Gerard Volmer hem een bloemetje aan te bieden.Tiel, 26 September. Bram van Verseveld maakt al 2 jaar vrijwel iedere morgen een deel van de binnenstad schoon. Reden voor Gerard Volmer hem een bloemetje aan te bieden.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights