Studenten bij Archeologische opgravingen Medel Tiel

Door Jan Bouwhuis op donderdag 17 november 2016, geplaatst in Nieuws, Historie, Foto.

TIEL  De archeologische opgravingen op Medel zijn in volle gang. Reden voor studenten van Leidse Universiteit om een bezoek aan de locatie Hazenkamp te brengen. Op het te onderzoeken grafveld was er een rondleiding door Johan van Kampen van VUhbs

Het bedrijvenpark Medel wordt de komende jaren uitgebreid met ca. 80 ha en geschikt gemaakt voor bedrijven die grote kavels nodig hebben. De voorbereidingen betreffen onder andere archeologische opgravingen. De opgravingen duren tot uiterlijk november 2017.

Tijdens het vooronderzoek dat in 2014 is uitgevoerd, zijn maar liefst negen vindplaatsen ontdekt, waarvan er nu vier worden opgegraven.

Van Steentijd tot Middeleeuwen
Door de omvang van het gebied  bestaat de zeldzame kans om gehele vindplaatsen in één keer te onderzoeken en ook nog eens in samenhang met elkaar. Uit vooronderzoek is gebleken dat vrijwel alle (pre)historische tijdvakken uit onze geschiedenis hun sporen in het gebied hebben achter gelaten. Zeer bijzonder is het onderzoek naar een Steentijddorp, dat tot een van oudste vindplaatsen in de regio behoort. Zelden is er de kans om een vindplaats van deze orde uit de Steentijd op zo grote schaal te onderzoeken. Dit onderzoek verschaft naar verwachting nieuwe inzichten over de overgang van de mens als jager-verzamelaar naar boer. Bijzonder ook is dat bovenop en naast deze vindplaats een intact dorp uit de Bronstijd is ontdekt. Daarnaast zullen een dorp en grafveld uit de IJzertijd en Romeinse periode en een groot deel van een Middeleeuws dorp worden opgegraven.

Video item:  http://detielenaar.nl/nieuws/video-studenten-bij-archeologische-opgravin…

zie ook:  http://detielenaar.nl/nieuws/werkzaamheden-archeologische-opgravingen-medel-tiel-gestart  en  https://youtu.be/jenOJQNvjAc

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights