Historische Werkgroep Tiel presenteert ‘De Groote Oorlog en de kleine stad’

Door Bert Leenders op vrijdag 11 november 2016, geplaatst in Nieuws, Historie.

Ieder vijf jaar viert de Oudheidkamer een nieuw lustrum. Dit jaar gebeurde dat met een bijeenkomst in de Agnietenhof waarbij gebeurtenissen, situaties en ontwikkelingen uit vroeger tijden werden vergeleken met het heden.  De redactie van het magazine van de Oudheidkamer, De Nieuwe Kroniek,  wijdde een extra dik nummer aan hetzelfde thema. De traditie wil dat de Historische Werkgroep in een lustrumjaar ook een lustrumboek maakt. Donderdag 10 november werd dat boek gepresenteerd tijdens een feestelijke afsluitende bijeenkomst van het lustrumjaar in het Regionaal Archief. Het boek ‘De Groote Oorlog en de kleine stad’ Tiel in de eerste wereldoorlog, geeft een schets van het leven in Tiel tijdens de oorlogsjaren. Dat leven werd sterk beïnvloed door de oorlog. Schaarste aan grondstoffen noodzaakte tot het stilleggen van fabrieken, de mobilisatie van alle dienstplichtige mannen gedurende vier jaar ontwrichtte de samenleving en had ingrijpende gevolgen voor de gezinnen die dat trof. De laatste jaren ontstond er gebrek aan veel zaken .  Vooral steenkool  en vlees werden schaars. In 1917 werd dat extra voelbaar door een extreem lange en koude winter, waardoor ook vervoerslijnen over water door dichtvriezen van de Waal, onmogelijk werden. Ingrijpend en tragisch waren ook de gevolgen van de zogenaamde Spaanse griep. Tientallen Tielenaren lieten daarbij in 1918 het leven.

Negen leden van de historische werkgroep schreven elk een tiental korte bijdragen voor het boek, dat alleen al om zijn mooie illustraties begerenswaardig  is. Beatrijs van Dijk,  Johan Goossens en Emile Smit vormden de eindredactie. Jan Bouwhuis en Emile Smit zorgden voor de illustraties. Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan Annemarie Slager–Dijkstra, jarenlang mede-eindredacteur van de uitgaven van de historische werkgroep en een van de voortrekkers van deze groep.

Leden van de Oudheidkamer krijgen het boek gratis. Voor niet leden is het te koop bij de Tielse boekhandels voor 15 euro.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd aan twee leden de erepenning van de Vereniging Oudheidkamer toegekend. Toine Bäcker kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de archeologische werkgroep, waarvan hij een van de oprichters was. Dick Buijs kreeg de onderscheiding voor het ontwerp en nauwgezet up to date houden van de website van de Oudheidkamer https://www.oudheidkamer-tiel.nl/ . Op deze website vindt u naast veel verenigingsinformatie en het lopende jaarprogramma in het digitaal archief  ook de inhoud van alle tot nu toe verschenen nummers van De Nieuwe Kroniek met een keur aan informtie over stad en streek. Onder de knop projecten vindt u daar een link naar het Kalendarium van Tiel, waarin chronologisch de belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen vanaf het jaar 800 in de stad beschreven worden. Die website is voorzien van een handige zoekmogelijkheid op onderwerp en periode. Sinds enkele maanden vindt u onder projecten ook vrijwel alle namen en veel informatie van de Tielenaren die als gevolg van de tweede wereldoorlog overleden zijn. Aan deze site wordt nog regelmatig nieuwe informatie toegevoegd.

1ste exemplaar voor Annemarie Slager-Dijkstra uit handen van Menko Menalda.               Foto Bert Leenders1ste exemplaar voor Annemarie Slager-Dijkstra uit handen van Menko Menalda. Foto Bert Leenders

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights