Herstel kademuur

Door Huub van Heiningen op donderdag 21 januari 2016, geplaatst in Nieuws.

Voor het herstel van de invallende kademuur zal de gemeenteraad van Tiel moeten kiezen tussen twee oplossingen: een grondig herstel, waarvoor 1.349.000 euro nodig is of een geheel nieuwe kademuur die bijna twee miljoen euro zal vergen. De kwestie komt op 2 februari aan de orde in de Commissie Ruimte.

In de Tielse “los en laadkade”, die op 24 oktober 1949 plechtig in gebruik genomen werd, is veel oorlogspuin verwerkt. Hoewel er geen zware lopende kranen op geplaatst werden, zoals de bedoeling was en het gebruik van de kade erg tegenviel, is in de loop van de jaren gebleken, dat de constructie onvoldoende was. Die is met name niet bestand gebleken tegen de “propellers” waarmee sinds plm 1970 sommige motorschepen voortbewegen, die bij lage waterstanden het zand onder de kademuur wegzuigen.

Die kademuur is met name in het midden sinds enkele jaren zodanig verzakt dat er hekken op geplaatst zijn om auto’s en vrachtwagens de weren van een tien meter brede strook langs het water. Schepen mogen daar nog wel aanleggen maar moeten dan gebruik maken van lange loopplanken.

Aan de raad wordt nu voorgelegd dat er twee oplossingen zijn. De kade blijft zoals die nu is en wordt zo grondig gerepareerd dat hij gegarandeerd minimaal vijftig jaar mee kan. Daarvoor is 1.349.000 euro nodig. Of er komt een geheel nieuwe kade met een ander aanzien en opgebouwd met andere materialen. Dan zal de gemeente rekening moeten houden met een kostenpost van nagenoeg twee miljoen euro.

zie ook
http://detielenaar.nl/nieuws/deel-waalkade-afgesloten
http://detielenaar.nl/nieuws/door-verzakking-aankomst-sint-op-andere-plek

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights