Gratis parkeren

Door Huub van Heiningen op zondag 23 augustus 2015, geplaatst in Nieuws.

In zijn vandaag verschenen nieuwsbrief gaat prof dr Cor Molenaar in op de steeds duidelijker wordende noodzaak om voor winkelcentra vrij parkeren in te voeren. Hij is in overleg met gemeentebesturen om bij wijze van proef gedurende de gehele maand december gratis parkeren in te voeren. Ook in Tiel ?

Cor Molenaar, die dit voorjaar in Tiel voor de Tielse zakenmensen een inspirerende lezing gaf vol suggesties om Tiel “op te pimpen”, geldt als een autoriteit op dit gebied. In zijn jongste publicatie herhaalt hij dat winkels het steeds moeilijker hebben, vooral in het klassieke segment mode (kleding) en schoenen. De klanten moeten gemotiveerd worden om naar de stad te komen en daarvoor moeten (potentiële) barrières weg genomen worden. “Hier hoort bereikbaarheid bij en natuurlijk ook parkeren”.

Hij wijst op de proeven in Engeland, waar de winkels meer bezoekers en meer omzet kregen doordat de parkeermeters defect (gemaakt) waren. Dit effect werd snel ontkend door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar die is, aldus Molenaar, belanghebbende in deze discussie. “Er is een grote verwevenheid tussen parkeerkosten, exploitatie van parkeergarages, gemeentelijke begroting en soms ook onroerend goed. Het afschaffen van de parkeerkosten voor bezoekers kan dan leiden tot het in elkaar vallen van een kaartenhuis. Het belang van de winkeliers, of de bezoekers van de winkels is dan niet van belang”.

Molenaar pleit ervoor dat gemeentebestuur nog eens goed zullen nadenken over deze problematiek. Een leuker winkelgebied leidt tot verhoging van de waarde van de woningen, meer inwoners en meer belastingopbrengsten. Hij is in gesprek met enkele gemeenten om dit gewoon eens uit te proberen in december. “Gratis parkeren kan heel goed selectief als promotiemiddel worden ingezet”

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights