Eerlijke handel

Door Huub van Heiningen op zaterdag 22 augustus 2015, geplaatst in Nieuws.

Wetend dat ook bij de bezoekers van de Tielse binnenstad de liefde door de maag gaat, hebben vrijwilligers zaterdag op de Groenmarkt met het uitdelen van lekkere hapjes aandacht gevraagd voor de noodzaak consumenten ervan te overtuigen dat mensen in arme landen het best geholpen worden door het kopen van hun producten voor een eerlijke prijs. Waarbij dan ook geldt dat er aan de productie geen kinderarbeid of andere vormen van uitbuiting te pas kwam. Fair Trade dus.

Ook Tiel wil een Fair-Trade gemeente zijn en als zodanig op de kaart gezet worden. Fair-Trade, een jaar of tien geleden in Engeland ontstaan, zorgt ervoor dat producten eerlijk worden verhandeld, met respect voor mens en milieu. Bij Fair-Trade worden het recht op vakbonden en het verbod  op kinderarbeid en andere vormen van uitbuiting nageleefd. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt Fair-Trade voor langdurige handelsrelaties, zodat de boeren en producenten kunnen investeren in zichzelf, hun familie en in de gemeenschap waarin zij leven. En bij de keuze van grondstoffen of productiewijze wordt extra gelet op de gevolgen voor het milieu.

Ook in Tiel wordt nu gevraagd om elke dag bij het winkelen te kiezen voor FairTrade producten en daarmee concreet en heel effectief te werken aan duurzame armoedebestrijding. Het kopen van FairTrade producten is de meest effectieve manier om mensen in ontwikkelingslanden te helpen omdat FairTrade volstrekt onafhandelijk is van de grillige politiek hier en de corrupte regeringen daar.

Er zijn ondertussen in Tiel al zes supermarkten, een aantal andere winkels en een viertal horecabedrijven, die FairTrade producten verkopen. Er zijn diverse bedrijven en scholen die al kenbaar hebben gemaakt dat ze eerlijke producten inkopen. Ook het gemeentebestuur heeft al besloten om uitsluitend FairTrade producten in te kopen.

De werkgroep FairTrade Tiel (die heeft laten blijken dat eerlijke producten ook heel smakelijk zijn) bestaat uit Annemarie Ravensbergen, Dorien Termeer, Tine Reinders, Noëlle Peters-Sengers, Paul Otten en Jolanda Stoeten-Flach. Wie er meer over weten wil kan de werkgroep ook bereiken via: tiel.FairTrade@kpnmail.nl.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights