Woorden van de Tijd editie 2 in Weerstraat Tiel onthuld

Door Jan Bouwhuis op woensdag 31 januari 2018, geplaatst in Kunst & cultuur, Openbare ruimte, Nieuws, Foto.

TIEL  De winnaars en de woorden van 2017 waren al bekend, maar hoe ze vorm waren gegeven nog niet. Tussen de buien door, maar met veel belangstelling van leerlingen, ouders, docenten en andere genodigden onthulden de winnaars Fleur Schuilenburg en Sophie Jetten samen met wethouder Ben Brink de bedekking van de 1e van de woorden van de tijd, editie 2017. De andere drie woorden worden later ijs en weder dienende, deze week nog gelegd. Helaas konden de andere twee winnaars , Annika de Vries en Jip Bergman er niet bij zijn.

De woorden Lit, Faka, Streak en Savage liggen binnenkort samen met de woorden van vorig jaar (Dab Kill en Bae) “gestrooid” in de Weerstraat en beginnen langzaam een plek te vormen. De docenten van het Linge College, Rosa Bontan, Petra Bongers, Geertje Lambermont en Floor Bömer vonden het in ieder geval een extra dimensie geven om deze wedstrijd wederom te integreren in hun vak CKV – Culturele Kunstzinnige Vorming – en willen dit komend schooljaar zeker herhalen met een nieuwe lichting jeugd van Havisten en VWO’ers.

En weer is er een stukje unieke geschiedenis, de taal van de jeugd, aan de openbare ruimte van Tiel toegevoegd. Voor eeuwig gevangen door steenhouwerij van Luijn te Tiel in Belgisch hardsteen. De betekenis weten we vast over honderd jaar niet meer, maar na een rondje onder de genodigden, die nog gezellig wat napraten bij gasthuis Kulinaria, wisten de generaties boven de 20 nu ook al niet wat deze woorden betekenen. Voor de ouderen onder ons dan nog een keer. Lit wil zeggen dat iets superleuk is, je gaat er van stralen. Savage mag dan met krulletters zijn vormgegeven, maar zegt iets over beschaving, of eigenlijk een gebrek eraan. Als je wilt zeggen “hoe gaat het” zeg je Faka en Streak betekent vuur of flits. En wordt veel gebruikt op Snapchat en dat laatste is de sociale media van de jeugd.

De wens is om binnenkort toch maar een bordje ergens in de Weerstraat te hangen, want misschien weet onze jeugd vandaag nog wat het betekent, maar over 10 jaar……

Woorden van de tijd is een van de 40 projecten van het plan SubTiel, een initiatief van Hart van Tiel en is tot stand gekomen ism de Gemeente Tiel en de Rabobank

Zie de editie 2016:  http://detielenaar.nl/openbare-ruimte/3-tegels-met-woorden-van-de-jeugd-weerstraat-tiel

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights