Omkijken: Tiel-Pärnu. Wat deden we toch in dat verre Estland?

Tiels wethouder Henk van den Burg plakt sticker van Tiel op geschonken ambulance in 1993.

En toen stond daar ineens de Tielse wethouder Henk van den Burg met een berenmuts op in de stad Pärnu in Estland. Met op de achtergrond een ambulance, een geschenk van Tiel voor de Estse stad. Speels als altijd ging de PvdA-wethouder op de foto. Breedlachend deed hij een stap naar voren en plakte een sticker van Tiel op de wagen.

Tiel aitab, kuidas saab / ´Tiel helpt zoveel het kan`. (Foto uit Estse krant)

Henk Driessen, toen directeur van de ambulancedienst in de regio Tiel, was er ook bij. ´Ik kan er een boek over schrijven´, zegt hij. Hij bedoelt de jaren negentig waarin Tiel steun – financieel en qua kennis – verleende aan Pärnu aan de Golf van Riga in de Oostzee.

Het was 1993 en er zouden daarna nog twee ambulances naar Estland gaan. Driessen Ze waren financieel afgeschreven maar nog in een prima staat. Henk van den Burg en ik vlogen naar Riga in Letland waar heen de ambulance verscheept was. Wij reden er vervolgens vanaf Riga mee naar Pärnu. Bij de grens tussen Letland en Estland werden we tegengehouden – wat wil je met een Nederlands nummerbord’. Het ging er allemaal nogal stroef aan toe. ‘Toen hebben we die mannen wat sigaretten en bier gegeven en konden we verder. Dat ging daar toen zo, nu is er veel veranderd, verbeterd. De welvaart is toegenomen, er is meer luxe, de mensen zijn beter gekleed’. Hij is er in 2012 nog eens geweest.

3 ambulances uit Tiel voor de ambulancepost in Pärnu

Sovjets

In 1920, na de Eerste Wereldoorlog, kon Estland maar net een overheersing door de Sovjet-Unie verijdelen. Steden zoals Pärnu, strategisch aan de open zee gelegen, de Sovjets – altijd op zoek naar toegangen tot de zee – waren er gek op.

Tussen 1920 en 1940 ging het de Baltische landen wel voor de wind. Het was een bloeitijd.

Maar er kwam een gruwelijk eind aan. Eerst waren het de Duitsers. Ze maakten in 1939/1940 in Estland de dienst uit na een overrompeling zoals in zoveel andere landen ook gebeurd was. Nadat de veldtocht van de Duitsers tegen Rusland mislukte en ze teruggeslagen werden, ook weg uit Estland, werden na 1944 (weer) de Russen de baas, net zoals in Litouwen en Letland. Ditmaal zou het lang duren voor het juk van de Sovjet-Unie afgeschud kon worden. Dat gebeurde na het ‘imploderen’ van het communisme te beginnen in 1989. In 1992 was de omwenteling in Estland.

Driessen zegt dat het voor Pärnu daar, in de tijd dat Tiel zich het lot van de stad aantrok, nog lang armoe troef bleef. ‘Maar nu is dat over’, heeft hij gemerkt. En hij kon dat allemaal peilen want hij is er in totaal zeven keer geweest, de laatste keer in 2012. Steeds met het vliegtuig, nooit met de auto – het is een gruwelijk end.

Er werden veel afspraken tussen Tiel en Parnu bekrachtigd met een handtekening. Van links naar rechts burgemeester Rein Kask van Pärnu, Tiels wethouder Van den Burg en Henk Driessen van de ambulancedienst rivierengebied.

Voor de wind

In 1989 was in Hamburg een Hanzedag geweest voor steden die heel vroeger tot de Hanze, de Europese handelsorganisatie, behoord hadden. Daar hadden delegatieleden van de Hanzesteden Pärnu en Tiel elkaar ontmoet. Ze spraken er over de hartenkreet die het bestuur van de Hanzedag aan het einde van het feest de delegaties mee naar huis gaf. ´Willen de Hanzesteden die het voor de wind gaat, eens denken aan de broeders die het minder goed gaat en voor wie ondersteunende acties op touw gezet zouden kunnen worden´.

juni 1995. Een cheque groot 20.000,= gulden van Jomanda – nog in haar bloeitijd – voor Pärnu wordt overhandigd aan burgemeester van Tellingen. Veel verenigingen en particulieren zamelden in voor de Estse stad.

WORDT VOORTGEZET met deel 2 en 3

voor bijdrage 2 zie:  https://detielenaar.nl/algemeen/2019/02/omkijken-tiel-parnu-2-armoedig-verpleeghuis-na-renovatie-tielhuis/

voor bijdrage 3 zie:  https://detielenaar.nl/algemeen/2019/02/omkijken-tiel-parnu-3-was-uitwisseling-de-moeite-waard/

Foto’s uit Pärnu uit prive collectie Klaas Beutener en Henk Driessen

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights