Omkijken: Tiel-Pärnu 3. Was uitwisseling de moeite waard?

Was het de moeite waard, de uitwisseling tussen Tiel en het Estlse Pärnu? Henk Driessen, destijds directeur van de ambulancedienst in het Rivierenland, zegt op die vraag volmondig ja. ‘Het meest voor Pärnu’. Hij is in 2012 in Estland nog eens wezen kijken met zijn vrouw. ‘Dat was een gevolg van de vriendschap die ontstond met een arts van zowel de ambulancedienst als van het ziekenhuis.’ Driessen heeft er veel foto’s gemaakt. ‘Daaraan kun je zien dat ze hard gewerkt hebben aan de opbouw van het land’.

Driessen zegt dat er destijds in Pärnu weinig of geen samenwerking was tussen organisaties. Dat konden de Tielenaren goed merken. Als directeur toen van de ambulancedienst in de regio Tiel zag hij ook wat er aan schortte. Ik hield er een keer een lezing over. In de zaal zaten ambulancebroeders en brandweerlui. Bij een ongeluk in Nederland is het zo dat de mensen van de ambulance bepalen hoe slachtoffers worden benaderd en behandeld. In Pärnu merkte ik dat de brandweer de baas was. Fout natuurlijk, die brandweer kon soms al aan de slag zijn om de patiënt eruit te halen, wellicht eruit te snijden, terwijl het personeel van de ambulance dat fout vond. Na afloop van die lezing was de commandant van de brandweer kwaad. Zo is hij ook naar huis gegaan.´ Nu is het anders’, weet hij, dat soort foute toestanden lijkt voorbij te zijn.

1999 (l) en 2002 (r) Overdrachten brandweerwagen aan Pärnu

Wedergeboorte

De Baltische landen en steden hebben hun blik in de verstreken dertig jaar voortdurend gericht op het Europese vasteland, op de Europese Gemeenschap. In 2004 traden ze tot de EU toe, en ook tot de NATO. Die hang naar Europa kwam voort uit de afschuw van en de angst voor de Russen. De Hanze sprak de Esten ook aan. De omvangrijke organisatie van Hanzedagen namen ze graag voor hun rekening. Ze bedachten er ook hele mooie motto’s voor. In Tallinn, de hoofdstad, was in 1992 de slogan ´De wedergeboorte van de Hanzehandel´, in 2005 was het in Tartu, de slogan ´Groot Middeleeuws Feest´, in Pärnu in 2010, slogan ´Onze toekomst vandaag opnieuw uitvinden´ en Viljandi had in 2015 het nogal filosofische motto ´Geschapen om te scheppen´.

De terugblik van Jan Beijer : ‘Je zoekt als stad weleens iets buiten je grenzen. Of dat er iets op je pad komt. En dan denk je ‘zouden we dat doen’? Maar eigenlijk is de bal dan al aan het rollen. De mensen daar zijn altijd heel dankbaar geweest. En wilden ook graag – naar vermogen – iets terug doen. Zo zorgden ze voor een geweldig folkloristisch dans- en zangkoor bij het fruitcorso toen koningin Beatix een bezoek aan Tiel bracht.´

Koningin Beatrix in 2000 op bezoek bij het corso in Tiel, in gesprek met een delegatie dansers en zangers uit Pärnu. Op de voorgrond burgemeester Van Tellingen.

Frank Brugman vindt het jammer dat de contacten verwaterd zijn. ´Waardoor? Ik denk door de afstand en het dure vliegtuig. Een retourtje is 1500 euro.´ Maar soms is er weer een beetje contact. ‘Zoals een paar weken geleden toen Toivo Riima belde dat hij op doorreis was en Tiel zou aandoen. Hij was daar de kabinetschef van Pärnu’s burgemeester en heeft destijds veel voor de Tielenaren gedaan. Hij was nu in de buurt en wilde even in Tiel aankomen. We hebben gezorgd voor een klein ontvangstcomité. Hij was er verguld mee. Hij had ons altijd geweldig geholpen.´

Klaas Beutener ging er in 1997 of 1998 voor het laatst heen. ‘’Ik ben daarna niet meer terug gegaan. Nu kan dat ook niet meer, ik ben een-ennegentig. Het heeft me destijds veel voldoening gegeven dat voor die stad te kunnen doen.´

1993  1ste rapport over samenwerken Tiel Pärnu overhandigd in het Ambtmanshuis door vertegenwoordiging delegatie Parnu en wethouders Henk van den Burg en L.M. Wapenaar-Zuur.

1994  Cheque’s bij de actie Tiel Helpt Pärnu overhandigd in Westlede. 12000,= gulden van de Ouderenbonden, 5100,= van de Tielse verzorgingshuizen en 5000,= van Industrieel Contact Tiel ICT. Met oa wethouder Henk van den Burg en Richard Matser.

1995  Dansgroep Pärnu in tuin Ambtmanshuis.

1995  Estlandsemarkt actie op Groenmarkt tbv Pärnu

1999  Dansgroep Pärnu in tuin stadhuis

Voor bijdrage 1 zie: https://detielenaar.nl/algemeen/2019/02/omkijken-tiel-parnu-wat-deden-we-toch-in-dat-verre-estland/

Voor bijdraag 2 zie: https://detielenaar.nl/algemeen/2019/02/omkijken-tiel-parnu-2-armoedig-verpleeghuis-na-renovatie-tielhuis/

Foto’s uit Pärnu uit prive collectie Klaas Beutener en Henk Driessen

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights