De mensen-zoo: te gek voor een hokje…

Manifestatie in Tiel op de Groenmarkt op zaterdagmiddag in de Week van de Psychiatrie

In Tiel vraagt de werkgroep Ruimte voor AndersZijn aandacht en begrip voor mensen met psychiatrische aandoeningen en voor hun mantelzorgers. In samenwerking met de projectgroep Tielse Maatjes – maatjes voor mensen met een psychiatrische geschiedenis – hebben ze een manifestatie georganiseerd op zaterdagmiddag 24 maart op de Groenmarkt bij Flipje.  Het motto is: De mensen-zoo: te gek voor een hokje…

Tekst gaat door onder de video.

 

We kennen natuurlijk allemaal de dieren-zoo, bijv. Ouwehands dierenpark in Rhenen. Een prachtige plek om de verscheidenheid aan diersoorten van deze aarde te ontdekken, elke diersoort veilig in z’n eigen hok of kooi. En een dankbaar object voor de camera.

Maar niet zo heel veel anders dan bij dieren hanteren we ook vaak een Mensen-zoo. Zonder dat je het zelf in de gaten hebt, ben je al geneigd een medemens in een bepaald kader, ofwel een hokje te plaatsen.

Op dit verschijnsel van de Mensen-zoo vestigde de groep hier de aandacht.

Op deze manier werd er onder de aandacht gebracht dat, ook al zijn ze patiënt (geweest), ze daarmee nog niet samenvallen met een medisch etiket. Evenmin als ieder ander mens willen/ kunnen zij in een hokje geplaatst worden. Juist zij niet: te gek..voor een hokje in de mensen-zoo !

De week van de psychiatrie had als thema: Psychiatrie is van ons allemaal. Een trauma ook! Vrijwel iedereen heeft of krijgt met de psychiatrie te maken. Als patiënt, als partner, als familie, als behandelaar, op het werk. Eigenlijk overal in de maatschappij.

Heel veel mensen hebben psychische klachten na bijvoorbeeld misbruik, mishandeling (geestelijk en/of lichamelijk), verwaarlozing of liefdeloosheid. Zulk leed en zulke klachten willen we onder de aandacht brengen om het te beperken en te voorkomen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights