Tiel Tip Top in een hogere versnelling

Projectleider en zakkenvuller, dat zijn de functies die Bart van den Berg – Van der Stam op zijn visitekaartje heeft staan. Neen Bart is geen groot-verdiener. Het leiden van Tiel-Tip-Top is vrijwilligerswerk. En de zakken die hij vult leveren hem niets op. Maar het project om Tiel schoner te maken en te houden is een enorm succes. Vrijdag 23 maart werd een nieuwe belangrijks stap gezet.

tekst gaat verder onder de video

In 2015 verhuisde Bart tijdens de zomermaanden van de Binnenhoek naar de Bloemenbuurt in Tiel–West. Een keurige en schone buurt. Dat veranderde echter tot zijn schrik toen de scholen weer begonnen. Bart schat dat er in zijn woonomgeving zo’n 3500 leerlingen onderwijs volgen en veel van de leerlingen werpen hun afval zo op de openbare weg. Bart ergerde zich er aan en besloot er wat aan te doen. Tijdens de wandelingen met zijn hond ging voortaan vaak een vuilniszak en een vuilgrijpertje mee. Die activiteit groeide uit tot de stichting Tiel Tip Top.

Tiel Tip Top

Tiel Tip Top vindt dat een schone leefomgeving de verantwoordelijkheid is van iedereen en zet zich in voor een snelle en eenvoudige realisatie van een schoner Tiel. De stichting werft fondsen om op eigenzinnige wijze bekendheid te geven aan deze boodschap en ontwikkelt ludieke methoden en acties zodat inwoners uit de gemeente Tiel en haar bezoekers hier gehoor aan gaan geven. Ondertussen zijn er in tal van wijken al groepjes inwoners, die hun straat en wijk schoonhouden. Ook op de scholen is er veel aandacht voor het niet achteloos weggooien van afval. Zij organiseren opruimacties en Bart geeft regelmatig gastlessen over zijn missie om Tiel schoon te maken en te houden. Fijn is ook dat veel sportverenigingen aanhaken door hun eigen terreinen maar ook de directe omgeving vrij van zwerfvuil te houden.

De club van 1000

Nu zet de stichting een volgende belangrijke stap om haar doel te bereiken. De oprichting van een steunstichting, de club van duizend. Vrijdag werd de nieuwe stichting officieel gepresenteerd. Een trotse Bart van den Berg kon direct al de eerste sponsoren melden. Wijkregisseur Marja van Toorn, overhandigde namens de gemeente Tiel, een cheque van 5000 euro. Dat bedrag gaat de gemeente gedurende 5 jaar ieder jaar overmaken aan de Tiel Tip TOP. Marja heeft een bijzondere band met de Tielse schoonmakers. Zij wijst de bestuursleden de weg binnen de ambtelijke doolhof en denkt actief mee om de doelen te realiseren. Maar Marja hanteert ook zelf regelmatig de vuiniszak en vuilgrijper bij schoonmaakacties in de gemeente.

Een tweede sponsor is het bedrijf Niacet. Niacet gaat vijf jaar lang een bedrag van 1000 euro sponsoren. Maar het bedrijf doet meer. De medewerkers organiseren regelmatig schoonmaakacties rond het bedrijf en vrijdag was er naast de cheque nog een gift in natura in de vorm van tientallen vuilknijpers en ringen om vuilniszakken mee te dragen en open te houden.

Het bestuur hoop dat veel andere bedrijven het voorbeeld van Niacet zullen volgen en een financiële en materiële bijdrage gaan leveren. Bart en zijn mede-bestuursleden zijn graag bereid om belangstellenden te informeren over de mogelijkheden. Uiteraard ondersteunt de stichting ook graag inwoners die willen bijdragen aan een schonere gemeente. Voor acties beschikt de stichting sinds vorige week over een bakfiets, die voorzien is van een geluidsinstallatie opruimmateriaal en een opbergruimte voor spullen om de inwendige mens van de opruimers te versterken, die gratis geleend kan worden.

Bart heeft ook plannen voor het betrekken van ouderen en mensen met een beperking bij zijn acties, met behulp van een sociale werkgroep. “Samen werken aan een schoner Tiel levert fijne contacten op, is gezonde beweging en schenkt veel bevrediging”, is zijn ervaring. Hij heeft allerlei ideeën om het meedoen aan schoonmaakacties extra leuk te maken.

Tijdens de introductie van de club van 1000 introduceerde de stichting ook een nieuwe afvalbak. Voorlopig worden deze bij wijze van proef geplaatst in de bloemenbuurt. Wanneer dat een succes wordt, zullen ze in heel Tiel in de woonwijken verschijnen. Dat moet het gemakkelijker maken om een weggeworpen blikje of verpakking niet meer op de grond te gooien.

Meer info: www.tieltiptop,nl of info@tieltiptop.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights